Jump to content

Klarowanie piwa


Recommended Posts

Witam, dzisiaj po raz pierwszy z ciekawosci sprobowalem troche piwa po kilki dniach fermentacji. Jak na pierwsza warke smakuje nienajgorzej, tym bardziej ze fermentacja jeszcze sie nie zakonczyla, ale jest to strasznie metne i na dnie szklanki mam drobinki chmielu. Jak polecacie rozwiazac ten problem?

 

EDIT

Slyszalem ze podobno mozna to zrobic zelatyną najtaniej ale czy nie wpłynie to negatywnie na smak piwa?

Edited by AmatorPiwa
Link to comment
Share on other sites

1. Nie zaglądaj do fermentującego piwa.

2. Ocenianie smaku wciąż fermentującego piwa i przed nagazowaniem nie ma sensu. Na tym etapie piwo powinno być gorzkie w ciul i byle jakie.

3. Co do chmielu, to przelewając piwo do wiadra, z którego będziesz butelkował masz okazję odfiltrować resztki. Nie wiem co to za piwo, ile tego chmielu, ale jeśli sporo, a ty go nie odfiltrujesz, to możesz mieć gushing. Polecam hop spider/pończochę.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mam zamiar uwarzyć grodziskie niedługo i klarować je żelatyną. Czy jest w takim wypadku wskazanie, aby dodać nowe drożdże do refermentacji czy nie?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Aszot napisał(a):

Mam zamiar uwarzyć grodziskie niedługo i klarować je żelatyną. Czy jest w takim wypadku wskazanie, aby dodać nowe drożdże do refermentacji czy nie?

Nie trzeba dodawać, ruszą bez problemu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.