Jump to content

Klarowanie z brewkita


Recommended Posts

No i stało się! Nastawiłem swoje pierwsze piwo! Oczywiście z brewkita, ale że to moje początki to chyba rozumiecie. 

Nastawiłem American IPA. Według producenta brewkita to po 10 dniach powinienem już butelkować, ale... nastaw wciąż pracuje mimo upływu 2 tygodni. Do tego daleko mu do czystości. Jak długo takie piwo się klaruje?

Czy żeby butelkować muszę czekać aż całkowicie stanie?

Dzięki!

Link to comment
Share on other sites

Oczywiście. Nie ma nic gorszego jak zabutelkować nie dofermentowane piwo. 10 dni....😁 Ja po ponad roku bawienia się w piwo domowe czasami po 25 dniach nie jestem pewien czy 100% odfermentowąły drożdżaki. A nie raz mi już ruszyły ponownie po około 20 dniach jak je trochę poruszyłem fermentorem czy podniosłem temperaturę delikatnie. Więc jakie 10 dni. Chyba że puścisz drożdżaki w 25-30 stopniach to tak skończą po tych 10 dniach tylko większość styli wyjdzie totalnie przeciętnie. Od kąd mam pewną winiarkę kontroluję temperaturę i zawsze puszczam piwo w dolnych granicach ich pracy a kończę w górnych. Jednak zawsze około miesiąca trzymam w fermentorze a porterty nawet 45 dni. Poczytaj tutaj forum bo o podstawach fermentacji i brewkitach na prawdę było sporo tematu wałkowanego.

Link to comment
Share on other sites

Bulkanie nie jest wyznacznikiem końca fermentacji. Wystarczyłaby nieszczelna pokrywka, a miałbyś trwająca w pełni fermentację bez żadnego bulkania z rurki. Instrukcje z brewkitów to niestety totalny badziew, który może być wręcz niebezpieczny. 

 

Aby upewnić się, że fermentacja jest zakończona, potrzebny jest pomiar BLG. Jeżeli ekstrakt nie spada od co najmniej kilku dni, a fermentacja była prowadzona w optymalny sposób (dobre napowietrzenie, drożdże w dobrej kondycji, stabilna temperatura z zaleceniem podwyższenia jej pod koniec fermentacji), to można butelkować. 

 

Sprawdziłeś BLG przed dodaniem drożdży? Jakich drożdży użyłeś (podejrzewam, że te dodane do brewkita, więc pewnie ciężko będzie określić jaki to szczep)? W jakiej temperaturze zadałeś drożdże i fermentowałeś piwo? 

 

NAJPRAWDOPOBNIEJ Twoje piwo jest gotowe do rozlewu, ale dla pewności odpowiedz na pytania które zadałem. Butelkowanie niedofermentowanego piwa jest bardzo nieprzyjemną sprawą, bo w najlepszym wypadku masz 2h wyjęte z życia na sprzątaniu i odmalowaniu ścian, w gorszym możesz się naprawdę solidnie pokaleczyć odłamkami szkła. Pomożemy Ci z tą warką i kolejnymi :)

Link to comment
Share on other sites

W zasadzie jeśli nie podoba ci się klarowność tego piwa to możesz spróbować schłodzić je do niskiej temp ok 2 stopni. Możesz o tym przeczytać szukając wątków o cold crash-u. Możesz tez poczekać aż gaz z fermentacji przestanie uciekać z cieczy i wtedy powoli piwko samo się wyklaruje.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dzieki za odpowiedzi. Piwko juz nie fermentuje z cala pewnoscia. BLG nie mierzylem bo nawet nie mam czym. Fermentorowi wierze, poniewaz sluzyl mi wiernie przy produkcji wina i zawsze byl szczelny.

Niestety, mimo zakonczonej fermentacji piwo nadal jest metne.  Smakuje jak powinno, tyle ze jeszcze nie nagazowane. Chetnie juz bym butelkowal, tyle ze nie jest klarowne....

Zobacze czym sie je ten cold crash, moze to pomoze. 

A ile moze trwac takie samoczynne, powolne klarowanie? 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.