Jump to content

Dwa rodzaje drożdży? Mozna?

Recommended Posts

Dzień dobry, chciałem jutro uwarzyc modern bitter od browar.biz tylko teraz zobaczylem że mam tylko te drożdże s 04 i  us 05. Robie dwie warki na raz. Mialem zamówić ale zapomniałem... czy dopuszczalna jest taka mieszanka? Czy lepiej odpuścić? 20230830_184735.thumb.jpg.b5642a09cd065fa7b9e8b9b3b3f37a51.jpg

12 godzin temu, Syllabub napisał(a):

Piwo będzie fermentowac w fermzilli jako jedność:)

Jaka objętość? 52l? Tak jak koledzy doradzają, jeżeli mają być dwa warzenia to może lepiej rozbić to i dodać brzeczkę w trakcie burzliwej fermentacji - mniejszy szok dla drożdży będzie. Nie masz możliwości wstawienia 2 litrowego startera dla tych S-4?  Od biedy można wymieszać te drożdże, są to szczepy dość zbliżone i nie powinny się gryźć.

W takim razie daj obie paczki w niskiej temperaturze. Z czasem jedne zdominują środowisko. Do tego czasu oba szczepy zmniejszą ryzyko potencjalnej infekcji i wad ze względu na zbyt mała ilość zadanych drożdży.

Podepne się pod temat. Czy temperatura otoczenia rzędu w 10 -11 stopni mogła wykończyć drożdże us05 ? Robię pseudo lagera z Brewkitu którego wystawiłem na zewnątrz. I po około 40 godzinach od warki pierwszy raz spojrzałem na rurkę no i niestety nie ma w niej żadnego ruchu. Optycznie wszystko wyglądało ok, jest osad i piana zmierzyłem Blg i spadło z początkowych 12.5 na 9 . Dziś po 20 godzinach zrobiłem ponowny pomiar i wciąż jest 9.