Jump to content

Jakość chmieli w Twój Browar.pl

Recommended Posts

Cześć, chciałbym spytać czy warto brać chmiele z Twój Browar?  Są znacznie tańsze i pytanie czy to nie są jakieś gorsze jakościowo chmiele? Głównie mi chodzi o Citra, Amarillo i Mosaic.

Jak ktoś ma jakieś doświadczenia to miło by mi było jakby się podzielił, bo chce jak najszybciej zamówić chmiele do Ipki.

5 minut temu, zasada napisał(a):

Sprawdź rocznik. Na TB rok jest bardziej schowany.

2022

Może chodzi o producenta, na browamator jest Yakima Chief, na TB nie jest podany.

Edited by smola

Ja też chmielu nowofalowego z TB unikam jak ognia, wiele razy się przejechałem. Co prawda te największe wtopy były już kilka lat temu, więc coś się mogło zmienić. Klasyczne europejskie czy angielskie natomiast bez zarzutu. 

Ja osobiście tez za TB nie byłem zadowolony - NEIPA bez wyrazu. Natomiast chyba najlepiej z CP, zadowalająco z Marxam jednak juz nie działają. Browamator i wersja Cryo również dobra jakość, ale to zapewne też dlatego, że pakowane bezposrednio w USA. Oczywiście wszystko co pisałem odnosi się do chmieli nowofalowych/aromatycznych.

Już gdzieś tu pisałem, obecnie kupuję na HOPit.pl i z nich jestem bardzo zadowolony, tylko tam najmniejsza ilość do kupienia to 1kg.

Edited by smola

O amerykańcach się nie wypowiem - nie kupowałem (korzystam z dostaw Wajhy i mam na cały sezon), ale angielskie były spoko jak brałem jakiś czas temu.

No ja też HOPit bardzo zadowolony jestem, ostatnio zamawiam i bardzo spoko jest. Minus, że trzeba wielkie paczki zamawiać, ale i tak zejdzie

Edited by Suchejroo

• 1 month later...

Po 2 miesiącach w końcu mogę coś więcej się wypowiedzieć o amerykańskich chmielach z Twój Browar. Generalnie nie są takie złe, ale zauważyłem, że po otwarciu z paczki nie buchają tak intensywnie aromatem jak te z Browamatora i w gotowym, ułożonym piwie też ich aromat jest słabszy w porównaniu do chmieli z Browamatora. Natomiast na pewno nie mogę powiedzieć, że są jakieś całkowicie słabe i ipka wyszła jakaś słaba, jedynie nieco aromatu jej brakowało - a z tymi chmielami obchodziłem się tak jak z tymi z Browamatora, więc po prostu są mniej aromatyczne, ale nie ma tragedii.