AmatorPiwa Posted July 7, 2024 Share Posted July 7, 2024 (edited) Witam, dzisiaj po raz pierwszy z ciekawosci sprobowalem troche piwa po kilki dniach fermentacji. Jak na pierwsza warke smakuje nienajgorzej, tym bardziej ze fermentacja jeszcze sie nie zakonczyla, ale jest to strasznie metne i na dnie szklanki mam drobinki chmielu. Jak polecacie rozwiazac ten problem? EDIT Slyszalem ze podobno mozna to zrobic zelatyną najtaniej ale czy nie wpłynie to negatywnie na smak piwa? Edited July 7, 2024 by AmatorPiwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted July 7, 2024 Share Posted July 7, 2024 18 minut temu, AmatorPiwa napisał(a): Slyszalem ze podobno mozna to zrobic zelatyną najtaniej ale czy nie wpłynie to negatywnie na smak piwa? https://wiki.piwo.org/Klarowanie_piwa_przy_użyciu_żelatyny_spożywczej Link to comment Share on other sites More sharing options...
AmatorPiwa Posted July 7, 2024 Author Share Posted July 7, 2024 20 minut temu, zasada napisał(a): Dzięki, a masz pomysł co zrobić z tym chmielem który osadza sie na dnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Szatan Posted July 7, 2024 Share Posted July 7, 2024 1. Nie zaglądaj do fermentującego piwa. 2. Ocenianie smaku wciąż fermentującego piwa i przed nagazowaniem nie ma sensu. Na tym etapie piwo powinno być gorzkie w ciul i byle jakie. 3. Co do chmielu, to przelewając piwo do wiadra, z którego będziesz butelkował masz okazję odfiltrować resztki. Nie wiem co to za piwo, ile tego chmielu, ale jeśli sporo, a ty go nie odfiltrujesz, to możesz mieć gushing. Polecam hop spider/pończochę. AmatorPiwa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted July 7, 2024 Share Posted July 7, 2024 Możesz też szybko sklarować żelatyną, o ile masz możliwość schłodzenia całego fermentora (zresztą samo chłodzenie pomoże). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aszot Posted July 22, 2024 Share Posted July 22, 2024 Mam zamiar uwarzyć grodziskie niedługo i klarować je żelatyną. Czy jest w takim wypadku wskazanie, aby dodać nowe drożdże do refermentacji czy nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted July 22, 2024 Share Posted July 22, 2024 Godzinę temu, Aszot napisał(a): Mam zamiar uwarzyć grodziskie niedługo i klarować je żelatyną. Czy jest w takim wypadku wskazanie, aby dodać nowe drożdże do refermentacji czy nie? Nie trzeba dodawać, ruszą bez problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now