Jump to content

Maceracja chmielu

Recommended Posts

Czołem koledzy. Przyszedł mi do głowy pomysł, aby macerować chmiel w mocnym (40-60%) alkoholu, przed dodaniem go na zimno. W teorii, miałoby to ułatwić uwalnianie olejków aromatycznych i zapobiec ewentualnej infekcji. 

Co myślicie, o takim pomyśle? 

9 minut temu, zokol napisał(a):

Czołem koledzy. Przyszedł mi do głowy pomysł, aby macerować chmiel w mocnym (40-60%) alkoholu, przed dodaniem go na zimno. W teorii, miałoby to ułatwić uwalnianie olejków aromatycznych i zapobiec ewentualnej infekcji. 

Co myślicie, o takim pomyśle? 

A ta infekcja to od czego?

3 minuty temu, anteks napisał(a):

A ta infekcja to od czego?

Pewnie jestem przewrażliwiony, ale czytałem, że jest takie ryzyko. Jest jeszcze kwestia rozpuszczania się olejków aromatycznych w alkoholu. Czy choćby patrząc na to pod kątem, miałoby to jakikolwiek sens? 

Ryzyko infekcji jest przede wszystkim od warzenia piwa w domu :)

Akurat chmiel na zimno z zachowaniem minimalnych zasad higieny (czyste ręce, czyste opakowanie chmielu, w miarę czyste pomieszczenie) jest jednym z mniejszych problemów.

2 minuty temu, anteks napisał(a):

ps ten mocny alkohol z tymi rozpuszczonymi olejkami dodasz by podnieść % piwa?

W żadnym razie. Wyliczyłem, że dodanie 100ml , 40% alkoholu  , do 20l warki, zwiększyłoby całkowitą zawartość o niecałe 0,2 % . Chodziło mi wyłącznie o olejki. W każdym razem, chyba sobie odpuszczę ten pomysł. Przynajmniej, na razie :P

Godzinę temu, zokol napisał(a):

W żadnym razie. Wyliczyłem, że dodanie 100ml , 40% alkoholu  , do 20l warki, zwiększyłoby całkowitą zawartość o niecałe 0,2 % . Chodziło mi wyłącznie o olejki. W każdym razem, chyba sobie odpuszczę ten pomysł. Przynajmniej, na razie :P

w tych 100ml to ile chciałeś tego chmielu macerować?

23 minuty temu, anteks napisał(a):

w tych 100ml to ile chciałeś tego chmielu macerować?

Myślałem o okolo 50g i przemyślałem to. Żeby nie wyszła z tego  pulpa, musiałbym dodać znacznie więcej alkoholu. Odpuszczam temat. Dziękuję za dyskusję