TKF Posted June 13, 2024 Share Posted June 13, 2024 Cześć, Po 10 warkach z ekstraktów zabieram się za zacieranie, kupiłem zestaw surowców na portera, w skład wchodzą: - Strzegom słód pale ale - 2,5 kg - Strzegom słód monachijski II - 1 kg - Strzegom słód karmelowy 30 - 0,25 kg - Strzegom słód karmelowy 300 - 0,25 kg - Weyermann słód caraaroma - 0,2 kg - Strzegom słód prażony - 50g - Strzegom słód barwiący - 50g - Chmiel lubelski - 30g - Chmiel marynka - 15g natomiast instrukcja rozróżnia słody na jasne i ciemne: - 20l wody podgrzewamy do temperatury 55°C - wsypujemy słody (tylko jasne), - przez pierwsze 10 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 52oC, - następnie przez 50 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 62oC, - następnie przez 10 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 72oC (wsypujemy słody ciemne), - podgrzanie do 78-80oC, - wysładzanie w 12-15l wody o temperaturze 75oC. Moje pytanie jest następujące - które spośród słodów mam zaliczyć jako ciemne i dlaczego? Otrzymałem: -paczka słodu pale ale -dwie paczki opisane PB pełne słodu "jasnego", zapewne miks pomniejszych słodów z zestawu -jedna paczka słodu brązowego, zapewne miks prażonego i barwiącego Rozumiem że tylko ta ostatnia paczka liczy się jako ciemny, i ją wrzucam osobno - ale dlaczego? Nie pytam nawet o samo warzenie tego zestawu tylko edukacje pod samodzielne receptury - jaki parametr się dla mnie liczy w decyzji o zacieraniu, czy chodzi tu o to który słód był prażony a więc jest jak rozumiem nieaktywny enzymatycznie z powodu obróbki cieplnej? Dlaczego takie słody należy wrzucać dopiero w ostatnim etapie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted June 13, 2024 Share Posted June 13, 2024 https://www.blog.homebrewing.pl/kiedy-dodawac-ciemne-slody/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 13, 2024 Share Posted June 13, 2024 Godzinę temu, TKF napisał(a): Dlaczego takie słody należy wrzucać dopiero w ostatnim etapie? Przy porterze gdy chodzi o minimalizowanie posmakow palonych dodajesz pod koniec. Takze w tmavym, dunkelach, schearzbierach, black ipach. Przy stoutach dajesz od razu bo maja byc palone. PS.dobry ruch z zacieraniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts