Jump to content

Coopers Dark Ale


Recommended Posts

Witam ponownie. 

Dzisiaj dodatkowo nastawiłem Coopers Dark Ale z dodatkiem niechmielonym ekstraktem słodowym ciemnym ( 1,7 kg). 

Wartość początkowa to 1046 Brix. 

Wiem, że to jest jak żłobek wśród was robiących z prawdziwych słodów, ale czy coś można do tego piwa dodać od siebie aby było ciut lepsze niż oryginalny Coopersa?

Dodam, że mój rynek sklepowy jest bardzo ograniczony i na przesyłki z polski muszę czekać około 2 tygodni.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów ☺️

Link to comment
Share on other sites

Pewnie że tak. Możesz zaparzyć słody karmelowe lub użyć chmielu w około 78 stopniach. Coopers ma stronę swoją z przepisami na różne piwa i ich modyfikowaniem. Sam z tego korzystam od wielu miesięcy

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Reters napisał(a):

Pewnie że tak. Możesz zaparzyć słody karmelowe lub użyć chmielu w około 78 stopniach. Coopers ma stronę swoją z przepisami na różne piwa i ich modyfikowaniem. Sam z tego korzystam od wielu miesięcy

Dzięki za info. Fajne przepisy tam mają 👍🏻🍻

Link to comment
Share on other sites

1.046 to raczej skala SG, na brix będzie w okolicy 11,5.

W kwestii ulepszenia brewkitu - na przyszłość można spróbować dodać lepszych drożdży niż z zestawu.

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Reters napisał(a):

Spoko. Tak, te przepisy są super. Np takie piwko jak Fruit of the woods jest bardzo ciekawe. Podpiąłem w zakładkach.

 

Mam tak ściągnięte około 30 przepisów takich najciekawszych już przetłumaczonych. Ekstra pomoc.

Fruit Of The Woods IPA.pdf 570.91 kB · 2 pobrania

Patrząc na skład tego piwka to widzę że muszę 90% z tego zamawiać w pl bo u mnie nie dostanę takich chmieli.  Ale jak to mówią wszystko można ogarnąć 😁

Link to comment
Share on other sites

Plus jeszcze są zamienniki więc na luzie, oczywiście nie musisz się w 100% trzymać przepisu. Możesz sobie to modyfikować w składnikach i ilości:)

 

Też ten Saison z przepisu jest super. Robiłem go rok temu. Tylko drożdże zastosowałem Lallemand LalBrew Farmhouse i temp. fermentacji około 24-25 stopni. Jak na suche dobre drożdże i dobre piwko wyszło. Ekstrakt płynny pilzneński możesz zastąpić ekstraktem suchym jasnym. Wyjedzie troszkę jaśniejsze piwo.

+Saison.pdf

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Reters napisał(a):

Plus jeszcze są zamienniki więc na luzie, oczywiście nie musisz się w 100% trzymać przepisu. Możesz sobie to modyfikować w składnikach i ilości:)

 

Też ten Saison z przepisu jest super. Robiłem go rok temu. Tylko drożdże zastosowałem Lallemand LalBrew Farmhouse i temp. fermentacji około 24-25 stopni. Jak na suche dobre drożdże i dobre piwko wyszło. Ekstrakt płynny pilzneński możesz zastąpić ekstraktem suchym jasnym. Wyjedzie troszkę jaśniejsze piwo.

+Saison.pdf 395.63 kB · 0 pobrań

Pogrzebałem i znalazłem trochę składników na to piwko. Trzeba będzie się za to wziąć.  Dzięki 😉

Screenshot_20240617_195308_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20240617_195125_Samsung Internet.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.