Jump to content

Klarowanie piwa

Recommended Posts

Witam, dzisiaj po raz pierwszy z ciekawosci sprobowalem troche piwa po kilki dniach fermentacji. Jak na pierwsza warke smakuje nienajgorzej, tym bardziej ze fermentacja jeszcze sie nie zakonczyla, ale jest to strasznie metne i na dnie szklanki mam drobinki chmielu. Jak polecacie rozwiazac ten problem?

EDIT

Slyszalem ze podobno mozna to zrobic zelatyną najtaniej ale czy nie wpłynie to negatywnie na smak piwa?

Edited by AmatorPiwa

1. Nie zaglądaj do fermentującego piwa.

2. Ocenianie smaku wciąż fermentującego piwa i przed nagazowaniem nie ma sensu. Na tym etapie piwo powinno być gorzkie w ciul i byle jakie.

3. Co do chmielu, to przelewając piwo do wiadra, z którego będziesz butelkował masz okazję odfiltrować resztki. Nie wiem co to za piwo, ile tego chmielu, ale jeśli sporo, a ty go nie odfiltrujesz, to możesz mieć gushing. Polecam hop spider/pończochę.

• 3 weeks later...

Mam zamiar uwarzyć grodziskie niedługo i klarować je żelatyną. Czy jest w takim wypadku wskazanie, aby dodać nowe drożdże do refermentacji czy nie?

Godzinę temu, Aszot napisał(a):

Mam zamiar uwarzyć grodziskie niedługo i klarować je żelatyną. Czy jest w takim wypadku wskazanie, aby dodać nowe drożdże do refermentacji czy nie?

Nie trzeba dodawać, ruszą bez problemu.