Syllabub Posted August 30, 2023 Share Posted August 30, 2023 Dzień dobry, chciałem jutro uwarzyc modern bitter od browar.biz tylko teraz zobaczylem że mam tylko te drożdże s 04 i us 05. Robie dwie warki na raz. Mialem zamówić ale zapomniałem... czy dopuszczalna jest taka mieszanka? Czy lepiej odpuścić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted August 30, 2023 Share Posted August 30, 2023 Niby można, ale czemu nie zrobisz jednej warki na S-04, a drugiej na US-05? Będziesz miał porównanie co dane drożdże dają w piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syllabub Posted August 30, 2023 Author Share Posted August 30, 2023 Piwo będzie fermentowac w fermzilli jako jedność:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted August 30, 2023 Share Posted August 30, 2023 3 godziny temu, Syllabub napisał(a): ... czy dopuszczalna jest taka mieszanka? Czy lepiej odpuścić? Tak. Tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted August 31, 2023 Share Posted August 31, 2023 Zawsze możesz uwarzyć jedną warkę i dać S-04. Po kilku dniach, jak burzliwa zacznie się uspokajać, uwarz druga i zlej do fermzilli Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted August 31, 2023 Share Posted August 31, 2023 12 godzin temu, Syllabub napisał(a): Piwo będzie fermentowac w fermzilli jako jedność:) Jaka objętość? 52l? Tak jak koledzy doradzają, jeżeli mają być dwa warzenia to może lepiej rozbić to i dodać brzeczkę w trakcie burzliwej fermentacji - mniejszy szok dla drożdży będzie. Nie masz możliwości wstawienia 2 litrowego startera dla tych S-4? Od biedy można wymieszać te drożdże, są to szczepy dość zbliżone i nie powinny się gryźć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syllabub Posted August 31, 2023 Author Share Posted August 31, 2023 40l warze na raz. Dam te drożdże i zobaczę czy ruszą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted August 31, 2023 Share Posted August 31, 2023 W takim razie daj obie paczki w niskiej temperaturze. Z czasem jedne zdominują środowisko. Do tego czasu oba szczepy zmniejszą ryzyko potencjalnej infekcji i wad ze względu na zbyt mała ilość zadanych drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
davccio Posted September 2, 2023 Share Posted September 2, 2023 Podepne się pod temat. Czy temperatura otoczenia rzędu w 10 -11 stopni mogła wykończyć drożdże us05 ? Robię pseudo lagera z Brewkitu którego wystawiłem na zewnątrz. I po około 40 godzinach od warki pierwszy raz spojrzałem na rurkę no i niestety nie ma w niej żadnego ruchu. Optycznie wszystko wyglądało ok, jest osad i piana zmierzyłem Blg i spadło z początkowych 12.5 na 9 . Dziś po 20 godzinach zrobiłem ponowny pomiar i wciąż jest 9. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted September 2, 2023 Share Posted September 2, 2023 US-05 mają długiego laga jeżeli używasz drożdży z paczki. To normalne. Jak nie ruszą po 2-3 dobach to trzeba się zastanowić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted September 2, 2023 Share Posted September 2, 2023 Trochę niska temperatura. Podnieś o kilka stopni Łachim 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts