Jump to content

Potrzebuję inspiracji - lodówka fermentacyjna, zbiornik fermentacyjny i inne takie dotyczące sprzętu

Molik

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

Planuję następne ulepszenia browaru w najbliższym, lub mniej czasie i szukam inspiracji. Zapewne Wy Forumowicze, jesteście w tym najlepsi.

Otóż chodzi o dwie sprawy. Jedna z nich to lodówka fermentacyjno - lagerująco - rozlewnicza, Mam lodóweczkę i planuje ją przerobić na lodówka fermentacyjną. Zakres prac to dodanie BrePiLess wraz z iSpindelem, do tego planuje zamontować kranik jeden jako ekstra wygoda dla nowych piw i wsparcie do keezera któego powoli buduję. Chciałbym w tej lodóweczce fermentować fermzilla all rounder 60l - pytanie moje jest następujące - jak ogrzać fermentor? 

Do głowy mi przyszły dwie propozycje. MAcie może coś lepszego w głowie/zbudowane? Może moje dwa pomysły to idiotyzmy? Z chęcią przedyskutuję lub posłucham porad :). Te dwa pomysły to:

• grzałka jak w piekarniku - zamontowana na stałe w lodówce która zapewni odpowiednią temperaturę w lodówce
  • jakiś koc grzewczy/mata ale nic nie znajduje w internetach, nawet dedykowanego do fermzilli

Niestety do glicol chillera mi daleko - nie wiem jak zbudować / nie mam kasy na nowy :(

Drugiej inspiracji szukam w zbiornikach fermentacyjnych. Otóż mam tę fermzillę, kupiłem ją w super dobrych pieniądzach ale chciałbym rozbudować browar o jeszcze jeden pojemnik 60l. Chciałbym żeby spełniał warunek jeden - rozlew bez dostępu tlenu.

• są takie na allegro - BECZKA POJEMNIK FERMENTATOR ZBIORNIK BALON 50l - tylko za cholerę ie wiem jak to przelać do kegów corneliusów. W fermzilli mam to wszystko wyprowadzone - tutaj mam wiercić sam? jak to przykręcić? 
  • albo taki royal catering - ale tak samo, jak zrobić złączki ball-lock? czy to wytrzyma ciśnienie rozlewu (podejrzewam, że na pewno utrzymie te 2 bary ale czy szczelnie? wolałbym nie kupować i sprawdzać na sobie)
  • kupiłbym fermzille all rounder albo stożkową ale to drogi wydatek a nie do końca potrzebna mi fermentacja ciśnieniowa (już mam jeden zbiornik do tego)
  • a może jakiś inny pomysł?

Higiena - dosyć długo nic nie robiłem w browarze i w wężach pojawiła mi się pleśń. Czy płukanie wodą i mycie NAOH i kwaskiem i dezynfekcja uchroni mnie przed zakupem nowych węży silikonowych?

Czy jakbym chciał kupić w dobrej cenie pompę do kwasów i zasad na przyszłość do budowy półautomatycznej myjki do kegów to tylko wchodzi aliexpress?

Ma ktoś do polecenia jakiś sprzęt do mycia linii piwnych w rozlewie kegerator/keezer?

Dziękuję za uwagę i bardzo dziękuję za inspirację, jakieś linki lub porady :)