Jump to content

Infuzja - chyba w wannie ;)

Recommended Posts

Witam

Wczoraj druga wareczka ze słodów została popełniona (Hefe Weizen). Po doświadczeniach z zeszłego tygodnia ( pierwszej warki ze słodów) postanowiłem wypróbować drugi sposób podgrzewania zacieru, mianowicie infuzji.

12,5L wody na 4kg słodu poszło w ruch. Najpierw ferulikowa (nie ważne czy daje to rezultat czy nie), potem podniesienie do 63C. Wlałem 5L wrzątku ... a temperatura poszła jedynie do 55C. Czyli żeby mieć upragnione 63C musiałbym wlać 10L wody. Pomijam fakt, że gar by mi nie wyrobił, ale gęstość ostateczna byłaby marna. Z moich szybkich wyliczeń wyszło, że na cały proces zacierania dolałbym dodatkowo jakieś 15-18L.

Razem dałoby to prawie 30L wody w samym procesie zacierania/filtrowania :)

Albo czegoś nie kumam, albo czysta infuzja zdaje się być mało opłacalno-wydajna ( pomijam kwestie dekokcji która po części jest infuzją )

Na koniec tej zabawy w fermentorze wylądowało mi 20L warki i 10,5BLG - marnie, no ale cóż.

PS.

Jakby tego było mało wczoraj rozwaliłem na zakończenie "pipetę" od cukromierza, a na poprawkę dzisiaj rano z rąk poleciało mi szkło od pszenicznego Faustusa ... no szlag mnie trafił.

pozdrawiam

3L / 1kg + 0,5L "zapasu" na łatwiejsze podgrzewanie zacieru. Z takiego także wzoru korzystałem poprzednio.

Ale nawet gdybym zastosował 8L na początek, to na końcu dałoby to razem około 26L na całość procesu. Nie wiem ale w dalszym ciągu wedle mojego rozumowania wydaje mi się strasznie dużo.

pozdrawiam

3L / 1kg + 0,5L "zapasu" na łatwiejsze podgrzewanie zacieru. Z takiego także wzoru korzystałem poprzednio.

Ale nawet gdybym zastosował 8L na początek, to na końcu dałoby to razem około 26L na całość procesu. Nie wiem ale w dalszym ciągu wedle mojego rozumowania wydaje mi się strasznie dużo.

pozdrawiam

Przecież przy filtrowaniu część "wody" zostanie w młócie, a także część przy chmieleniu odparuje. Finalnie powinno być mniej niż 26l.

Zresztą, ja tam wole grzanie gara niż dolewanie gorkiego. :)