Jump to content

Przechlodzenie

Recommended Posts

Sytuacja wygląda tak. Z początkowego 16blg , po tygodniu spadło do 9 , drożdże    s-04 opadły a rurka przestała bulgotać. Prawdopodobnie źle umiejscowilem sondę programatora i przez to za bardzo schlodzilem brzęczke. Czy to dofermentuje czy może powinienem dodać porcje drożdży? 

W tym momencie jest 20° . Zaczynałem z 18° . Przez to, że przełożyłem sondę z pułki na której leżał fermentor , na jego wierzch, okazało się, że rzeczywista temperatura była niższa  . Blg mierzyłem refraktoometrem. 

37 minut temu, zokol napisał(a):

W tym momencie jest 20° . Zaczynałem z 18° . Przez to, że przełożyłem sondę z pułki na której leżał fermentor , na jego wierzch, okazało się, że rzeczywista temperatura była niższa  . Blg mierzyłem refraktoometrem. 

Czyli wszystko jasne, musisz jeszcze poczytać o korekcie

Edited by anteks

13 minut temu, zokol napisał(a):

Przed chwilą zauważyłem, że jednak wypuszcza bombelki przez rurkę. Czy lepiej zostawić to w spokoju? 

Zostaw a wolny czas poświęć na czytanie forum i obsłudze refrakometra

Edited by anteks

Zostaw w spokoju. Nawet jakbyś do zera zszedł z temperaturą, to co najwyżej uśpił byś drożdże, ale nie zabił. Poza tym młode piwo po fermentacji ma w sobie rozpuszczony co2 więc będzie bulkać, choć nie fermentować. 

Cierpliwość to ważna cecha w piwowarstwie, nic nie robiąc, czasem więcej robisz (dobrego), niż grzebiąc i korygując ciągle. 

I pełni się zgadzam z tym co anteks napisał powyżej 

Edited by arek-lin