Jump to content

Optymalna temperatura dla drożdży T-58 i S-33


Centka

Recommended Posts

Witam,

Jako że ostatnie piwo za bardzo mi nie wyszło przez dodanie drożdży do zbyt ciepłej brzeczki teraz chciałbym się bardziej przygotować. Chciałbym uruchomić 2 fermentory po 20 litrów z brzeczką około 17 BLG. Do każdego zapodam 2 opakowania drożdży. Użyje słodu Pilzneńskiego- receptura z tej strony

Mam pytania co do drożdży T-58 i s-33 (tylko takie dostałem w sklepie)

1) Jak powinna być początkowa temperatura brzeczki a jaka otoczenia 

2) Po jakim czasie podnosić temperaturę i do ilu stopni ?

3) czy przy BLG 17 musze używać 2 paczek jak zaleca producent producent ?

4) Czy mogę piwo pozostawić w pojemniku fermentacyjnym na dłużej (powiedzmy 3-4 tygodnie) i pominąć etap fermentacji cichej 

5) Ostatnie piwo ładnie wygląda, ale pachnie szampanem/energetykiem- jakieś rady co do tych drożdży żeby tego uniknąć

 

pozdrawiam 

Link to comment
Share on other sites

Dla T-58 można zacząć od jakichś 18-19°C i powoli podnosić do 22-24 °C (mówimy o temperaturze brzeczki, nie otoczenia).

Na taki baling lepsza byłaby gęstwa, w przypadku zadania suchych dałbym dwie paczki.

Spokojnie możesz zostawić piwo na taki czas. Fermentacji cichej nie pominiesz, co najwyżej nie przelejesz do drugiego fermentora - a to spokojnie można pominąć.

Podasz więcej szczegółów w kwestii poprzedniego piwa? Zasyp, drożdże, temperatura fermentacji? Na szybko obstawiam właśnie zbyt wysoką temperaturę fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

46 minut temu, punix napisał(a):

 

Podasz więcej szczegółów w kwestii poprzedniego piwa? Zasyp, drożdże, temperatura fermentacji? Na szybko obstawiam właśnie zbyt wysoką temperaturę fermentacji.

Ty masz dokładnie opisane 

 

Link to comment
Share on other sites

To odpowiedź dostałeś już w tamtym temacie - zbyt wysoka temperatura fermentacji.

Drożdże trzeba zadawać dopiero po schłodzeniu brzeczki do temperatury fermentacji, a nawet lepiej 1-2°C poniżej. W trakcie pracy drożdże podniosą temperaturę brzeczki o jakieś 2-4 °C powyżej temperatury otoczenia, więc trzeba mieć to na uwadze.

Warto użyć termometru do pomiaru temperatury (choćby zaizolowana sonda przyklejona na zewnątrz fermentora). Do kontroli temperatury najlepsza jest lodówka, w bardziej budżetowej wersji - pudło styropianowe i chłodzenie butelkami z zamrożoną wodą.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.