Jump to content

aromaty i smaki śliwkowe w piwie - skąd się biorą?

agrest

Recommended Posts

Cześć.

Jakoś nie mogę się doszukać. Skąd w piwie biorą się aromaty śliwkowe?

Są za to odpowiedzialne słody, drożdże, temperatura czy może jeszcze coś innego?

Pozdrawiam

J.

Suszona śliwka, to moim zdaniem starzenie i utlenienie w taki korzystny sposób. Zahacza to o nuty porto i sherry. Najczęstsze w piwach ciemnych i mocnych, pewnie melanoidy mają na to jakiś wpływ.

Suszona śliwka, to moim zdaniem starzenie i utlenienie w taki korzystny sposób. Zahacza to o nuty porto i sherry. Najczęstsze w piwach ciemnych i mocnych, pewnie melanoidy mają na to jakiś wpływ.

hmmm... z tymi melanoidynami to by chyba pasowało. Przymierzam się do weizenbock'a a jak czytam, tam występują właśnie śliwkowe klimaty. Piwko ciemniejsze, mocne i sporo melanoidów więc wszystko się zgadza.

Dzięki za info.

J.

ja myślę że to od dużego ekstraktu i ciemnych słodów w zasypie, normalnie w piwie to jest niewyczuwalne, a przy dużym ekstrakcie stężenie jest większe i przekracza granicę wykrywalności.

Dość dużo 225-500g

225-500g na 5kg czy 10 kg zasypu?? Myślę że dane procentowe byłyby pewniejsze :D

Browar to nie apteka, nie można napisać, ze przy 199 g nie będzie aromatów, a przy 200 g będą. To zależy też od drożdzy, temperatury fermentacji, innych słodów, chmielu, mocy piwa itd.

Ogólnie: śliwkowe aromaty moga się pojawić przy zastosowaniu słodów karmelowych, im ciemniejsze i im ich więcej, tym większe prawdopodobieństwo.