Jump to content

Maceracja chmielu


Recommended Posts

Czołem koledzy. Przyszedł mi do głowy pomysł, aby macerować chmiel w mocnym (40-60%) alkoholu, przed dodaniem go na zimno. W teorii, miałoby to ułatwić uwalnianie olejków aromatycznych i zapobiec ewentualnej infekcji. 

Co myślicie, o takim pomyśle? 

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, zokol napisał(a):

Czołem koledzy. Przyszedł mi do głowy pomysł, aby macerować chmiel w mocnym (40-60%) alkoholu, przed dodaniem go na zimno. W teorii, miałoby to ułatwić uwalnianie olejków aromatycznych i zapobiec ewentualnej infekcji. 

Co myślicie, o takim pomyśle? 

A ta infekcja to od czego?

 

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, anteks napisał(a):

A ta infekcja to od czego?

 

Pewnie jestem przewrażliwiony, ale czytałem, że jest takie ryzyko. Jest jeszcze kwestia rozpuszczania się olejków aromatycznych w alkoholu. Czy choćby patrząc na to pod kątem, miałoby to jakikolwiek sens? 

Link to comment
Share on other sites

Ryzyko infekcji jest przede wszystkim od warzenia piwa w domu :)

Akurat chmiel na zimno z zachowaniem minimalnych zasad higieny (czyste ręce, czyste opakowanie chmielu, w miarę czyste pomieszczenie) jest jednym z mniejszych problemów.

Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, anteks napisał(a):

 

ps ten mocny alkohol z tymi rozpuszczonymi olejkami dodasz by podnieść % piwa?

W żadnym razie. Wyliczyłem, że dodanie 100ml , 40% alkoholu  , do 20l warki, zwiększyłoby całkowitą zawartość o niecałe 0,2 % . Chodziło mi wyłącznie o olejki. W każdym razem, chyba sobie odpuszczę ten pomysł. Przynajmniej, na razie :P

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, zokol napisał(a):

W żadnym razie. Wyliczyłem, że dodanie 100ml , 40% alkoholu  , do 20l warki, zwiększyłoby całkowitą zawartość o niecałe 0,2 % . Chodziło mi wyłącznie o olejki. W każdym razem, chyba sobie odpuszczę ten pomysł. Przynajmniej, na razie :P

w tych 100ml to ile chciałeś tego chmielu macerować?

Link to comment
Share on other sites

23 minuty temu, anteks napisał(a):

w tych 100ml to ile chciałeś tego chmielu macerować?

Myślałem o okolo 50g i przemyślałem to. Żeby nie wyszła z tego  pulpa, musiałbym dodać znacznie więcej alkoholu. Odpuszczam temat. Dziękuję za dyskusję 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.