Jump to content

Witam!

Recommended Posts

No ja np. warze i z tym forum zaczynałem. Jeśli szukasz informacji to chyba najlepsze miejsce i źródło polskie:) Jak pogrzebiesz to możesz naprawdę wiele się dowiedzieć. Poziom i jakość znacznie lepsza niż na tych wszystkich grupach na fb, nie mówiąc o wygodzie korzystania z tresci. No i masz tu 'ojcow zalozycieli' polskiego piwowarstwa w Polsce:) Żeby było jasne: nic mnie nie łączy z tym serwisem poza tym ze korzystam:)

Większość, jak nie wszyscy tu warzą, albo się do tego przygotowują 😉

Ps 

Na dole działów masz nawet specjalny temat na powitania. 

Zgadzam się z przedmówcą, że tu jest kopalnia wiedzy, często szczegółowej i można czerpać garściami.

Tylko pamiętaj, że z forami tematycznymi jest ciężko zacząć, bo wielu ludzi tu dąży do profesjonalizmu, a początkujący aby zacząć i zrobić. Jak chcesz iść pobiegać i trenować bieganie, wchodząc na forum /grupę dowiesz się, że bez butów za dwa koła, specjalnej diety itd w ogóle nie zaczynaj i zostań w domu 🤣

Tu masz specjalny dział Wiki, a tam znajdziesz wszystko co potrzeba. A jak będzie Ci mało, to na forum w tematach drugie tyle. Tu jest dosłownie wszystko 😀

2 godziny temu, arek-lin napisał(a):

Tylko pamiętaj, że z forami tematycznymi jest ciężko zacząć, bo wielu ludzi tu dąży do profesjonalizmu, a początkujący aby zacząć i zrobić. Jak chcesz iść pobiegać i trenować bieganie, wchodząc na forum /grupę dowiesz się, że bez butów za dwa koła, specjalnej diety itd w ogóle nie zaczynaj i zostań w domu 🤣

Tu masz specjalny dział Wiki, a tam znajdziesz wszystko co potrzeba. A jak będzie Ci mało, to na forum w tematach drugie tyle. Tu jest dosłownie wszystko 😀

Kurcze ale trafiłeś w sedno. Masz rację, ale dopiero sobie to uświadomiłem po przeczytaniu twojego posta. Jak ja zaczynałem to nie było kociolkow automatycznych, fermentacji cisnieniowej itd. Biab to była nowość z zachodu, a Corneliusy to mieli nieliczni. Gar z nierdzewki to było coś... :) Gdybym teraz zaczynał I czytał o tym całym sprzęcie I liczył ile na to trzeba wydać to byłbym skołowany.

Więc nie wiem czy @Slavick już warzyles piwo czy nie, ale dla mnie to jest świetna zabawa. No i kupa roboty. Miałem długa przerwe bo na warzenie trzeba sporo czasu (i kasy też trochę idzie). Ale satysfakcja jest wielka. Dla mnie sam fakt odkrycia o co w tym wszystkim chodzi i że piwo nie jest z chmielu a w koncerniakach nie ma żółci było ciekawe. Najlepszy jest zachwyt znajomych. To że możesz sprawić komuś radość dając w prezencie PIWO DOMOWE. Ja polecam. Jak masz jakieś konkretne pytania wal smialo. 

22 godziny temu, szymcio napisał(a):

Kurcze ale trafiłeś w sedno. Masz rację, ale dopiero sobie to uświadomiłem po przeczytaniu twojego posta. Jak ja zaczynałem to nie było kociolkow automatycznych, fermentacji cisnieniowej itd. Biab to była nowość z zachodu, a Corneliusy to mieli nieliczni. Gar z nierdzewki to było coś... :) Gdybym teraz zaczynał I czytał o tym całym sprzęcie I liczył ile na to trzeba wydać to byłbym skołowany.

Więc nie wiem czy @Slavick już warzyles piwo czy nie, ale dla mnie to jest świetna zabawa. No i kupa roboty. Miałem długa przerwe bo na warzenie trzeba sporo czasu (i kasy też trochę idzie). Ale satysfakcja jest wielka. Dla mnie sam fakt odkrycia o co w tym wszystkim chodzi i że piwo nie jest z chmielu a w koncerniakach nie ma żółci było ciekawe. Najlepszy jest zachwyt znajomych. To że możesz sprawić komuś radość dając w prezencie PIWO DOMOWE. Ja polecam. Jak masz jakieś konkretne pytania wal smialo. 

W punkt trafione.

W dniu 23.05.2024 o 23:50, szymcio napisał(a):

Ja startowałem w 2012 i też wielu rzeczy nie wiem bo ich nie było wówczas. Nikt wtedy o fermentacji ciśnieniowej u nas nie mówił, a teraz proszę. Wróciłem po latach przerwy i tu inny świat. Ale z racji mego lenistwa upraszczam co się da i choćby od samego początku nigdy na cichą nie przelewałem, co wówczas było karygodne wręcz. 

Startowałem z prostego zestawu, warnik Weck kupiony w outlet bo dekielek uszczerbiony, filtrator ze sraczwężyka, woreczki muslinowe na chmielenie i tak w sumie robię do dziś 😁

Właśnie worek biab dojechał i to taka rewolucja, że aż się boję coś zmieniać po około 50 warkach i jeszcze w nim nie robiłem 😅