zokol Posted July 3, 2024 Share Posted July 3, 2024 Czołem koledzy. Przyszedł mi do głowy pomysł, aby macerować chmiel w mocnym (40-60%) alkoholu, przed dodaniem go na zimno. W teorii, miałoby to ułatwić uwalnianie olejków aromatycznych i zapobiec ewentualnej infekcji. Co myślicie, o takim pomyśle? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 3, 2024 Share Posted July 3, 2024 9 minut temu, zokol napisał(a): Czołem koledzy. Przyszedł mi do głowy pomysł, aby macerować chmiel w mocnym (40-60%) alkoholu, przed dodaniem go na zimno. W teorii, miałoby to ułatwić uwalnianie olejków aromatycznych i zapobiec ewentualnej infekcji. Co myślicie, o takim pomyśle? A ta infekcja to od czego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zokol Posted July 3, 2024 Author Share Posted July 3, 2024 3 minuty temu, anteks napisał(a): A ta infekcja to od czego? Pewnie jestem przewrażliwiony, ale czytałem, że jest takie ryzyko. Jest jeszcze kwestia rozpuszczania się olejków aromatycznych w alkoholu. Czy choćby patrząc na to pod kątem, miałoby to jakikolwiek sens? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 3, 2024 Share Posted July 3, 2024 Wszyscy sypią chmiel na zimno, a w kwestii rozpuszczania olejków to w piwie jest alkohol ps ten mocny alkohol z tymi rozpuszczonymi olejkami dodasz by podnieść % piwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted July 3, 2024 Share Posted July 3, 2024 Ryzyko infekcji jest przede wszystkim od warzenia piwa w domu Akurat chmiel na zimno z zachowaniem minimalnych zasad higieny (czyste ręce, czyste opakowanie chmielu, w miarę czyste pomieszczenie) jest jednym z mniejszych problemów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zokol Posted July 3, 2024 Author Share Posted July 3, 2024 2 minuty temu, anteks napisał(a): ps ten mocny alkohol z tymi rozpuszczonymi olejkami dodasz by podnieść % piwa? W żadnym razie. Wyliczyłem, że dodanie 100ml , 40% alkoholu , do 20l warki, zwiększyłoby całkowitą zawartość o niecałe 0,2 % . Chodziło mi wyłącznie o olejki. W każdym razem, chyba sobie odpuszczę ten pomysł. Przynajmniej, na razie . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted July 3, 2024 Share Posted July 3, 2024 KISS Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 3, 2024 Share Posted July 3, 2024 Godzinę temu, zokol napisał(a): W żadnym razie. Wyliczyłem, że dodanie 100ml , 40% alkoholu , do 20l warki, zwiększyłoby całkowitą zawartość o niecałe 0,2 % . Chodziło mi wyłącznie o olejki. W każdym razem, chyba sobie odpuszczę ten pomysł. Przynajmniej, na razie . w tych 100ml to ile chciałeś tego chmielu macerować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zokol Posted July 3, 2024 Author Share Posted July 3, 2024 23 minuty temu, anteks napisał(a): w tych 100ml to ile chciałeś tego chmielu macerować? Myślałem o okolo 50g i przemyślałem to. Żeby nie wyszła z tego pulpa, musiałbym dodać znacznie więcej alkoholu. Odpuszczam temat. Dziękuję za dyskusję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now