KiLL4r Posted November 5, 2010 Share Posted November 5, 2010 Witam! Mam zamiar zatrzeć sobie piwko z przepisu dori na Foreign Extra Stout i w związku z tym pytanie: 1. czy drożdże s-04 mogę zastąpić jakimiś innymi, bo w BA nie mają, np. s-33. 2. słód carafa ma być 800-1000, 1100-1200 czy 1300-1500. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolomar Posted November 5, 2010 Share Posted November 5, 2010 (edited) Hej. Odpowiem na pierwsze pytanie. Z BA na tą chwilę polecam: Wyeast 1098 British Ale 50 ml. Wyprzedają je teraz w dobrej cenie (19,90), jednak zalecałbym zrobienie startera lub uwarzenie czegoś słabszego na początek... Odpowiem też na drugie Zerknąłem do receptury Dori i wyraźnie jest tam napisane, że chodzi o: carafa? I 800-1000 EBC Pozdrawiam. Edited November 5, 2010 by kolomar Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted November 5, 2010 Share Posted November 5, 2010 (edited) Magazyn Brew Your Own ma recepturę na klona Guinness FES i jako drożdże podają Wyeast 1084 (Irish Ale) albo WLP004 (Irish Ale). PS. Z suchych drożdży to ja bym pewnie użył Danstar Nottingham. S-33 nigdy nie używałem, ale czytałem że nadaje cechu piw belgijskich, np. smaki fenelu itp. Edited November 5, 2010 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted November 5, 2010 Share Posted November 5, 2010 Jeśli zastępować, to US-05, na pewno nie S-33. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KiLL4r Posted November 8, 2010 Author Share Posted November 8, 2010 Witam jeszcze jedno, a jak się ma przeliczenie z szyszek na granulat w gramach, bo szyszki też są niedostępne, chodzi o Marynkę 40 g szyszki. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 8, 2010 Share Posted November 8, 2010 Granulatu należy użyc o 10% mniej niż szyszek o takiej samej mocy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now