Stasiek Posted November 3, 2010 Share Posted November 3, 2010 Jak duży może być w zasypie udział słodu karmelowego? Albo inaczej: czym grozi zbyt duży zasyp takiego słodu? Np 25%? 30%? Albo nawet 40? :o Dla ustalenia uwagi przyjmijmy nich to będzie średnio-karmelowy, np ok 150EBC. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted November 3, 2010 Share Posted November 3, 2010 Duduś zrobiła piwo o dużej zawartości słodów karmelowych, trzeba poczekać aż zabutelkuje i zobaczymy co z tego wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 3, 2010 Share Posted November 3, 2010 BYO w opisie Maibocka proponuje ok. 30% jasnego karmelowego w zasypie. Ja w każdym razie mojego tak nie będę robić. http://www.byo.com/stories/beer-styles/article/indices/11-beer-styles/1040-maibock-style-profile Link to comment Share on other sites More sharing options...
OLINKA Posted November 3, 2010 Share Posted November 3, 2010 Witam !!! No właśnie dzisiaj wieczorem idzie do butelek. sama jestem ciekawa co wyjdzie. Jak myślicie ile dać cukru na butelkę 0,5 l? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted November 3, 2010 Author Share Posted November 3, 2010 BYO w opisie Maibocka proponuje ok. 30% jasnego karmelowego w zasypie. Ja w każdym razie mojego tak nie będę robić. http://www.byo.com/stories/beer-styles/article/indices/11-beer-styles/1040-maibock-style-profile Jest tu trochę problem w definicji słodu karmelowego jasnego... Bo w tym artykule proponują 30% ale light caramel malt (~ 1.5 ?L), czyli ten jasny karmelowy to coś w stylu carapils. A np taki Strzegomski słód karmelowy jasny ma kolor chyba 125EBC (czyli jakieś 50°L). Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted November 3, 2010 Share Posted November 3, 2010 Karmelowy jasny 80-150 EBC Strzegom Jeden z ciemniejszych ?jasnych? słodów karmelowych, o bogatym bukiecie. Znakomity dodatek do piw bursztynowych, czerwonych, brązowych i ciemnych wszelakiego rodzaju. Udział w zasypie może stanowić do 30%. Słód wyprodukowany z najwyższej jakości jęczmienia browarnego Mauritia. Kolor: 80-150 EBC. Karmelowy jasny 20-30 EBC Steinbach Słód karmelowy jasny, może służyć jako dodatek do wielu piw, którym chcemy nadać nieco karmelowego posmaku, jednakże bez mocnego przyciemnienia koloru. Udział w zasypie może stanowić do 30%. Kolor: 20-30 EBC. skopiowane ze sklepu Browar.biz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted November 3, 2010 Author Share Posted November 3, 2010 Ale jest też (że tak się skupimy na jednym sklepie): Karamel Pils 3-7 EBC Steinbach 1 kg Może być dodatkiem do piw jasnych dolnej fermentacji poprawiając pienistość i pełnię smakową w przypadku ewentualnych niedociągnięć w zacieraniu. Nie zmienia koloru ani zapachu piwa. Udział w zasypie może stanowić do 40%. I to chyba o czymś takim piszą w powyższym artykule BYO. Ale tu właściwie nie mam uwag. Ale dla kontrastu jest też: Karmelowy ciemny 197 EBC Litovel 0,2 kg Aromatyczny słód karmelowy, znakomity dodatek do piw bursztynowych, czerwonych, brązowych i ciemnych wszelakiego rodzaju. Udział w zasypie może stanowić do 40%. Kolor: 197 EBC. Tak więc niby się da... Ale jakoś tak... 40% prawie 200EBC... nie jestem przekonany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted November 3, 2010 Author Share Posted November 3, 2010 No właśnie dzisiaj wieczorem idzie do butelek. sama jestem ciekawa co wyjdzie. Jak myślicie ile dać cukru na butelkę 0,5 l? No... ponad 30% karmelowych. Czy to karmel jasny i ciemny ze Strzegomia? Daj znać za parę tygodni co z tego wyszło. A ile cukru? Ja bym dał standardowo, tj. ok 3-3,5g/but. Link to comment Share on other sites More sharing options...
OLINKA Posted November 3, 2010 Share Posted November 3, 2010 Taki skład : pilzneński 1,7 kg, karmelowy ciemny Cara Crystal 0,6 kg, karmelowy jasny Carahell 0,3 kg, marynka 10 g Fuggles 20 g cukier trzcinowy 0,1 kg, miód 0,25 kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted November 3, 2010 Author Share Posted November 3, 2010 karmelowy ciemny Cara Crystal 0,6 kg,karmelowy jasny Carahell 0,3 kg, A... czyli to nie Strzegom. Te są raczej dość jasne karmelowe. Ale eksperyment i tak może być ciekawy ze względu na duży ich zasyp... Znalazłem w notatkach które robiłem kiedyś przy warzeniu portera, że duży udział słodów karmelowych może powodować "kwaskowe" posmaki. Niestety nie zanotowałem sobie źródła i nie chciałbym więc tu szerzyć plotek... Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted November 3, 2010 Share Posted November 3, 2010 Warzyliśmy kiedyś coś takiego: Warka 22 Pilzneński - 3,7 kg Karmelowy jasny 0,2 kg Karmelowy ciemny 0,8 kg Słody karmelowe ze Strzegomia. Po 14 miesiącach w butelce całkiem smaczne piwo, choć na początku, miesiąc, dwa po zabutelkowaniu wydawało się zbyt kwaśne. goroncopozdrawiamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted November 3, 2010 Share Posted November 3, 2010 Karmelowy ciemny ze Strzegomia to już mocno palony słód, a taki może wnosić kwaskowe posmaki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted November 3, 2010 Share Posted November 3, 2010 Popełniłem ze dwie mocno karmelowe warki (20-30% karmelowych/specjalnych). Unikałem oczywiście ciemnych słodów karmelowych. Przy takim zasypie ich większa ilość jest niewskazana Nie były zbytnio kwaskowate (niewiele słodów ciemnych). Musiałem się do tego typu piwek przekonać. Lekko nie było. Może nawet coś tam zostało w piwnicy... Porządki trzeba zrobić. Właściwie przenosiny. Wreszcie w mieszkaniu będę miał wszystkie moje piwka pod ręką Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted November 4, 2010 Author Share Posted November 4, 2010 (edited) Popełniłem ze dwie mocno karmelowe warki (20-30% karmelowych/specjalnych). Unikałem oczywiście ciemnych słodów karmelowych. Hmm... faktycznie, coś mi się przypomina, że nawet je próbowałem... Przynajmniej tą pierwszą (#8) - z tego co pamiętam to była, mocno "aromatyczna". Ale to może również przez spory dodatek melanoidynowego? Pamiętam też że bardzo mi wtedy (ech... 4 lata temu!) smakowała. Tej drugiej sobie nie mogę przypomnieć... No dobra... no to może i skuszę się na eksperyment... Spróbuję dać tak ok 25% procent karmelowego 150EBC. I będę celował w ok 12-13°Blg. Nachmielę niezbyt mocno (ok 20IBU) i zobaczymy... Edited November 4, 2010 by Stasiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 4, 2010 Share Posted November 4, 2010 ale po co to wszystko, co chcesz uzyskać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted November 4, 2010 Author Share Posted November 4, 2010 ale po co to wszystko, co chcesz uzyskać? No... może np "piwo karmelowe"? A generalnie chodzi o mi o eksperyment. Nie wszystkie piwa muszą przecież być w stylu. No dobra... przyznam się: mam trochę nadmiar tego słodu i zastanawiam się gdzie by go wyrzystać. Może ktoś chce trochę słodu karmelowego 150EBC z Litovela? W zamian mogę ew. wziąć może trochę jakiegoś "ciekawego" chmielu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 4, 2010 Share Posted November 4, 2010 Ja niespecjalnie lubię słody karmelowe, uważam je za sztuczny dodatek do piwa, który należy używać z umiarem. Przejrzałem moje receptury i nie znalazłem piwa gdzie bym użył więcej jak 15% karmelowych, podejrzewam, że większy udział tych słodów da nie najlepsze efekty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 4, 2010 Share Posted November 4, 2010 zrobiłem coś takiego,to znaczy 1/5 to pilzneński,reszta to karmelowy,najwięcej żytniego,no i wyszło dobre . w ogóle to miał być kwas chlebowy na słodzie,a wyszło piwo o ekstrakcie 8 blg. mam plan zrobić coś podobnego,tylko koło 10-11 blg. tylko problem ze słodem żytnim mam,kupiłem niemiecki i nie jest taki sam jak angielski,właściwie jest kompletnie inny;angielski był zkarmelizowany ,niemiecki bardziej przypomniana palone ziarno,zastanawiam się czy zacieranie w ziarnie tego niemieckiego ,później prażenie coś da (robiłem tak z jasnym żytnim,i wyszedł całkiem udany) Link to comment Share on other sites More sharing options...
OLINKA Posted January 1, 2011 Share Posted January 1, 2011 Właśnie degustuję moje Coś Karmelowego i muszę przyznać, że smakuje całkiem przyzwoicie. smaki się już w miarę ułożyły, pierwsza degustacja była chyba tydzień po butelkowaniu i wtedy w smaku było to tak jakby piwo z dodatkiem piołunu. Teraz już jest dobrze nagazowane, klarowne i ogólnie bedzie spozywane na bieżąco Link to comment Share on other sites More sharing options...
pershi Posted September 6, 2012 Share Posted September 6, 2012 (edited) Czy Kolega Stasiek zdecydował się na uwarzenie piwa karmelowego? Edited September 6, 2012 by pershi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted September 6, 2012 Author Share Posted September 6, 2012 Czy Kolega Stasiek zdecydował się na uwarzenie piwa karmelowego? Tak - zdecydował. Tu notatki z warzenia: http://www.piwo.org/...2730#entry72730 Odfermentowało do 2,5blg (trochę mnie zaskoczyło że tak mocno). Część zabutelkowałem z dodatkiem wywaru z imbiru. Generalnie piwo wyszło... pijalne, ale szału nie było. Nie pamiętam już dokładnie ale miało jakby taką "szorstkość" w smaku. Wydaje mi się, że w tym z dodatkiem imbiru było trochę lepsze: ta szorstkość była zapewne przytłumiona imbirem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
eslord Posted September 6, 2012 Share Posted September 6, 2012 Ja uwarzylem kiedys piwko dolnej fermentacji ( lager taki z dodatkiem chyba 30% carapils no i musze powiedziec ze piane mialo toto porzadna ze ciezko bylo piwo nalac mimo ze nie bylo przegazowane. Jednak smak byl specyficzny piwo bylo trsciwe ( blg12) przypomnialo mi sie moje marcowe ktore warzylem z dekokcja i chyba za mocno i za dlugo gotowalem slod, tyle ze tym razem ten smak byl do potegi 10ej tak sie zrazilem ze od tamtej pory uzylem carapils tylko raz i to bardzo malo by nie miec tego posmaku. Podobnie tez mialem z wiedenskim przy duzym zasypie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now