Marcinoo13 Posted November 14 Share Posted November 14 Witam, jestem laikiem, druga Warka. Minęło 17 dni od początku fermentacji, piwo zeszło do 5blg - dodane jest 250g ksylitolu na 23 litry. To był drugi pomiar w ciągu tygodnia wskazania takie same czyli 5blg. Na powierzchni lekka piana, czy to normalne? Jak zlałem próbkę to lekko było słychać jak sobie jeszcze gazuje przez chwilę. Jeszcze fermentuje? W piątek chciałbym butelkować.. akurat mam wolne i czas więc byłoby super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rheged Posted November 14 Share Posted November 14 Jakie drożdże i jaka temperatura? Jeśli górne to prawdopodobnie koniec, jeśli dolne to można przenieść do cieplejszej, aby dojadły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinoo13 Posted November 14 Author Share Posted November 14 Górne z zestawu gozdawa. Temperatura 21-22 stopnie, tyle mogłem zaoferować i utrzymać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted November 14 Share Posted November 14 To pozostałości po pianie fermentacyjnej, w tej temperaturze to tam już jest dawno wszystko zjedzone. Odfermentowanie do 5 BLG, bo ksylitol podnosi odczyt z balingometru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinoo13 Posted November 14 Author Share Posted November 14 Tak też myślałem, to mogę butelkować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted November 14 Share Posted November 14 A ile wynosił ekstrakt początkowy? Ten ksylolit to podniósł końcowe Blg o ok. 1 stopień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted November 14 Share Posted November 14 Po co ten ksylitol? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinoo13 Posted November 14 Author Share Posted November 14 Lubię słodkie piwo dlatego ksylito, w smaku jest dla mnie idealne. Nie zmierzyłem niestety początkowego i tu problem.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted November 14 Share Posted November 14 (edited) To już lepiej maltodekstryna. Ksylitol to chemia. Lub słodkość jak tak bardzo lubisz parzonymi słodami karmelowymi można osiągnąć. Kolega dobrze się zapytał. Ale jak tam chcesz. Twoje piwo Twój wybór. Smak w butelkach jeszcze 10 razy Ci się zmieni. Po to robimy piwo domowe, żeby jak najbardziej unikać sztucznych dodatków. Edited November 14 by Reters smola 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinoo13 Posted November 14 Author Share Posted November 14 Przecież ksylitol to cukier brzozowy, naturalny zamiennik cukru o niższej kaloryczności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumidło Posted November 14 Share Posted November 14 (edited) Piana normalna. Piwo jest częściowo nagazowane już teraz stąd bombelki... W piątek będziesz mieć 20 dzień... Jak mówisz, że pomiary bez zmian to butelkuj... Edited November 14 by Szumidło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted November 14 Share Posted November 14 Godzinę temu, Reters napisał(a): To już lepiej maltodekstryna. Ksylitol to chemia. Lub słodkość jak tak bardzo lubisz parzonymi słodami karmelowymi można osiągnąć. Kolega dobrze się zapytał. Ale jak tam chcesz. Twoje piwo Twój wybór. Smak w butelkach jeszcze 10 razy Ci się zmieni. Po to robimy piwo domowe, żeby jak najbardziej unikać sztucznych dodatków. Tak, jestem tego świadomy. Jednak słodziki jako takie mi nie podchodzą. Po prostu kiedyś tutaj czytałem o tym poświęcony temat. I jeszcze ten post sporo mi dał wytłumaczenia: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinoo13 Posted November 14 Author Share Posted November 14 Już teraz pozamiatane, zabutelkuje, piwo poleżakuje i zobaczymy co z tego będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted November 14 Share Posted November 14 (edited) Jasne, po prostu forum jest od tego żeby się ulepszać i dawać dobre sprawdzone rady. Na przyszłość polecam użyć np. Maltodekstrtyny. A najlepiej pokombinuj z parzeniem słodów karmelowych. Bardzo mocno poprawiają smak piwa z puch. Edited November 14 by Reters Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinoo13 Posted November 14 Author Share Posted November 14 Godzinę temu, Reters napisał(a): Jasne, po prostu forum jest od tego żeby się ulepszać i dawać dobre sprawdzone rady. Na przyszłość polecam użyć np. Maltodekstrtyny. A najlepiej pokombinuj z parzeniem słodów karmelowych. Bardzo mocno poprawiają smak piwa z puch. Dziękuję i doceniam każdą radę, to moja druga Warka - dołączyłem tu by właśnie dobywać złote rady i wiedzę, oparta o praktykę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted November 14 Share Posted November 14 (edited) I tak trzymaj. Tutaj jest sporo osób co lata całe warzą piwo i dadzą Ci dobre rady. Aczkolwiek też czasami są rady nie odpowiednie, a z nimi trzeba uważać i też mieć swoje własne przemyślenia z doświadczenia. I oczywiście czytać jak najwięcej o drożdżach, fermentacji, temperaturze w jakiej zadajemy drożdże itp. Bo to taka podstawa, żeby wychodziły nam dobre piwa. Edited November 14 by Reters Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinoo13 Posted November 15 Author Share Posted November 15 Przy pobraniu próbki do mierzenia BLG zauważyłem również że w piwie było widać jakby takie farfocle białe, dosyć małe cząsteczki. Nie było ich dużo, ale zastanawiam się jak je odfiltrować przy butelkowaniu, czy one same opadną już w butelce? Mogę przez gazę jałową butelkować? Trochę by pewnie zatrzymała ten osad czy co to dokładnie jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted November 15 Share Posted November 15 Pewnie drożdże. Schłodź porządnie piwo przed butelkowaniem (cold crash) to opadnie Szumidło 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinoo13 Posted November 15 Author Share Posted November 15 4 godziny temu, wizi napisał(a): Pewnie drożdże. Schłodź porządnie piwo przed butelkowaniem (cold crash) to opadnie W jakiej temperaturze się to robi i jak długo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted November 15 Share Posted November 15 Najlepiej okolice 0 stopni. Ja praktycznie przez cały rok nie mam warunków na CC. Spokojnie można też sobie na szczęście poradzić bez tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinoo13 Posted November 15 Author Share Posted November 15 1 minutę temu, Reters napisał(a): Najlepiej okolice 0 stopni. Ja praktycznie przez cały rok nie mam warunków na CC. Spokojnie można też sobie na szczęście poradzić bez tego. W sumie teraz w nocy w moich okolicach jest 3-5 stopni w nocy na dworze, więc mogę to wiadro wystawić na noc i już. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted November 15 Share Posted November 15 (edited) Jak najbardziej. Tylko z tego co wiem CC lepiej jak by się utrzymywała dość stała niska temp. I tak około 3-5 dni jak kiedyś czytałem. W ogóle patent rewelacyjny do części stylów piw. I jak mamy jakieś kłopoty w brzeczce. W butelkach oczywiście wszystko ładnie opadnie na dno po kilku tygodniach. Swoje piwa właśnie tak rozlewam i po 3-4 tygodniach są czyściutkie. A po 2-3 miesiącach(ostatnio dla testu otworzyłem) to już super czystość, oczywiście zależnie od użytych drożdży i ich poziomu fluktuacji. Edited November 15 by Reters Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted November 15 Share Posted November 15 34 minuty temu, Marcinoo13 napisał(a): W sumie teraz w nocy w moich okolicach jest 3-5 stopni w nocy na dworze, więc mogę to wiadro wystawić na noc i już. Temperatura styknie. Ale wystaw nie na noc, tylko na 24h przed butelkowaniem. Wcześniej upewnij się, że to koniec fermentacji. 31 minut temu, Reters napisał(a): I jak mamy jakieś kłopoty w brzeczce. Na kłopoty w brzeczce to raczej nie zadziała 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted November 15 Share Posted November 15 2 godziny temu, wizi napisał(a): Temperatura styknie. Ale wystaw nie na noc, tylko na 24h przed butelkowaniem. Wcześniej upewnij się, że to koniec fermentacji. Na kłopoty w brzeczce to raczej nie zadziała 🙂 Znaczy mi chodziło pod koniec jak coś nie tak jest z przejrzystością piwa, czy tam brzeczki. Jak zwał tak zwał😁 CC super się sprawdza do lagerów i pilsów. Tylko u mnie to tylko zima i wtedy warsztat😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted November 16 Share Posted November 16 W dniu 14.11.2023 o 20:48, Marcinoo13 napisał(a): Lubię słodkie piwo dlatego ksylito, Tylko żeby Ci pies nie podpił bo po nim ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts