Saperinho1337 Posted November 26, 2023 Share Posted November 26, 2023 Cześć , będe robil na dniach british strong ale , pierwszy raz korzystam z brewfathera , ulozylem sam recepture , ale nurtuje mnie czy tego piwa nie przechmiele , bede robil warke 10l i wyszlo mi tyle chmielu , jak ponizej (56g), na wykresie pokazuje mi 50 ibu przy chmieleniu na goryczke i tą ilosc 13g na 60min bym zostawil , ewentualnie martwie sie o reszte , czy to nie bedzie jakis trawiasty ulep ? Jestem poczatkujacy i do tej pory warzylem z brewkitow i pare warek ze slodów z zestawow browamatora , takze mam mierne doswiadczenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted November 26, 2023 Share Posted November 26, 2023 Sporo zależy od tego jak mocne piwo planujesz, jeśli bliżej górnych widełek stylu, to będzie ok. Natomiast, jeśli to ma być british ale, to co tu robi citra? Niezbyt pasuje tu profilem aromatycznym, do tego jest bardziej intensywny niż EKG, więc w dużej mierze go przykryje. Jeśli to ma być klasyczny british strong ale, to pozostałbym przy brytyjskich odmianach chmielu, jeśli chcesz iść w stronę ameryki - zwiększyłbym chmielenie na aromat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted November 26, 2023 Share Posted November 26, 2023 Jak chłodzisz po gotowaniu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts