Jump to content

Gdzie moge to kupic?

BrowarmistrzNY

Recommended Posts

Będąc za wielka wodą kupiłem w sklepie budowlanym (nie pamiętam nazwy-coś ala castorama) taką siateczkę. Nazywa się to paint strainer. Groszowa sprawa. Są różne wielkości, 1 galon i 5 galonów. Zrobię zdjęcie. W jednym opakowaniu jest kilka woreczków.

Tamtejsi piwowarzy stosują to z powodzeniem. Ja też już stosowałem i dużo lepiej się sprawdza niż siateczki muślinowe.

Kupiłem sobie tez coś takiego: (drugie zdjęcie)

http://www.northernbrewer.com/brewing/brewing-equipment/stirring-straining/nylon-hop-bag-8-x-9-1-4.html

Oczka są trochę mniejsze i ?w zestawie? jest sznurek do ściągania u góry.

U nas chyba nie kupisz. Pytałem w kilku dużych składach budowlanych ale nie mieli nic podobnego.

W firmach sprzedających metale kolorowe są dowolne siatki ze stali nierdzewnej stosowane w różnych filtrach, oczka od 0,05mm.

Witam sąsiada znad Liwca.

A tak w ogóle po co komu te siatki??

Edited by radekam

no do chmielenia.

Tylko' date=' że w przypadku takich materiałowych to chyba szybciej by było samemu z firanki zrobić :([/quote']

Acha.

A nie prościej rzucać chmiel prosto do gara?

no do chmielenia.

Tylko' date=' że w przypadku takich materiałowych to chyba szybciej by było samemu z firanki zrobić :([/quote']

Acha.

A nie prościej rzucać chmiel prosto do gara?

No prościej. Ale wiele rzeczy czy czynności można po prostu zrobić inaczej lub wygodniej. Zresztą cały postęp technologiczny bierze się z ludzkiego lenistwa, oszczędności czasu czy wygody.

Jeśli ktoś lubi zlewać brzeczkę piwną z gara pełnego chmielin nie przejmując się stratami , itp. to przecież można i tak.

Jeśli mogę wrzucić szyszki do worka który ma pojemność zbliżoną do pojemności kadzi warzelnej i później w jednej chwili go wyciągnąć wyciskając brzeczkę z chmielu to wybieram takie rozwiązanie.

Granulat chmielę w tym woreczku ze sznurkiem lub w dwóch tych mniejszych bez sznurka. Co prawda i tak część chmielu się przedostaje do brzeczki jednak nieporównywalnie mniej niż z woreczków muślinowych.

Każdy wybiera technologię jaka mu pasuje.

Ja kupiłem worek do moszczu w sklepie winiarskim i czasem używam, głównie jak chmielę dużą ilością szyszek.

Nie lubię go specjalnie, bo pałęta się po garze i utrudnia cyrkulację brzeczki, a przede wszystkim dochodzi dodatkowa rzecz co czyszczenia i mycia :(

Cześć :(

Ja kupiłem worek do moszczu w sklepie winiarskim i czasem używam, głównie jak chmielę dużą ilością szyszek.

Nie lubię go specjalnie, bo pałęta się po garze i utrudnia cyrkulację brzeczki, a przede wszystkim dochodzi dodatkowa rzecz co czyszczenia i mycia :lol:

Odwróć na lewo, wypłycz wodą i wypierz w pralce.