Saperinho1337 Posted November 4, 2023 Share Posted November 4, 2023 Cześć , planuje uwarzyć na dniach milk stouta , znalazlem recepture na wiki.piwo.org pana Jana Krysiaka poniżej daje zdjęcie ; Problem w tym , że nie wiedziałem co to belgijski słod palony , więc kupilem carafa 2 , i słód palony z żywca , zamiast niego kupiłem jęczmienny chocolate 1100-1250 ebc. czy na takich slodach to sie uda ? Czy to będzie dobre ? Podaje poniżej moj zmodyfikowany przepis Słody: Pale ale 5kg Caramunich II 0,3kg Carafa I 0,2kg Carafa II 0,2kg Chocolate 0,2kg reszta tak jak w załączonym przepisie na zdjęciu. Napiszcie czy ide w dobrą strone , ewentualnie jakies pro tipy przy warzeniu takich stoutów , jakieś dodatki , ulepszacze , itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted November 4, 2023 Share Posted November 4, 2023 Belgijski słód palony to inaczej słód Black. Proporcje masz ok. Zadbaj o odpowiednią ilość drożdży i zacznij fermentację w niższej temperaturze. 15°C będzie ok. Po tym jak fermentacja będzie spowalniać, podnoś temperaturę do 20°C w tempie jeden stopień na dobę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now