przegalin Posted April 20, 2024 Share Posted April 20, 2024 (edited) Hej, planuję dziś zadać suche drożdże piekarnicze ale nie zastanawiam się jaka może być ich ilość w 1g? Zakładać, że to mniej więcej tyle co w US 05? Orientuje się ktoś?😉 Drożdże ze zdjęcia. Ewentualnie ile tego zadać na około 12L 18blg? Edited April 20, 2024 by przegalin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted April 20, 2024 Share Posted April 20, 2024 https://alkohole-domowe.com/forum/czy-drozdze-piekarnicze-sa-tylko-do-piekarni-t436-40.html Tu temat z innego forum. Jest o ilościach komórek przegalin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
przegalin Posted April 20, 2024 Author Share Posted April 20, 2024 13 minut temu, Koora napisał(a): https://alkohole-domowe.com/forum/czy-drozdze-piekarnicze-sa-tylko-do-piekarni-t436-40.html Tu temat z innego forum. Jest o ilościach komórek Z tego co tam piszą to wynika, że w 1g jest około 10kkk. W US 05 chyba coś około 6kkk. Albo mnie poprawcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted April 20, 2024 Share Posted April 20, 2024 Co ciekawe drożdże babuni będą też pracować w temp. lagerowej - sprawdzone na cieście do pizzy i ciekawe jaki profil dadzą wtedy. Ktoś sie odważy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 20, 2024 Share Posted April 20, 2024 2 godziny temu, Piotr Ba napisał(a): ciekawe jaki profil dadzą Pewnie każde inny, ale strzelam że równie zły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jastrząb Posted April 21, 2024 Share Posted April 21, 2024 (edited) Seria 3 filmów: Sprawdzałem piekarskie Wprawdzie to jeszcze filmy z czasów, gdy warzyłem na ekstraktach, ale same drożdże dobrze przetestowane. Co ciekawe mam jeszcze flaszkę w piwnicy i piwo kryształowo klarowne. Nie mniej każde takie drożdże są inne, bo tu nie dbają tak o czystość jak przy piwowarskich. Dlatego nie ma tu reguły. Ostatni chyba mówi najwięcej, bo jest to degustacja Edited April 21, 2024 by Jastrząb Link to comment Share on other sites More sharing options...
przegalin Posted April 21, 2024 Author Share Posted April 21, 2024 Ostatecznie dałem 19g na 12L 18blg. Nie kontroluje temperatury cieczy tylko otoczenia, 17 stopni. Szybki start, piana na 20cm😁 póki co z rurki zapach w miarę przyjemny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jastrząb Posted April 21, 2024 Share Posted April 21, 2024 No, to są terminatory zeżrą wszystko i bardzo prędko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted April 24, 2024 Share Posted April 24, 2024 A w lagerowej ktoś pędził na nich? Jakieś doświadczenia? Z czystej teorii to niby powinno byc czyściej w profilu, podwoilbym dawkowanie też Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsmolinski Posted April 24, 2024 Share Posted April 24, 2024 Każdy komercyjny browar produkuje więcej drożdży niż potrzebuje na jedną warkę. Sprzedaje się to właśnie do piekarni (jak się uda), albo na paszę. Jest to mieszanka ze wszystkich szczepów jakich się używa (resztek). Można trafić dobrze albo źle. Niektóre szczepy nie mają prawa poza browar wyjść. Od tego przy każdym browarze jest laboratorium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted April 25, 2024 Share Posted April 25, 2024 Ale ,że sprzedaje te po fermentacji ? jeżeli tak ,to to co wyjdzie niejadalne jest-gorzkie będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 25, 2024 Share Posted April 25, 2024 12 godzin temu, Tsmolinski napisał(a): Każdy komercyjny browar produkuje więcej drożdży niż potrzebuje na jedną warkę. Sprzedaje się to właśnie do piekarni (jak się uda), albo na paszę. Jest to mieszanka ze wszystkich szczepów jakich się używa (resztek). Można trafić dobrze albo źle. Niektóre szczepy nie mają prawa poza browar wyjść. Od tego przy każdym browarze jest laboratorium. Chodzi o koncerny czy rzemieślnicze też? Dlaczego niektóre szczepy nie maja prawa wyjśc poza browar? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzejkej Posted April 25, 2024 Share Posted April 25, 2024 (edited) 14 godzin temu, Tsmolinski napisał(a): Każdy komercyjny browar produkuje więcej drożdży niż potrzebuje na jedną warkę. Sprzedaje się to właśnie do piekarni (jak się uda) Nie twierdzę że tak nie jest (bo tego nie wiem), ale byłaby to chyba partyzantka. Tu mówią coś o selekcjonowaniu szczepów: https://pl.exploreyeast.com/czym-sa-drozdze/jak-powstaja-drozdze-piekarskie/ Edited April 25, 2024 by dzejkej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now