kam.suder Posted October 10, 2023 Share Posted October 10, 2023 Witam, piwo APA coopers Mam mały problem 7 dni fermentacji i nie mam wogule piany w fermentatorze, nie wiem czy wcześniej ona była ponieważ nie zaglądałem do fermentatora, fermentacja w 16stopniach. Dodałem drożdże S04, rehydratacja w 27stopnniach ponad 20 min, temperatura brzeczki podczas podania drożdży 20stpnia. Brak zaskarżenia (tak mi sie wydaje). Możliwy moj błąd ze mogłem zbyt słabo zmieszać brzeczke po dodaniu drożdży, starałem sie podczas lania wody robić „wodospad” Moze to mieć wpływ ze drożdże słabiej pracują przez to ze nie zostało to dobrze zmieszane i natlenione? Chyba najważniejsze, rurka fermentacyjną pracuje, ostatnio trochę słabiej Pozdrawiam i dziekuje za wyrozumiałość Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted October 10, 2023 Share Posted October 10, 2023 Ślady na ściankach po pianie są? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumidło Posted October 10, 2023 Share Posted October 10, 2023 A jak pomiar BLG z pierwszego dnia i z dzisiaj? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kam.suder Posted October 10, 2023 Author Share Posted October 10, 2023 (edited) Jakaś obwódka powyżej poziomu brzeczki jest, nie wiem czy to po pianie? Zrobie zdjęcie, dziś będę mierzyć blg pierwszy raz Edited October 10, 2023 by kam.suder Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted October 10, 2023 Share Posted October 10, 2023 53 minuty temu, kam.suder napisał(a): Jakaś obwódka powyżej poziomu brzeczki jest, nie wiem czy to po pianie? Raczej na pewno po pianie. Główna fermentacja już się zakończyła i teraz dojadają resztki, już na spokojnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted October 10, 2023 Share Posted October 10, 2023 Jest dobrze. Tak ma byc. Mozesz podnosic temperature (przeniesc w cieplejsze). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kam.suder Posted October 10, 2023 Author Share Posted October 10, 2023 Sprawdziłem sam wszystko dokładnie Temperatura brzeczki dziś jednak 14stopni(mogła być większa wcześniej bo było cieplej na zewnątrz, trzymam to w piwnicy) BLG 5 Smak piwa wporządku Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted October 10, 2023 Share Posted October 10, 2023 (edited) Godzinę temu, kam.suder napisał(a): Sprawdziłem sam wszystko dokładnie Temperatura brzeczki dziś jednak 14stopni(mogła być większa wcześniej bo było cieplej na zewnątrz, trzymam to w piwnicy) BLG 5 Smak piwa wporządku Przenieś piwo w cieplejsze miejsce, 14°C to trochę za mało na dokończenie fermentacji Edited October 10, 2023 by korzen16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumidło Posted October 10, 2023 Share Posted October 10, 2023 (edited) Dobrze jest - piana była i opadła. Na przyszłość BLG warto na samym początku zmierzyć, żeby mieć potem odniesienie ile już odfermentowało. Zamiast lać wodę z góry można ją napowietrzyć blenderem/ mikserem etc. Edited October 10, 2023 by Szumidło Reters 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted October 10, 2023 Share Posted October 10, 2023 Lub na piłce tenisowej wstrząsać stawiając na podłodze😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now