joshua Posted June 16, 2024 Share Posted June 16, 2024 (edited) Witam. Zabieram się powoli do uwarzenia grodziskiego. Warto zadbać o odpowiednią twardość wody ? Nie znam twardości swojej wody z kranu. Jaką mogę dodać bezpieczną ilość chlorku wapnia lub siarczanu wapnia ? Edited June 16, 2024 by joshua Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted June 17, 2024 Share Posted June 17, 2024 10 godzin temu, joshua napisał(a): Jaką mogę dodać bezpieczną ilość chlorku wapnia lub siarczanu wapnia ? 0g. Najlepsza rada nie znając składu wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted June 17, 2024 Share Posted June 17, 2024 Sprawdz na stronie swojego SUW. O twardosci powinna byc informacja. Maja obowiazek podawac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
joshua Posted June 17, 2024 Author Share Posted June 17, 2024 (edited) No właśnie nie podają składu ani twardości wody na stronie. Będę musiał zadzwonić. Mam twardość wody 14 °dH Edited June 17, 2024 by joshua Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 17, 2024 Share Posted June 17, 2024 Powiem tak. Nie znam składu swojej wody, nawet twardości ( chyba miękka bo jest minimalny osad w czajniku) Do swojego Grodziskiego używam od 3-4 lat wody Grodziskiej. Wcześniej była to Opalenicka kranówka i sędziom na konkursach smakowało Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted June 17, 2024 Share Posted June 17, 2024 Masz 10km to możesz używać 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
joshua Posted June 17, 2024 Author Share Posted June 17, 2024 No właśnie to samo chciałem napisać Nie wiem czy butelkowana jest jeszcze w sprzedaży a nawet jak jest to swoje kosztuje... z ciekawości dzisiaj sprawdzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 17, 2024 Share Posted June 17, 2024 Godzinę temu, wizi napisał(a): Masz 10km to możesz używać 🙂 18 minut temu, joshua napisał(a): No właśnie to samo chciałem napisać Nie wiem czy butelkowana jest jeszcze w sprzedaży a nawet jak jest to swoje kosztuje... z ciekawości dzisiaj sprawdzę Obecnie pobieram wodę z kranu na cmentarzu. Kran jest praktycznie przy wejściu z parkingu to nie trzeba daleko dźwigać 😛 U szwagra było trochę dalej ale bardziej historycznie bo mieszka niecałe 100 od obecnego browaru. Wody butelkowanej chyba nie ma , a i poprzednia nie była chyba z Grodziska Fall095 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
joshua Posted June 27, 2024 Author Share Posted June 27, 2024 Cytat Obecnie pobieram wodę z kranu na cmentarzu. Kran jest praktycznie przy wejściu z parkingu to nie trzeba daleko dźwigać 😛 To tutaj znajduje się ujęcie tej legendarnej wody do grodzisza Na coś szczególnego należy zwrócić uwagę podczas warzenia grodziskiego ? OK, to jeśli ktoś ma jakieś sugestie ile dodać gipsu piwowarskiego to proszę pisać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted June 28, 2024 Share Posted June 28, 2024 A jest gdzieś w necie dostępna analiza wody z Grodziska ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 28, 2024 Share Posted June 28, 2024 41 minut temu, fotohobby napisał(a): A jest gdzieś w necie dostępna analiza wody z Grodziska ? https://browargrodzisk.com/technologia-warzenia-grodzisza/ joshua and fotohobby 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
joshua Posted June 28, 2024 Author Share Posted June 28, 2024 (edited) 9 godzin temu, anteks napisał(a): https://browargrodzisk.com/technologia-warzenia-grodzisza/ Dzięki za link. Brakuje mi jakieś 11 °dH czyli 195ppm, czyli jakieś 6,6g CaCO3/20l jeśli dobrze liczę Edited June 28, 2024 by joshua Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 30, 2024 Share Posted June 30, 2024 Nie trzeba śmigać na cmentarz bo na deptaku w centrum też jest poidełko. Browar w Grodzisku nie posiada własnego ujęcia i korzysta z wody miejskiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts