Jump to content

Drożdże suche piekarnicze


Recommended Posts

Hej, planuję dziś zadać suche drożdże piekarnicze ale nie zastanawiam się jaka może być ich ilość w 1g? Zakładać, że to mniej więcej tyle co w US 05? Orientuje się ktoś?😉 Drożdże ze zdjęcia.

Ewentualnie ile tego zadać na około 12L 18blg?

 

 

IMG_20240420_163420.thumb.jpg.da0d0f3f37204dbe5ee61669a217475d.jpg

Edited by przegalin
Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, Koora napisał(a):

Z tego co tam piszą to wynika, że w 1g jest około 10kkk. W US 05 chyba coś około 6kkk. Albo mnie poprawcie.

Link to comment
Share on other sites

Seria 3 filmów:
Sprawdzałem piekarskie ;) Wprawdzie to jeszcze filmy z czasów, gdy warzyłem na ekstraktach, ale same drożdże dobrze przetestowane.
Co ciekawe mam jeszcze flaszkę w piwnicy i piwo kryształowo klarowne. Nie mniej każde takie drożdże są inne, bo tu nie dbają tak o czystość jak przy piwowarskich. Dlatego nie ma tu reguły.

Ostatni chyba mówi najwięcej, bo jest to degustacja

 

Edited by Jastrząb
Link to comment
Share on other sites

Ostatecznie dałem 19g na 12L 18blg. Nie kontroluje temperatury cieczy tylko otoczenia, 17 stopni.

Szybki start, piana na 20cm😁 póki co z rurki zapach w miarę przyjemny.

Link to comment
Share on other sites

Każdy komercyjny browar produkuje więcej drożdży niż potrzebuje na jedną warkę. Sprzedaje się to właśnie do piekarni (jak się uda), albo na paszę. Jest to mieszanka ze wszystkich szczepów jakich się używa (resztek). Można trafić dobrze albo źle. Niektóre szczepy nie mają prawa poza browar wyjść. Od tego przy każdym browarze jest laboratorium.

Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, Tsmolinski napisał(a):

Każdy komercyjny browar produkuje więcej drożdży niż potrzebuje na jedną warkę. Sprzedaje się to właśnie do piekarni (jak się uda), albo na paszę. Jest to mieszanka ze wszystkich szczepów jakich się używa (resztek). Można trafić dobrze albo źle. Niektóre szczepy nie mają prawa poza browar wyjść. Od tego przy każdym browarze jest laboratorium.

Chodzi o koncerny czy rzemieślnicze też? Dlaczego niektóre szczepy nie maja prawa wyjśc poza browar?

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, Tsmolinski napisał(a):

Każdy komercyjny browar produkuje więcej drożdży niż potrzebuje na jedną warkę. Sprzedaje się to właśnie do piekarni (jak się uda)

Nie twierdzę że tak nie jest (bo tego nie wiem), ale byłaby to chyba partyzantka.

Tu mówią coś o selekcjonowaniu szczepów:

https://pl.exploreyeast.com/czym-sa-drozdze/jak-powstaja-drozdze-piekarskie/

Edited by dzejkej
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.