Yeti81 Posted June 16, 2024 Share Posted June 16, 2024 Witam. Jestem nowym piwowarem i mam pytanie do grona forumowiczów. Pacjent to Coopers Real Ale na jasnym płynnym słodzie. Początkowy brix to 1042. Po 10 dniach stanęło na 1008 i było tak przez 3 dni. Dałem na cichą na tydzień. Teraz jest z żelatyną w lodówce 2 dzień i super się oczyściło. Smak ma bardzo dobry i dużo lepszy od sklepowych jak na 1 moje piwko. Teraz pytanie kiedy rozlewać do butelek? Można nalewać takie zimne z lodówki czy wystawić piwo aby się ogrzało do 20°C i dopiero wtedy rozlewać? Do butelek pójdą po 2 dropsy Muntons. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek80 Posted June 16, 2024 Share Posted June 16, 2024 Ja butelkuje od razu po wyjęciu z lodówki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yeti81 Posted June 16, 2024 Author Share Posted June 16, 2024 A ile czasu trzymasz w lodówce? U mnie jest już tylko mgiełka i raczej jej chyba żelatyną nie usunę. No i czy można kapsle dezynfekować przy użyciu Oxi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted June 16, 2024 Share Posted June 16, 2024 Lepiej zimne, tylko wylicz nagazowanie w kalkulatorze z uwzględnieniem temperatury (pamiętaj, że po całkowitym zakończeniu fermentacji nie pojawia się nowy CO2 w piwie, więc warto brać na to poprawkę). Nadwęglan sodu jest słaby do dezynfekcji, a na etapie butelkowania może sprzyjać utlenieniu, choć przy refermentacji ryzyko jest mniejsze. Mówiąc krótko, to raczej przeżytek, są lepsze środki. Nadwęglan przydaje się czasem przy myciu, żeby oderwać trudno dostępne zabrudzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yeti81 Posted June 16, 2024 Author Share Posted June 16, 2024 U mnie w Norwegii mogę kupić tylko Oxi lub ten preparat. Jeżeli jest lepszy od oxi to go zamówię i poczekam z butelkowaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted June 16, 2024 Share Posted June 16, 2024 Ten Chemsan to chyba porównywalny środek ze Star Sanem, więc zapewne będzie o wiele lepszy niż nadwęglan sodu. Yeti81 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yeti81 Posted June 16, 2024 Author Share Posted June 16, 2024 55 minut temu, Łachim napisał(a): Lepiej zimne, tylko wylicz nagazowanie w kalkulatorze z uwzględnieniem temperatury (pamiętaj, że po całkowitym zakończeniu fermentacji nie pojawia się nowy CO2 w piwie, więc warto brać na to poprawkę). Nadwęglan sodu jest słaby do dezynfekcji, a na etapie butelkowania może sprzyjać utlenieniu, choć przy refermentacji ryzyko jest mniejsze. Mówiąc krótko, to raczej przeżytek, są lepsze środki. Nadwęglan przydaje się czasem przy myciu, żeby oderwać trudno dostępne zabrudzenia. Czy w kalkulatorze mam podać temp piwa w jakim będzie leżakowało czy temp po wyjęciu z lodówki? Bo różnica w gr cukru jest spora. I jakie nasycenie do Real Ale dać? Bo jest to dla mnie czarna magia 😒 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted June 16, 2024 Share Posted June 16, 2024 Najwyższą temperaturę po ustaniu fermentacji burzliwej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yeti81 Posted June 16, 2024 Author Share Posted June 16, 2024 42 minuty temu, Koora napisał(a): Najwyższą temperaturę po ustaniu fermentacji burzliwej. Bardzo dziękuję za przydatną informację 😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yeti81 Posted June 16, 2024 Author Share Posted June 16, 2024 Bardzo dziękuję za cenne informacje. Temat uznany za zakończony 😊 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts