Jump to content

W34/70 - zatrzymana fermentacja


Pepis

Recommended Posts

Witam,

 

lager o początkowym BLG 12 po jednym tygodniu odfermentował do 9 BLG. Był trzymany w temperaturze 4 st. C (w lodówce).

Podczas drugiego tygodnia fermentacja ustała. Pomiar w drugim tygodniu 9 BLG. Zwiększyłem temperaturę z 4 na 8 stopni.

Po trzecim tygodniu trzymania go w lodówce w nieco wyższej temperaturze ( 8 stopni) cały czas jest 9 BLG.

 

Piwo w smaku bardzo dobre, nic złego się nie wydarzyło, żadnych oznak zakażenia, piana znikoma.

 

Drożdże początkowe to starter z sucharów W34/70. Ilość brzeczki 25 litrów.

 

Czekać dalej czy w jakiś sposób zaregaować?

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Minimalna temperatura pracy tych drożdży to 9 st. C. Optymalna 12-15 st. C. Podnieś do 12 na tydzień a potem do 15 st. C.

Piwo jeszcze do odratowania.

Mam nadzieje, że aktualne Blg albo mierzyłeś balingomierzem albo podałeś wynik mierzony refraktometrem po przeliczeniu 🙂

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

35 minut temu, wizi napisał(a):

Minimalna temperatura pracy tych drożdży to 9 st. C. Optymalna 12-15 st. C. Podnieś do 12 na tydzień a potem do 15 st. C.

Piwo jeszcze do odratowania.

Mam nadzieje, że aktualne Blg albo mierzyłeś balingomierzem albo podałeś wynik mierzony refraktometrem po przeliczeniu 🙂

 

 

Faktycznie, według producentra zakres pracy tych drożdży to 12-15 st. Ja zawsze myślałem że 8-12... Mój błąd,

 

BLG mierzone refraktometrem, bez przeliczenia.

 

Teraz tak wrzuciłem to w kalkulator... i wiem że napisałem błędnego posta.

 

Tak naprawdę mój pomiar to był Brix, a nie BLG. Czyli miałem początkowo 12 Bix (czyli 11,54 Blg), a teraz mam 9 Brix (czyli 5,4 Blg). Zgadza się?

 

Tak czy siak, te 5,4 Blg dla pilsa zacieranego na wytrawnie to trochę za małe odfermentowanie chyba?

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Koora napisał(a):

Jeszcze musisz przeliczyć w kalkulatorze odfermentowanie z korektą na alkohol. Mi wychodzi 1,5 blg

Kolega już przeliczył. Choć mi w 2 kalkulatorach wychodzi 6,9 Blg

 

2 godziny temu, Pepis napisał(a):

Tak czy siak, te 5,4 Blg dla pilsa zacieranego na wytrawnie to trochę za małe odfermentowanie chyba?

Za niskie. Zrób tak jak napisałem

Screenshot_20231014-125029-703.png

Screenshot_20231014-125132-418.png

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Pepis napisał(a):

Czyli co, uważacie że już po fermentacji?

Przeczytaj poniższe 🙂

4 godziny temu, wizi napisał(a):

Podnieś do 12 na tydzień a potem do 15 st. C.

Piwo jeszcze do odratowania.

 

Link to comment
Share on other sites

Panowie,

 

fermentor przestawiony na tydzień czasu do 18 stopni C. No i cisza. Żadnych zmian, żadnych reakcji. Pomiar Brix refraktometrem dalej 9. Żadnych oznak zakażenia, powi smaczne.

 

Coś można jeszcze zrobić? Czy cierpliwie czekać?

Link to comment
Share on other sites

No to teraz podnieś do 22°C. Jak nie ruszy to butelkuj i szybko wypij. Sprawdź też termometr. Może wcale nie zacierało się na wytrawnie

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Tak. Niska temperatura fermentacji uśpiła drożdże, ale po jej podniesieniu powinny ruszyć. Jak przy 22°C nie ruszą to pewnie termometr przekłamuje albo źle nim mierzysz (na forum były już przypadki wsadzania tylko końcówki termometru full immersion zamiast zanurzenia go aż do mierzonej temperatury)

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.