Jump to content

Czy to dobra receptura?


Recommended Posts

Cześć , planuje uwarzyć na dniach milk stouta , znalazlem recepture na wiki.piwo.org  pana Jana Krysiaka  poniżej daje zdjęcie ;IMG_8113.thumb.png.5c0e49b87304f83f98baa46408529deb.png

Problem w tym , że nie wiedziałem co to belgijski słod palony , więc kupilem carafa 2 , i słód palony z żywca , zamiast niego kupiłem jęczmienny chocolate 1100-1250 ebc.

 

czy na takich slodach to sie uda ? 
Czy to będzie dobre ? 
 Podaje poniżej moj zmodyfikowany przepis 

 

Słody: 

Pale ale 5kg

Caramunich II 0,3kg

Carafa I 0,2kg

Carafa II 0,2kg

Chocolate 0,2kg

 

reszta tak jak w załączonym przepisie na zdjęciu.

Napiszcie czy ide w dobrą strone , ewentualnie jakies pro tipy przy warzeniu takich stoutów , jakieś dodatki , ulepszacze , itd. 

Link to comment
Share on other sites

Belgijski słód palony to inaczej słód Black.

Proporcje masz ok. Zadbaj o odpowiednią ilość drożdży i zacznij fermentację w niższej temperaturze. 15°C będzie ok. Po tym jak fermentacja będzie spowalniać, podnoś temperaturę do 20°C w tempie jeden stopień na dobę.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.