Jump to content

Rurka bulkała 1 dzień i przestała


Recommended Posts

Dzień dobry. 

Wstawiałem 6 dni temu piwko pszeniczne z brewkitu. Użyłem drożdży SafAle WB-06.

I sprawa wygląda tak, po dwóch dniach fermentacja ruszyła, rurka bulkała 1 dzień ale przestała.
I teraz zastanawiam sie czy ma może wpływ na to, że wody w rurce fermentacyjnej jest za dużo? Widzę, że ta woda jakby się przesuwa jakby chciało ją przepchać a nie mogło.
Druga sprawa to zastanawiam się też czy to przez to, że wstawiałem 15 litrów piwa a fermentor ma 30 litrów. 
Dodam jeszcze, że pokrywka widać że jest jakby "nabrzmiała" lekko wybrzuszona. Myślicie, że to piwko dalej fermentuje? Coś powinienem zrobić? Mogę wyjąć rurkę fermentacyjną i odlać z niej trochę wody? A może po prostu poczekać kilka dni i sprawdzić czy fermentacja się skończyła?


Temperatura brzeczki wynosi 20 stopni.

 

Pozdrawiam

 

Link to comment
Share on other sites

22 minuty temu, Mateoo napisał(a):

Myślicie, że to piwko dalej fermentuje?

Tak. A CO2 ucieka nieszczelna pokrywą. Nic złego się nie dzieje

 

23 minuty temu, Mateoo napisał(a):

Coś powinienem zrobić?

Za kilka dni podnieść temperaturę. WB-06 lubią wolno dofermentowywać, więc lepiej aby zrobiły to w wiaderku a nie butelce

 

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Szumidło napisał(a):

Bardziej pytanie czy napowietrzyłeś brzeczkę np

Jeżeli o to chodzi to zawsze przed fermentacja intensywnie wszystko mieszam w fermentorze żeby się dobrze napowietrzyło, czytałem, że przed fermentacją tak się powinno zrobić ale na dalszych etapach już nie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.