Jump to content

Wybór drożdży

Recommended Posts

Witam, jakie polecacie drożdże na pierwsze piwo. Interesują mn piwa górnej fermentacji i obawiam sie ze w lecie moze byc za goraco nawet dla nich. Ostatnio dowiedzialem sie o istnieniu drozdzy typu kveik i chciałem sie dopytać czy to dobry pomysł aby ich użyć i w ten sposób rozwiązać problem, bez konieczności schładzania fermentora? W szczególności czy będą dobrze współpracować z gatunkami jak IPA

Godzinę temu, AmatorPiwa napisał(a):

moze byc za goraco

Dwa pytania: do ilu mozesz schlodzić brzeczkę i jakie temperatury otoczenia mozesz zapewnić. W zależności od odpowiedzi można dobierać szczepy.

Na kveik Lutra robiłem nawet Hazy double IPA w temperaturach koło 26 stopni, moim zdaniem wyszło bardzo fajnie. Oczywiście samo chmielenie na zimno warto robić w niższych temperaturach, ale kveiki są bardzo dobre na początek, tylko też warto o nich poczytać.

Co do drożdży do saisona nie jestem przekonany o tyle,  że wiele (jeśli nie prawie wszystkie) z takich szczepów jest diastatyczna i może fermentować z czasem, co przy pierwszej warce może być potencjalnie niebezpieczne, gdyby np. pospieszyć się z butelkowaniem. Ten, który wskazał @Reters nie jest jednak diastatyczny, nie ma genu STA1.

Tak. Dlatego je poleciłem. I dobre piwko mi wyszło rok temu na nich. Jak jest gorąc to one są super. W lipcu nastawię jeszcze jedno piwko na nich tylko trochę z innym zasypem itp:)