Jump to content

chmiel USA w wersji PL

dzejkej

Recommended Posts

Witajcie,

Co sądzicie o jakości amerykańskich chmieli uprawianych w Polsce? Warto, widać dużą różnicę w aromacie?

Nie chodzi mi tylko o różnicę w cenie, ale także o względy logistyczne - czasem sprzedający u którego akurat coś kupuje ma tylko wersję PL i tak byłoby prościej.

Edited by dzejkej

Mam od jakiś 15 lat Cascade, sadzona przysłana z USA. Poziom aromatu Magnum lub Marynki ;) No może coś tam się przebija, ale to nie wiem, czy nie podświadomość :D 

3 godziny temu, elroy napisał(a):

Mam od jakiś 15 lat Cascade, sadzona przysłana z USA. Poziom aromatu Magnum lub Marynki ;)

Aż strach pomyśleć jak amerykańcy zaczną hodować polskie odmiany ;)

1 godzinę temu, Joosto napisał(a):

Aż strach pomyśleć jak amerykańcy zaczną hodować polskie odmiany ;)

Niejedna nowozelandzka odmiana to potomek np. Saaza, więc kto wie, może efekty też by były ciekawe :)

Z polskimi chmielami trochę jak z polską piłką - trzeba raz wreszcie wziąć kołek osinowy i przebić nim wszelkie nadzieje, że pojawi się w Polsce w najbliższym czasie coś co zagra na jakimś stałym poziomie bo pojedyncze udane wystąpienia to za mało.

Z zagranicznymi przeszczepami chmieli na polskiej ziemi dokładnie tak jak ze sprowadzaniem zagranicznych selekcjonerów i liczenie na to, że dokona się cud.

Po polskich chmielach pozostaje to co po rozegraniu meczu w wykonaniu naszych "orłów" - pozostaje gorycz. Ale w piwie chociaż przyzwoita...

Co raz latałem za kolejnymi piwami z udziałem polskich chmieli, a to Kormoran Zula i Oktawia, a to Raciborskie Amora Preta, Izabella czy ten Exp coś tam , no i zazwyczaj było tak, że te chmiele niczego nie skaszaniły w piwie, ale też nie za wiele wnosiły poza naprawdę niezłą goryczką. Do dzisiaj szukam piwa coby dało coś bezsprzecznie wyczuwalnego w aromcie i smaku. Jak znacie coś to chętnie zakupie jak będzie okazja.

Edited by lechu555

Przy okazji zakupów, dla próby kupiłem Cascade PL i porównałem z resztką Cascade USA, który miałem. I wszystko jasne 😯. Można powiedzieć, że przy takim bezpośrednim porównaniu ten polski praktycznie nie ma aromatu... 

Dziękuję wszystkim za odzew 👍

Edited by dzejkej