zokol Posted March 17, 2024 Share Posted March 17, 2024 Czołem wszystkim . Zastanawiałem się nad dodaniem odrobiny płatków dębowych do każdej butelki podczas rozlewu . Co sądzicie o takim pomyśle i czy ewentualnie mogłoby to wpłynąć na refermentacje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted March 17, 2024 Share Posted March 17, 2024 Ciało stałe w piwie = gushing. Poza tym nie masz pewności czy są sterylne. Wrzuć je do jakiejś whisky, zostaw na kilka dni i następnie przefiltruj i dolej do fermentora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 17, 2024 Share Posted March 17, 2024 3 godziny temu, zokol napisał(a): Czołem wszystkim . Zastanawiałem się nad dodaniem odrobiny płatków dębowych do każdej butelki podczas rozlewu . Co sądzicie o takim pomyśle i czy ewentualnie mogłoby to wpłynąć na refermentacje ? Jak dla mnie kiepski pomysł. Po pierwsze - sterylność Po drugie - płatki mają różną wagę, docinałbyś wszystkie po np 0,5g ? Po trzecie - będą zmieniać smak piwa z czasem i ostatnie butelki mogą ostać przykryte taninami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igor Gorelord Posted March 17, 2024 Share Posted March 17, 2024 Ja macerowalem w whisky pare tyg, dorzucilem do wiadra na cicha z resztka whisky i piwko wyszlo kozackie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zokol Posted March 18, 2024 Author Share Posted March 18, 2024 Dziekuje za wszystkie porady. Pomyślałem, że zlewając na cicha , cześć odleje oddzielnie i dodam do niej wiorków debowych po maceracji w whisky . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted March 19, 2024 Share Posted March 19, 2024 Poxa tym polkniecie przypadkowe kawalka drewna nie nalezy do najprzyjemniejszych doznan 😛 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 19, 2024 Share Posted March 19, 2024 3 godziny temu, Ununul napisał(a): Poxa tym polkniecie przypadkowe kawalka drewna nie nalezy do najprzyjemniejszych doznan 😛 Myślisz że z drugiej strony pójdzie "gładko"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted March 24, 2024 Share Posted March 24, 2024 W dniu 19.03.2024 o 10:38, anteks napisał(a): Myślisz że z drugiej strony pójdzie "gładko"? Pewnie kwas solny w zoladku juz by sobie poradzil z odpowiednim wytrawieniem powierzchni. Ale nie sprawdzalem i nie zamierzam 😛 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts