daveb Posted June 21, 2024 Share Posted June 21, 2024 Cześć, Wczoraj przygotowałem 12l brzeczki (blg ok 12-14) w stylu hefe weizen. Ze względu na małą ilość nie robiłem starteru tylko bezpośrednio dodałem do schłodzonej brzeczki uprzednio wymieszany roztwór z fiołki. Całość zamieszałem, zamknąłem i wrzuciłem do chłodziarki na temp 18-19 stopni wczoraj o godzinie 18. Jednakże mamy dziś już prawie 10, a w pojemniku w ogóle nie ma śladu fermentacji. Pojemnik szczelny, na dnie dużo osadu. Drożdże jeszcze wystartują ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted June 21, 2024 Share Posted June 21, 2024 Jak napowietrzyłeś i nie dałeś starych drożdży to pewnie wystartują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
daveb Posted June 21, 2024 Author Share Posted June 21, 2024 Data ważności połowa sierpnia 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Szatan Posted June 21, 2024 Share Posted June 21, 2024 Ten "osad" to pewnie namnażające się drożdże. Nie rób nic i czekaj, wkrótce zapewne ruszą. Nawet w litrowym starterze musiałbyś odczekać może i koło doby na oznaki pracy drożdży, więc tymbardziej w 12 litrach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
daveb Posted June 21, 2024 Author Share Posted June 21, 2024 Dobra nieważne fermentacja ruszyła z godzinę temu 😁 za szybko spanikowałem. Dzięki wszystkim za pomoc zasada 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now