agrest Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 Cześć. Jakoś nie mogę się doszukać. Skąd w piwie biorą się aromaty śliwkowe? Są za to odpowiedzialne słody, drożdże, temperatura czy może jeszcze coś innego? Pozdrawiam J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 Cześć. Jakoś nie mogę się doszukać. Skąd w piwie biorą się aromaty śliwkowe? Są za to odpowiedzialne słody, drożdże, temperatura czy może jeszcze coś innego? Pozdrawiam J. Suszona śliwka, to moim zdaniem starzenie i utlenienie w taki korzystny sposób. Zahacza to o nuty porto i sherry. Najczęstsze w piwach ciemnych i mocnych, pewnie melanoidy mają na to jakiś wpływ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
agrest Posted October 28, 2010 Author Share Posted October 28, 2010 Suszona śliwka, to moim zdaniem starzenie i utlenienie w taki korzystny sposób. Zahacza to o nuty porto i sherry. Najczęstsze w piwach ciemnych i mocnych, pewnie melanoidy mają na to jakiś wpływ. hmmm... z tymi melanoidynami to by chyba pasowało. Przymierzam się do weizenbock'a a jak czytam, tam występują właśnie śliwkowe klimaty. Piwko ciemniejsze, mocne i sporo melanoidów więc wszystko się zgadza. Dzięki za info. J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 ja myślę że to od dużego ekstraktu i ciemnych słodów w zasypie, normalnie w piwie to jest niewyczuwalne, a przy dużym ekstrakcie stężenie jest większe i przekracza granicę wykrywalności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 Jak dla mnie to połączenie aromatów pochodzących od karmelowych słodów z produktami fermentacji brzeczki o wysokiej gęstości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted October 29, 2010 Share Posted October 29, 2010 Śliwka pochodzi m.in. od sporego dodatku słodu Caramunich II. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 29, 2010 Share Posted October 29, 2010 Special B Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted October 29, 2010 Share Posted October 29, 2010 Special B Ile procent zasypu musi stanowić ten słód by śliwka była wyczuwalna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 29, 2010 Share Posted October 29, 2010 Special B Ile procent zasypu musi stanowić ten słód by śliwka była wyczuwalna? Dość dużo 225-500g Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted October 29, 2010 Share Posted October 29, 2010 Dość dużo 225-500g 225-500g na 5kg czy 10 kg zasypu?? Myślę że dane procentowe byłyby pewniejsze Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted October 29, 2010 Share Posted October 29, 2010 ja od dałem 100 g i 150g piwa (2 rożne piwa) i w obu mam śliwkę,a zastanawiałem sie skąd to sie wzięło. zasyp na około 4 kg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 29, 2010 Share Posted October 29, 2010 Browar to nie apteka, nie można napisać, ze przy 199 g nie będzie aromatów, a przy 200 g będą. To zależy też od drożdzy, temperatury fermentacji, innych słodów, chmielu, mocy piwa itd. Ogólnie: śliwkowe aromaty moga się pojawić przy zastosowaniu słodów karmelowych, im ciemniejsze i im ich więcej, tym większe prawdopodobieństwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 29, 2010 Share Posted October 29, 2010 Jescze adekwatny link: http://www.piwo.org/forum/t1069-Smak-wnoszony-przez-slody-karmelowe.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts