arek-lin Posted May 30, 2024 Share Posted May 30, 2024 Cześć, Hipotetycznie zastanawiam się nad konsekwencjami przelania witbira po 4 dniach burzliwej do kega. W butelki bym się nie odważył bo granaty, ale tu? Ryzykuje przegazowanie, ale jakoś nie widzę w tym problemu przy kegu i witku, który generalnie jest dość mocno gazowany. No może przy przelewaniu do szkła by się pienił, ale coś prócz tego? Poza tym mogę dać niższe ciśnienie co2 na początek, na przykład 2 v/v a resztę drożdże ewentualnie dobiją? 😁 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 30, 2024 Share Posted May 30, 2024 W 4 dni wszystkie cukry przejedzone? Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted May 30, 2024 Author Share Posted May 30, 2024 Jescze nie wiem bo co do zasady nie otwieram wiadra, dopiero jak decyduję się na zabutelkowanie /zakegowanie. Natomiast widoczne oznaki fermentacji jak bulkanie ustały. Gdyby cukrów nie było to bym nie pytał, zakładam, że może być coś jeszcze niedojedzone 😉 temp fermentacji około 24 stopnie na S33 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 30, 2024 Share Posted May 30, 2024 Godzinę temu, arek-lin napisał(a): Jescze nie wiem bo co do zasady nie otwieram wiadra, dopiero jak decyduję się na zabutelkowanie /zakegowanie. Natomiast widoczne oznaki fermentacji jak bulkanie ustały. Gdyby cukrów nie było to bym nie pytał, zakładam, że może być coś jeszcze niedojedzone 😉 temp fermentacji około 24 stopnie na S33 Po co czekać aż 4 dni? Przelej w 3 dniu to będzie juz miał nagazowane piwo, najwyżej upuścisz trochę gazu. ps A gdyby fermentować w kegu to można by pić już od pierwszego dnia 😛 czeburaszka710 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted May 30, 2024 Share Posted May 30, 2024 22 minuty temu, anteks napisał(a): Po co czekać aż 4 dni? Przelej w 3 dniu to będzie juz miał nagazowane piwo, najwyżej upuścisz trochę gazu. ps A gdyby fermentować w kegu to można by pić już od pierwszego dnia 😛 Ja to w ogole nie rozumiem po co ta fermentacja. Najlepiej to brzeczke swieza pic od razu. A drozdze w jelicie grubym rozloza cukry same. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted May 30, 2024 Author Share Posted May 30, 2024 (edited) Panowie, ja nie warzę piwa od wczoraj, długo już tu jestem i nie pytam czy brak bulkanie to koniec fermentacji. Co do Waszych, nic nie wnoszacych komentarzy - browary pół komercyjne (Amber) warzą piwa w sposób zbliżony do domowego i na większą skalę. Przed wprowadzeniem do produkcji nowej serii piw, warzone jest piwo próbne i nikt tak nie trzyma 2 tygodnie w fermentorze - jeśli przez 24h blg nie spada, to koniec fermentacji i najczęściej kończy się po 3-4 dniach. Także dziękuję za Wasze posty, możecie je skasować bo treści i wiedzy w nich zero. Moje pytanie dotyczy co nie porządnego się wydarzy jeśli tak zrobię, pomijając ryzyko granatów. Czytałem (tu na forum), że po zbyt szybkim przelaniu na kveik'ach ktoś się męczył z siarkowodorem. Tu takich zapachów (z rurki) nie ma. Pytając dlaczego chce tak zrobić - zająłem fermentator, który był filtratorem, a teraz mam czas, mógłbym coś uwarzyc, ale nie mogę bo wiadro z kranem zajęte. Stąd pytanie. Nie wiem czy przeleję do kega czy nie, ale zanim podejmę krok to pytam, bo być może ktoś już tak zrobił i nie wyszło jak miało Edited May 30, 2024 by arek-lin Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 30, 2024 Share Posted May 30, 2024 (edited) 4 godziny temu, arek-lin napisał(a): Panowie, ja nie warzę piwa od wczoraj, długo już tu jestem. 12 lat temu wszyscy na cichą przelewali, teraz nie. Co do Waszych, nic nie wnoszacych komentarzy - browary pół komercyjne (Amber) warzą piwa w sposób zbliżony do domowego i na większą skalę. Przed wprowadzeniem do produkcji nowej serii piw, warzone jest piwo próbne i nikt tak nie trzyma 2 tygodnie w fermentorze - jeśli przez 24h blg nie spada, to koniec fermentacji i najczęściej kończy się po 3-4 dniach. Także dziękuję za Wasze posty, możecie je skasować bo treści w nich zero. Przepraszam, jesli warzysz piwo od 12 lat i pytasz się co sie stanie jak będzies spożywać piwo po 4 dniach od uwarzenia? Tyskie kiedyś reklamowało sie 7 dniowym piwem. Dlaczego Amber to browar "pół komercyjny warzący w sposób zbliżony do domowego" możesz to rozwinąć? Ten sposób to raczej domena koncerniaków gdzie czas to pieniądz Edited May 30, 2024 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted May 30, 2024 Author Share Posted May 30, 2024 (edited) Proszę o czytanie ze zrozumieniem. Czy ja piszę o spożywaniu czy o przelaniu potencjalnie niedofermentowanego piwa? Takim, w którym drożdże mogły nie zdążyć posprzątać? Czy zamknięcie i sztuczne nagazowanie takiego piwa, poza potencjalnym przegazowaniem niesie za sobą konsekwencje? Niechciane Aromaty zostaną w takim zakegowanym piwie? O ile w ogóle są? Amber nie robi wysokoekstraktywnej brzeczki a później to rozcieńcza, fermentacja przebiega w sposób naturalny i jak drożdże zakończą fermnetacje, nawet wysoko (4-5 blg) to nie jest na siłę dokanczana bo alko musi wyjść itd. Partie przedprodukcyjne to praktycznie wygląda jak piwowarstwo domowe, poza sprzętem do dezynfekcji, własnym ujęciem wody i stacją propagacji drożdży. Edited May 30, 2024 by arek-lin Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 30, 2024 Share Posted May 30, 2024 (edited) 5 godzin temu, arek-lin napisał(a): Cześć, Hipotetycznie zastanawiam się nad konsekwencjami przelania witbira po 4 dniach burzliwej do kega. W butelki bym się nie odważył bo granaty, ale tu? Ryzykuje przegazowanie, ale jakoś nie widzę w tym problemu przy kegu i witku, który generalnie jest dość mocno gazowany. No może przy przelewaniu do szkła by się pienił, ale coś prócz tego? Poza tym mogę dać niższe ciśnienie co2 na początek, na przykład 2 v/v a resztę drożdże ewentualnie dobiją? 😁 23 minuty temu, arek-lin napisał(a): Proszę o czytanie ze zrozumieniem. Czy ja piszę o spożywaniu czy o przelaniu potencjalnie niedofermentowanego piwa? Takim, w którym drożdże mogły nie zdążyć posprzątać? Czy zamknięcie i sztuczne nagazowanie takiego piwa, poza potencjalnym przegazowaniem niesie za sobą konsekwencje? Niechciane Aromaty zostaną w takim zakegowanym piwie? O ile w ogóle są? Amber nie robi wysokoekstraktywnej brzeczki a później to rozcieńcza, fermentacja przebiega w sposób naturalny i jak drożdże zakończą fermnetacje, nawet wysoko (4-5 blg) to nie jest na siłę dokanczana bo alko musi wyjść itd. Partie przedprodukcyjne to praktycznie wygląda jak piwowarstwo domowe, poza sprzętem do dezynfekcji, własnym ujęciem wody i stacją propagacji drożdży. Oczywiście że możesz zlać kolego. Wyjaśni nam tylko jaki jest cel po za wrukwianiem drożdży? Edited May 30, 2024 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted May 30, 2024 Author Share Posted May 30, 2024 1 godzinę temu, arek-lin napisał(a): Pytając dlaczego chce tak zrobić - zająłem fermentator, który był filtratorem, a teraz mam czas, mógłbym coś uwarzyc, ale nie mogę bo wiadro z kranem zajęte. Stąd pytanie. Nie wiem czy przeleję do kega czy nie, ale zanim podejmę krok to pytam, bo być może ktoś już tak zrobił i nie wyszło jak miało Już odpowiedziałem wcześniej. Nie pytany Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted May 31, 2024 Share Posted May 31, 2024 21 godzin temu, arek-lin napisał(a): Moje pytanie dotyczy co nie porządnego się wydarzy jeśli tak zrobię, pomijając ryzyko granatów. Kilka pierwszych z brzegu możliwych problemów: aldehyd octowy diacetyl siarkowodór i inne związki siarki niedofermentowanie i idący za tym zepsuty balans piwa nadmierne posmaki drożdżowe i mętność Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted May 31, 2024 Share Posted May 31, 2024 To są "szczególiki" ale jak że ważne. Których często nie doceniamy i bardziej olewczo do tematu podchodzimy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 31, 2024 Share Posted May 31, 2024 1 godzinę temu, Reters napisał(a): To są "szczególiki" ale jak że ważne. Których często nie doceniamy i bardziej olewczo do tematu podchodzimy. Fraza jak z kazania ksindza dobrodzieja. fotohobby, arek-lin, verbin and 1 other 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted May 31, 2024 Share Posted May 31, 2024 (edited) To już sobie możesz darować takie ironiczne komentarze, Chyba że Cię dowartościowują😁 Edited May 31, 2024 by Reters Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted June 1, 2024 Author Share Posted June 1, 2024 (edited) Dziękuję wszytskim za odpowiedzi w temacie. Ostatecznie przelałem dziś w południe bo w czwartek przyszedł sąsiad i zamiast robć piwo to piłem piwo Dziś blg wynosiło 3 więc jeśli coś jeszcze miałoby być doejdzone to niewiele. Wyszło około 18l, poszło do kega. Szaszetka S-33 na 18l (przy gęstości początkowej 11 blg). Zobaczymy co wyjdzie. Dałem 150g cukru i nie gazowałem sztucznie (pierwszy raz tak robię w kegu). W razie czego zawór bezpieczeństwa jest Co do tego posta: W dniu 31.05.2024 o 13:12, Oskaliber napisał(a): Kilka pierwszych z brzegu możliwych problemów: aldehyd octowy diacetyl siarkowodór i inne związki siarki niedofermentowanie i idący za tym zepsuty balans piwa nadmierne posmaki drożdżowe i mętność Co takiego zadzieje się w fermentatzorze, a NIE zadzieje w kegu (i dlaczego), że takie nieporządane wtrącenia mogą się pojawić/pozostać? Serio pytam, bo fermentator ze swej idei jest zamknięty i nie wpuszcza powietrza z zewnątrz. Na zewnątrz też z fermnatora nie wyjdzie kiedy intesywna produkcja CO2 ustała. Zatem związki to powodujące pozostają wewnątrz. Ale ja chemikiem nie jestem, stąd pytam (a nie stwierdzam). Co do zasady absolutnie nie zgadzam się z tak szybkim rozlewaniem, to była wyjątkowa sytuacja. Normalnie fermentuję (bez cichej) od 2 do 4 tygodni, bez zaglądania, mierzenia itd. Mija czas, robię rozlew i tyle. Tu się zdarzyło i wyszło jak wyszło, dlatego zapytałem czego się mogę (niechcianego) spodziewać. Na zdrowie Panie i Panowie 🍻 Edited June 1, 2024 by arek-lin Reters 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted June 1, 2024 Share Posted June 1, 2024 Niektorzy w kegach fermentuja cisnieniowo od poczatku. Jakby zamontowac zawor upustowy to mozna fermentowac. Jedynym mankamentem jest osad drozdzowy na dnie. Ale jezeli ktos robi refermentacje w kegu to tez ma osad. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted June 2, 2024 Share Posted June 2, 2024 12 godzin temu, Ununul napisał(a): Niektorzy w kegach fermentuja cisnieniowo od poczatku. Jakby zamontowac zawor upustowy to mozna fermentowac. Jedynym mankamentem jest osad drozdzowy na dnie. Ale jezeli ktos robi refermentacje w kegu to tez ma osad. Problem ( w przypadku np corneliusa) rozwiązuje wężyk z pływakiem zamiast rurki, wówczas pobierasz piwo z góry, zamiast z dołu Świetnie się w ten sposób pije i butelkuje zwłaszcza chmielone na zimno APY/IPY, którym ogranicza się dostęp tlenu Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted June 2, 2024 Share Posted June 2, 2024 Godzinę temu, fotohobby napisał(a): Problem ( w przypadku np corneliusa) rozwiązuje wężyk z pływakiem zamiast rurki, wówczas pobierasz piwo z góry, zamiast z dołu Świetnie się w ten sposób pije i butelkuje zwłaszcza chmielone na zimno APY/IPY, którym ogranicza się dostęp tlenu Potwierdzam, dobrze to działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted June 2, 2024 Author Share Posted June 2, 2024 Mam cztery kegi i może kiedyś się w to pobawię, zestaw z Ali kosztuje sto parę złotych więc tragedii nie ma, ale póki co mam za mały park maszyn (kegów) 😜 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now