antikapsel Posted August 23, 2023 Share Posted August 23, 2023 Hej, kilka szybkich pytań: 1. https://homebrewing.pl/piwo-belgian-saison-12-6-blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-10l-p-2306.html Robię z tego zestawu, fermentuje od tygodnia na Verdant IPA (wiem, chyba trochę nieodpowiednie drożdże do tego stylu, ale no taki zestaw zamówiłem i takie drożdże do tego wziąłem, trudno). Wg instrukcji dołączonej do zestawu, zalecane jest zostawienie na burzliwej na +/- 2 tyg. sprawdzenie blg i potem zostawienie na kolejne 2 tyg. ew. zlanie na cichą. Mam zamiar zlać na cichą, bo chciałbym zebrać gęstwę. Czy jest jakiś sposób, żeby rozpoznać, w którym momencie najlepiej to zrobić? Jak nie będzie piany w fermentorze? 2. Czy z takiej gęstwy po takim "saisonie" mogę jej użyć do NEIPA albo Session, czy czegoś podobnego? Czy takie mieszanie stylów nie jest wskazane? 3. Przy niektórych zestawach surowców jest napisane, że w przypadku używania drożdży suchych, należy użyć dwóch opakowań. np https://homebrewing.pl/aipa-american-india-pale-ale-16-2blg-zestaw-surowcow-10l-p-1784.html Ile łyżek takiej gęstwy wystarczy? W poprzednim poście padały sugestie by zlać całość z gęstwy z fermentora do fermentora, ale przy obecnych warunkach nie jestem w stanie sobie zagwarantować, że tak mi się to uda zgrać w czasie, więc muszę gęstwę zebrać i wsadzić do lodówki. 4. Przy robieniu APA użyłem drożdży Mangrove Jack's US WEST COAST M44, teoretycznie napisane jest gdzieś tam w opisie, że producent nie zaleca zbierania gęstwy. Czy poza chęcią producenta do zarobienia więcej na sprzedaży drożdży (o co nie można mieć pretensji) są jakieś przeciwwskazania by z tych drożdży gęstwy nie zbierać? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 23, 2023 Share Posted August 23, 2023 Saison to nie będzie, ale będzie piwo Jak najbardziej możesz później użyć tych drożdży do jakiegoś new englanda. Jeśli obecnego piwa nie chmielisz na zimno, gęstwę spokojnie możesz zebrać po zabutelkowaniu poprzedniego piwa. A jeśli Ci się spieszy - poczekałbym chociaż do momentu, gdy przestanie spadać blg. Możliwe (ale trzeba sprawdzać), że będzie to około dwóch tygodni. Do ilości gęstwy najlepiej użyć kalkulatora, np. https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Na 10 l 16°Blg pewnie coś w okolicy 100 ml, zależy od wieku gęstwy, zawartości brzeczki itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
antikapsel Posted August 24, 2023 Author Share Posted August 24, 2023 15 godzin temu, punix napisał(a): Saison to nie będzie, ale będzie piwo No właśnie skoro nie wyjdzie saison, to stwierdziłem, że wrzucę 50g citry na cichą, bo mam, a chmiele lubię, więc się okaże co to wyjdzie. Tylko zakładając, że cicha będzie trwać 2 tyg. to mogę wrzucić chmiel na cały ten okres? Czy lepiej na ostatnie 7 dni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
monodem Posted August 24, 2023 Share Posted August 24, 2023 3 godziny temu, antikapsel napisał(a): No właśnie skoro nie wyjdzie saison, to stwierdziłem, że wrzucę 50g citry na cichą, bo mam, a chmiele lubię, więc się okaże co to wyjdzie. Tylko zakładając, że cicha będzie trwać 2 tyg. to mogę wrzucić chmiel na cały ten okres? Czy lepiej na ostatnie 7 dni? Chmiel na cichą daje się raczej na ostatnie parę dni. Jak wrzucisz dużo chmielu na tydzień to wyjdą posmaki łodygowe, trawiaste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 24, 2023 Share Posted August 24, 2023 7 godzin temu, antikapsel napisał(a): No właśnie skoro nie wyjdzie saison, to stwierdziłem, że wrzucę 50g citry na cichą, bo mam, a chmiele lubię, więc się okaże co to wyjdzie. Tylko zakładając, że cicha będzie trwać 2 tyg. to mogę wrzucić chmiel na cały ten okres? Czy lepiej na ostatnie 7 dni? Tak jak napisał @monodem Osobiście wrzuciłbym na ostatnie 2-3 dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
antikapsel Posted August 25, 2023 Author Share Posted August 25, 2023 21 godzin temu, monodem napisał(a): Chmiel na cichą daje się raczej na ostatnie parę dni. Jak wrzucisz dużo chmielu na tydzień to wyjdą posmaki łodygowe, trawiaste. 17 godzin temu, punix napisał(a): Tak jak napisał @monodem Osobiście wrzuciłbym na ostatnie 2-3 dni. super, bardzo dziękuję Panowie Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted August 25, 2023 Share Posted August 25, 2023 Coś mi się wydaje, że za wiele gęstwy nie nazbierasz, one są bardzo pyliste i słabo osiadają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwinho Posted August 27, 2023 Share Posted August 27, 2023 Potwierdzam. Lepiej będzie zebrać do słoika z wysokich krążków, w trakcie fermentacji. Tutaj (angielski) instruktaż Link to comment Share on other sites More sharing options...
antikapsel Posted August 29, 2023 Author Share Posted August 29, 2023 (edited) W dniu 25.08.2023 o 20:40, smola napisał(a): Coś mi się wydaje, że za wiele gęstwy nie nazbierasz, one są bardzo pyliste i słabo osiadają. W dniu 27.08.2023 o 22:06, Pingwinho napisał(a): Potwierdzam. Lepiej będzie zebrać do słoika z wysokich krążków, w trakcie fermentacji. Tutaj (angielski) instruktaż Fajny filmik, wgl cały kanał zdaje się być ciekawy, jak tak na szybko patrzyłem. Zebrałem gęstwę po zlaniu na cichą, bo na burzliwej stało 10 dni i jak otworzyłem fermentor, to piany już nic na górze nie było. Zabełtałem i zlałem do słoika litr błotka, tak to wygląda po 3 dniach stania w lodówce. Edited August 29, 2023 by antikapsel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur K Posted December 23, 2023 Share Posted December 23, 2023 Cześć, Podbijam w temacie gęstwy. Mam pytanie czy gęstwa po Rauchbocku nada się do Dunkle bocka? Pytam bardziej pod katem czy aromaty/smaki wędzone nie przejdą do nowego piwa. Dodam, ze w rauchbocku wędzonka jest bardzo mocno wyczuwalna. Będę wdzięczny za odpowiedzi. pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted December 23, 2023 Share Posted December 23, 2023 @Artur K Kiedyś robiłem sesyjną Cold Ipa na Warrior i Mosaic, a potem na tej gęstwie polskiego lagera na Marynce i Lubelskim. Nie czułem w nim aromatu amerykańskich chmieli. Co do wędzonki - nie wiem, robiłem tylko Grodziskie, ale gęstwy nigdy nie wykorzystywałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted December 23, 2023 Share Posted December 23, 2023 1 godzinę temu, Artur K napisał(a): Cześć, Podbijam w temacie gęstwy. Mam pytanie czy gęstwa po Rauchbocku nada się do Dunkle bocka? Pytam bardziej pod katem czy aromaty/smaki wędzone nie przejdą do nowego piwa. Dodam, ze w rauchbocku wędzonka jest bardzo mocno wyczuwalna. Będę wdzięczny za odpowiedzi. pozdro! Nie powinno być problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted December 24, 2023 Share Posted December 24, 2023 Mogą nieco przejść, ale nie traktowałbym tego jako wadę. Ponoć nawet specjalnie używa się tej techniki, żeby nadać nut wędzonych delikatniejszym piwom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur K Posted December 25, 2023 Share Posted December 25, 2023 Super, wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Postaram się dać znać jak będzie gotowy. Wesołych Świat i udanych warek! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now