Jump to content

Z kega leci 3/4 piany

Recommended Posts

Witam, mam problem nalewaniem piwa z kega, 3/4 szklanki to piana, keg stoi w lodówce wystaje tylko kran, przy poprzednim nie było tego problemu, wąż 3/8 1.5m kran z kompensatorem, próbowałem już zmniejszać temperaturę, upuścić gaz żeby zmniejszyć ciśnienie i dalej to samo, obecnie jest 1.1 bara i 3 stopnie , złączki ball lock cmb na jg, w przewodzie jest CO2(inaczej by się popsuło) tak myślę czy może to być uszkodzona uszczelka od rurki z płynem?

Edited by Piotr2142

Też borykam się/borykałem się z tym problemem. U mnie pomogła wymiana uszczelek - kupiłem na ali zestawy (4x mały o-ring plus duża uszczelka pod dekiel) i jest zdecydowanie lepiej. Każde piwo jestem w stanie nalać (prawie) normalnie - tzn piana to <1/4 objętości (temperatura 19°C i około 2,50 bar). Po włożeniu do lodówki jest nawet lepiej (bez podpiętego reduktora). Nalewam bezpośrednio z kega - ball lock + kran, bez węża pomiędzy.

Edit: 

Stąd kupowałem https://pl.aliexpress.com/item/1005005875473438.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.10.21ef1c243gOnrI&gatewayAdapt=glo2pol

Edited by arek-lin

Przede wszystkim to kwestia nagazowania piwa, jak jest przegazowane to się będzie pienić aż gaz nie ujdzie, skoro poprzedni keg był ok to raczej nie wina sprzętu.

• 2 weeks later...
4 godziny temu, Piotr2142 napisał(a):

@Cressi na pierwszy rzut oka wygląda dobrze, jak się dokładniej przyjrzeć to kołnierz jest delikatnie nie równy, zewnętrzna część jest lekko niżej niż bliżej środka i na to wychodzi, że tyle starczyło żeby CO2 się przedostawało 

Ale tam jest oring który uszczelnia