Jump to content

Browar Maniutek - #30 Witbier 12Blg

wilko

Recommended Posts

Kolor: Bladożółte, mętne.

Piana: Obfita ale bardzo krótka. Szybko zeszła do zera.

Zapach: Intensywny i rześki. Czuć kolendrę, pomarańcze raczej mniej.

Smak: Bez wątpienia orzeźwiające. Przywodzi na myśl domową oranżadę: cytrusy, drożdże i CO2. Posmak przyprawowy, goryczka minimalna. Lekko wodniste, silnie musujące.

Wysycenie: Wysokie, podszczypuje w język.

Z witów jak dotąd piłem tylko Bile z Obołonia, ale było to dawno i nie pamiętam za wiele. Przyprawy z początku były zaskakujące i potrzebowałem kilku łyków aby się przyzwyczaić i to zrozumieć. Wina to jednak nieobycia ze stylem. Gdy już smak zaakceptowałem było fajne, acz ciut za lekkie. Pite wraz z połowicą, zapytała czy też uwarzę takie na lato.

• 1 month later...

Nie wiem czy dostałem tego samego Witbiera , ale nie będę zakładał nowego wątku.

Barwa: jasno słomkowa

Piana: biała, tak samo jak w pszenicznym dosyć szybko opadła.

Aromat: cytrusowy

Wysycenie: wysokie , bardzo na miejscu.

Smak : bardzo przyjemna mieszanka kolendry i cytrusów, może minimalnie w kierunku kolendry, piwo lekko kwaskowate.

Jestem pozytywnie zaskoczony tym piwem, nie spodziewałem się że tak mi będzie smakowało. W smaku najbardziej kojarzyło mi się z owocem o nazwie liczi. Piwo orzeźwiające, właśnie dzięki mieszance smaku cytrusowego , i wysokiego wysycenia. Dzięki ;)