Jump to content

aromaty i smaki śliwkowe w piwie - skąd się biorą?


agrest

Recommended Posts

Cześć.

 

Jakoś nie mogę się doszukać. Skąd w piwie biorą się aromaty śliwkowe?

Są za to odpowiedzialne słody, drożdże, temperatura czy może jeszcze coś innego?

 

Pozdrawiam

J.

Suszona śliwka, to moim zdaniem starzenie i utlenienie w taki korzystny sposób. Zahacza to o nuty porto i sherry. Najczęstsze w piwach ciemnych i mocnych, pewnie melanoidy mają na to jakiś wpływ.

Link to comment
Share on other sites

Suszona śliwka, to moim zdaniem starzenie i utlenienie w taki korzystny sposób. Zahacza to o nuty porto i sherry. Najczęstsze w piwach ciemnych i mocnych, pewnie melanoidy mają na to jakiś wpływ.

hmmm... z tymi melanoidynami to by chyba pasowało. Przymierzam się do weizenbock'a a jak czytam, tam występują właśnie śliwkowe klimaty. Piwko ciemniejsze, mocne i sporo melanoidów więc wszystko się zgadza.

 

Dzięki za info.

J.

Link to comment
Share on other sites

ja myślę że to od dużego ekstraktu i ciemnych słodów w zasypie, normalnie w piwie to jest niewyczuwalne, a przy dużym ekstrakcie stężenie jest większe i przekracza granicę wykrywalności.

Link to comment
Share on other sites

Dość dużo 225-500g

225-500g na 5kg czy 10 kg zasypu?? Myślę że dane procentowe byłyby pewniejsze :D

Link to comment
Share on other sites

Browar to nie apteka, nie można napisać, ze przy 199 g nie będzie aromatów, a przy 200 g będą. To zależy też od drożdzy, temperatury fermentacji, innych słodów, chmielu, mocy piwa itd.

 

Ogólnie: śliwkowe aromaty moga się pojawić przy zastosowaniu słodów karmelowych, im ciemniejsze i im ich więcej, tym większe prawdopodobieństwo.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.