Jump to content

Rurka bulkała 1 dzień i przestała

Recommended Posts

Dzień dobry. 

Wstawiałem 6 dni temu piwko pszeniczne z brewkitu. Użyłem drożdży SafAle WB-06.

I sprawa wygląda tak, po dwóch dniach fermentacja ruszyła, rurka bulkała 1 dzień ale przestała.
I teraz zastanawiam sie czy ma może wpływ na to, że wody w rurce fermentacyjnej jest za dużo? Widzę, że ta woda jakby się przesuwa jakby chciało ją przepchać a nie mogło.
Druga sprawa to zastanawiam się też czy to przez to, że wstawiałem 15 litrów piwa a fermentor ma 30 litrów. 
Dodam jeszcze, że pokrywka widać że jest jakby "nabrzmiała" lekko wybrzuszona. Myślicie, że to piwko dalej fermentuje? Coś powinienem zrobić? Mogę wyjąć rurkę fermentacyjną i odlać z niej trochę wody? A może po prostu poczekać kilka dni i sprawdzić czy fermentacja się skończyła?

Temperatura brzeczki wynosi 20 stopni.

Pozdrawiam

22 minuty temu, Mateoo napisał(a):

Myślicie, że to piwko dalej fermentuje?

Tak. A CO2 ucieka nieszczelna pokrywą. Nic złego się nie dzieje

23 minuty temu, Mateoo napisał(a):

Coś powinienem zrobić?

Za kilka dni podnieść temperaturę. WB-06 lubią wolno dofermentowywać, więc lepiej aby zrobiły to w wiaderku a nie butelce

Godzinę temu, Szumidło napisał(a):

Bardziej pytanie czy napowietrzyłeś brzeczkę np

Jeżeli o to chodzi to zawsze przed fermentacja intensywnie wszystko mieszam w fermentorze żeby się dobrze napowietrzyło, czytałem, że przed fermentacją tak się powinno zrobić ale na dalszych etapach już nie.