bubuś Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 (edited) Witam. Czy używał ktoś do nagazowania piwa naboi N2O. Edited October 28, 2010 by bubuś Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 Jaja sobie robisz? :rolleyes: Przecież dwutleek azotu jest toksyczy! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 pewnie koledze chodzi o N2O podtlenek azotu, gaz rozweselający. Rozpuszcza się w wodzie i w tłuszczach, stosowany w syfonach do bitej śmietany Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted October 28, 2010 Author Share Posted October 28, 2010 Sorki chodziło mi o N2O. Zostały mi naboje bez poakowania i z tąd ta pomyłka. Jaja sobie robisz? :rolleyes: Przecież dwutleek azotu jest toksyczy! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted October 28, 2010 Author Share Posted October 28, 2010 Tak rzeczywiście chodzi o N2O , słyszałem że niektóre browary używają go do nagazowania. pewnie koledze chodzi o N2O podtlenek azotu, gaz rozweselający.Rozpuszcza się w wodzie i w tłuszczach, stosowany w syfonach do bitej śmietany Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 Niektóre browary (np. Guinness) dodają do puszek kapsułki z azotem. O dwutlenku azotu nie słyszałem, to jest raczej mało prawdopodobne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
plx Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 Tak rzeczywiście chodzi o N2O , słyszałem że niektóre browary używają go do nagazowania.pewnie koledze chodzi o N2O podtlenek azotu' date=' gaz rozweselający.Rozpuszcza się w wodzie i w tłuszczach, stosowany w syfonach do bitej śmietany[/quote'] Guinness. Półlitrowe puszki są z kapsułką zawierającą azot. Ich patent. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted October 28, 2010 Author Share Posted October 28, 2010 No to po sprawie , czystego azotu nie posiadam. Guinness. Półlitrowe puszki są z kapsułką zawierającą azot. Ich patent. Link to comment Share on other sites More sharing options...
plx Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 No to po sprawie , czystego azotu nie posiadam.Guinness. Półlitrowe puszki są z kapsułką zawierającą azot. Ich patent. Kupuje się go tak samo jak CO2. Butla i cyk. Butle można wypożyczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 (edited) No, nie tak znowu cyk, trzeba mieć osobną butlę i reduktor, to trochę kosztuje. Poza tym nie gazuje się czystym azotem, on ma za małą rozpuszczalność, tylko częściowo CO2, częściowo azotem. EDIT: 4 sekundy przed josefikiem! Edited October 28, 2010 by coder Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 No to po sprawie ' date=' czystego azotu nie posiadam.Guinness. Półlitrowe puszki są z kapsułką zawierającą azot. Ich patent. Kupuje się go tak samo jak CO2. Butla i cyk. Butle można wypożyczyć. Niezupełnie cyk, bo jest potrzebny inny reduktor. Poza tym sedno sprawy to naboje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mumin Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 (edited) Tak rzeczywiście chodzi o N2O , słyszałem że niektóre browary używają go do nagazowania.pewnie koledze chodzi o N2O podtlenek azotu' date=' gaz rozweselający.Rozpuszcza się w wodzie i w tłuszczach, stosowany w syfonach do bitej śmietany[/quote'] A: bo zakłóca naturalną kolejność czytania. Q: dlaczego? A: odpowiadanie nad cytatami. Q: co jest najbardziej denerwujące na forach? Edited October 28, 2010 by Mumin Link to comment Share on other sites More sharing options...
plx Posted October 29, 2010 Share Posted October 29, 2010 Ojej, chciałem tylko żeby kolega się nie poddawał tak szybko. Inny reduktor, butla w innym kolorze, a azot ma gdzieś się rozpuszczanie w wodzie. Ba, przy wyższym ciśnieniu nawet się wytrąca. Coś nurkowie wiedzą o tym i muszą mieć mieszankę helową. Zaintrygował mnie temat i google mi doniosły że angielskojęzyczny naród dodaje zamiast N2, tylko N2O do stoutów. Niestety byli tak tym podnieceni, że nie napisali jaki to na smak wpływa, albo z braku czasu nie doczytałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted October 29, 2010 Author Share Posted October 29, 2010 Ojej, chciałem tylko żeby kolega się nie poddawał tak szybko. Inny reduktor, butla w innym kolorze, a azot ma gdzieś się rozpuszczanie w wodzie. Ba, przy wyższym ciśnieniu nawet się wytrąca. Coś nurkowie wiedzą o tym i muszą mieć mieszankę helową. Zaintrygował mnie temat i google mi doniosły że angielskojęzyczny naród dodaje zamiast N2, tylko N2O do stoutów. Niestety byli tak tym podnieceni, że nie napisali jaki to na smak wpływa, albo z braku czasu nie doczytałem. Z tergo co wiem to smaku nie zmienia , dodatek N2O powoduje zmianę konsystencji piany na bardziej kremową. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted October 29, 2010 Author Share Posted October 29, 2010 A poddać się nie mam zamiaru. Mam znajomego który ma butlę z N2O z reduktorem. Na początek jednak zrobię mały eksperyment na kegu 5l Nasycę piwo CO2 i dodam 1 nabój N2O. W następnym tygodniu rozlewam ciemne piwo więc można poświęcić jakieś 2l piwa:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted October 29, 2010 Share Posted October 29, 2010 (edited) Zaintrygował mnie temat i google mi doniosły że angielskojęzyczny naród dodaje zamiast N2, tylko N2O do stoutów. Niestety byli tak tym podnieceni, że nie napisali jaki to na smak wpływa, albo z braku czasu nie doczytałem. To sięgnij u źródła bo tak sie składa że mam wyszynk z mieszanką azotu/co2 edit poruszając jeszcze temat nurkowania / CMAS **, Rescue Diver/ i rozpuszczania upraszczając to azot rozpuszcza się we tkankach z tym że dużo wolniej niż tlen, stosowanie mieszanek np. Trimix Nitrox gdzie azot zastępowany jest helem ma na celu zredukowanie nasycenia tkanek Azotem które zwiększa za sprawą długiego czasu nurkowania i głębokości. Edited October 29, 2010 by josefik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gal Posted November 10, 2010 Share Posted November 10, 2010 To by mogło wyjść naprawdę "śmieszne" piwo. Podtlenek azotu jest fajny ale do piwa dawać to nie byłby (chyba) dobry pomysł. Dopuszczony do spożycia jest, ale musiałbyś na etykiecie umieścić, że piwo zawiera E-942 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted November 10, 2010 Share Posted November 10, 2010 Zaintrygował mnie temat i google mi doniosły że angielskojęzyczny naród dodaje zamiast N2, tylko N2O do stoutów. Niestety byli tak tym podnieceni, że nie napisali jaki to na smak wpływa, albo z braku czasu nie doczytałem. Kup sobie Guinnessa z widgetem nabój azotowy. Z grubsza piwo smakuje jak odgazowane, a piana jest jak śmietana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now