Marcinoo13 Posted November 14, 2023 Share Posted November 14, 2023 Witam, jestem laikiem, druga Warka. Minęło 17 dni od początku fermentacji, piwo zeszło do 5blg - dodane jest 250g ksylitolu na 23 litry. To był drugi pomiar w ciągu tygodnia wskazania takie same czyli 5blg. Na powierzchni lekka piana, czy to normalne? Jak zlałem próbkę to lekko było słychać jak sobie jeszcze gazuje przez chwilę. Jeszcze fermentuje? W piątek chciałbym butelkować.. akurat mam wolne i czas więc byłoby super. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rheged Posted November 14, 2023 Share Posted November 14, 2023 Jakie drożdże i jaka temperatura? Jeśli górne to prawdopodobnie koniec, jeśli dolne to można przenieść do cieplejszej, aby dojadły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinoo13 Posted November 14, 2023 Author Share Posted November 14, 2023 Górne z zestawu gozdawa. Temperatura 21-22 stopnie, tyle mogłem zaoferować i utrzymać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted November 14, 2023 Share Posted November 14, 2023 To pozostałości po pianie fermentacyjnej, w tej temperaturze to tam już jest dawno wszystko zjedzone. Odfermentowanie do 5 BLG, bo ksylitol podnosi odczyt z balingometru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinoo13 Posted November 14, 2023 Author Share Posted November 14, 2023 Tak też myślałem, to mogę butelkować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted November 14, 2023 Share Posted November 14, 2023 A ile wynosił ekstrakt początkowy? Ten ksylolit to podniósł końcowe Blg o ok. 1 stopień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted November 14, 2023 Share Posted November 14, 2023 Po co ten ksylitol? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinoo13 Posted November 14, 2023 Author Share Posted November 14, 2023 Lubię słodkie piwo dlatego ksylito, w smaku jest dla mnie idealne. Nie zmierzyłem niestety początkowego i tu problem.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted November 14, 2023 Share Posted November 14, 2023 (edited) To już lepiej maltodekstryna. Ksylitol to chemia. Lub słodkość jak tak bardzo lubisz parzonymi słodami karmelowymi można osiągnąć. Kolega dobrze się zapytał. Ale jak tam chcesz. Twoje piwo Twój wybór. Smak w butelkach jeszcze 10 razy Ci się zmieni. Po to robimy piwo domowe, żeby jak najbardziej unikać sztucznych dodatków. Edited November 14, 2023 by Reters smola 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinoo13 Posted November 14, 2023 Author Share Posted November 14, 2023 Przecież ksylitol to cukier brzozowy, naturalny zamiennik cukru o niższej kaloryczności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumidło Posted November 14, 2023 Share Posted November 14, 2023 (edited) Piana normalna. Piwo jest częściowo nagazowane już teraz stąd bombelki... W piątek będziesz mieć 20 dzień... Jak mówisz, że pomiary bez zmian to butelkuj... Edited November 14, 2023 by Szumidło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted November 14, 2023 Share Posted November 14, 2023 Godzinę temu, Reters napisał(a): To już lepiej maltodekstryna. Ksylitol to chemia. Lub słodkość jak tak bardzo lubisz parzonymi słodami karmelowymi można osiągnąć. Kolega dobrze się zapytał. Ale jak tam chcesz. Twoje piwo Twój wybór. Smak w butelkach jeszcze 10 razy Ci się zmieni. Po to robimy piwo domowe, żeby jak najbardziej unikać sztucznych dodatków. Tak, jestem tego świadomy. Jednak słodziki jako takie mi nie podchodzą. Po prostu kiedyś tutaj czytałem o tym poświęcony temat. I jeszcze ten post sporo mi dał wytłumaczenia: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinoo13 Posted November 14, 2023 Author Share Posted November 14, 2023 Już teraz pozamiatane, zabutelkuje, piwo poleżakuje i zobaczymy co z tego będzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted November 14, 2023 Share Posted November 14, 2023 (edited) Jasne, po prostu forum jest od tego żeby się ulepszać i dawać dobre sprawdzone rady. Na przyszłość polecam użyć np. Maltodekstrtyny. A najlepiej pokombinuj z parzeniem słodów karmelowych. Bardzo mocno poprawiają smak piwa z puch. Edited November 14, 2023 by Reters Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinoo13 Posted November 14, 2023 Author Share Posted November 14, 2023 Godzinę temu, Reters napisał(a): Jasne, po prostu forum jest od tego żeby się ulepszać i dawać dobre sprawdzone rady. Na przyszłość polecam użyć np. Maltodekstrtyny. A najlepiej pokombinuj z parzeniem słodów karmelowych. Bardzo mocno poprawiają smak piwa z puch. Dziękuję i doceniam każdą radę, to moja druga Warka - dołączyłem tu by właśnie dobywać złote rady i wiedzę, oparta o praktykę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted November 14, 2023 Share Posted November 14, 2023 (edited) I tak trzymaj. Tutaj jest sporo osób co lata całe warzą piwo i dadzą Ci dobre rady. Aczkolwiek też czasami są rady nie odpowiednie, a z nimi trzeba uważać i też mieć swoje własne przemyślenia z doświadczenia. I oczywiście czytać jak najwięcej o drożdżach, fermentacji, temperaturze w jakiej zadajemy drożdże itp. Bo to taka podstawa, żeby wychodziły nam dobre piwa. Edited November 14, 2023 by Reters Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinoo13 Posted November 15, 2023 Author Share Posted November 15, 2023 Przy pobraniu próbki do mierzenia BLG zauważyłem również że w piwie było widać jakby takie farfocle białe, dosyć małe cząsteczki. Nie było ich dużo, ale zastanawiam się jak je odfiltrować przy butelkowaniu, czy one same opadną już w butelce? Mogę przez gazę jałową butelkować? Trochę by pewnie zatrzymała ten osad czy co to dokładnie jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted November 15, 2023 Share Posted November 15, 2023 Pewnie drożdże. Schłodź porządnie piwo przed butelkowaniem (cold crash) to opadnie Szumidło 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinoo13 Posted November 15, 2023 Author Share Posted November 15, 2023 4 godziny temu, wizi napisał(a): Pewnie drożdże. Schłodź porządnie piwo przed butelkowaniem (cold crash) to opadnie W jakiej temperaturze się to robi i jak długo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted November 15, 2023 Share Posted November 15, 2023 Najlepiej okolice 0 stopni. Ja praktycznie przez cały rok nie mam warunków na CC. Spokojnie można też sobie na szczęście poradzić bez tego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinoo13 Posted November 15, 2023 Author Share Posted November 15, 2023 1 minutę temu, Reters napisał(a): Najlepiej okolice 0 stopni. Ja praktycznie przez cały rok nie mam warunków na CC. Spokojnie można też sobie na szczęście poradzić bez tego. W sumie teraz w nocy w moich okolicach jest 3-5 stopni w nocy na dworze, więc mogę to wiadro wystawić na noc i już. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted November 15, 2023 Share Posted November 15, 2023 (edited) Jak najbardziej. Tylko z tego co wiem CC lepiej jak by się utrzymywała dość stała niska temp. I tak około 3-5 dni jak kiedyś czytałem. W ogóle patent rewelacyjny do części stylów piw. I jak mamy jakieś kłopoty w brzeczce. W butelkach oczywiście wszystko ładnie opadnie na dno po kilku tygodniach. Swoje piwa właśnie tak rozlewam i po 3-4 tygodniach są czyściutkie. A po 2-3 miesiącach(ostatnio dla testu otworzyłem) to już super czystość, oczywiście zależnie od użytych drożdży i ich poziomu fluktuacji. Edited November 15, 2023 by Reters Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted November 15, 2023 Share Posted November 15, 2023 34 minuty temu, Marcinoo13 napisał(a): W sumie teraz w nocy w moich okolicach jest 3-5 stopni w nocy na dworze, więc mogę to wiadro wystawić na noc i już. Temperatura styknie. Ale wystaw nie na noc, tylko na 24h przed butelkowaniem. Wcześniej upewnij się, że to koniec fermentacji. 31 minut temu, Reters napisał(a): I jak mamy jakieś kłopoty w brzeczce. Na kłopoty w brzeczce to raczej nie zadziała 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted November 15, 2023 Share Posted November 15, 2023 2 godziny temu, wizi napisał(a): Temperatura styknie. Ale wystaw nie na noc, tylko na 24h przed butelkowaniem. Wcześniej upewnij się, że to koniec fermentacji. Na kłopoty w brzeczce to raczej nie zadziała 🙂 Znaczy mi chodziło pod koniec jak coś nie tak jest z przejrzystością piwa, czy tam brzeczki. Jak zwał tak zwał😁 CC super się sprawdza do lagerów i pilsów. Tylko u mnie to tylko zima i wtedy warsztat😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted November 16, 2023 Share Posted November 16, 2023 W dniu 14.11.2023 o 20:48, Marcinoo13 napisał(a): Lubię słodkie piwo dlatego ksylito, Tylko żeby Ci pies nie podpił bo po nim ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts