Koczokok Posted July 8, 2024 Share Posted July 8, 2024 Cześć, 11 tygodni temu uwarzyłem dry stouta, przeszedł fermentację burzliwa, zamknąłem już go na fermentację cichą, niestety podczas tej fermentacji poważne problemy ze zdrowiem uniemożliwiły mi zabutelkowanie tego piwa. Leży ono na tej fermentacji już 11 tygodni, myślałem że po takim czasie wda się jakieś zakażenie czy coś innego ale jak już miałem je wylewać to okazało się że jest krystalicznie czyste tak jakby minął dopiero tydzień. Więc moje pytanie jest takie czy bezpieczne będzie użycie go? Jakie konsekwencje może mieć taki czas fermentacji? Z góry dzięki za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted July 8, 2024 Share Posted July 8, 2024 No raczej po tygodniu tak krystaliczne by nie było "_ Piwo jest jak najbardziej OK. Odleżakowane, wyklarowane. Negatywne efekty ? Może refermantacja trochę dłużej potrwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 8, 2024 Share Posted July 8, 2024 Stout krystaliczny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted July 8, 2024 Share Posted July 8, 2024 Jeśli nie było zakażenia, skoków temperatury, dostępu tlenu to generalnie wszystko powinno być OK. Na forum znajdziesz wiele przykładów, gdzie piwa miesiącami stały w fermentorach, często z korzyścią dla nich. Czysto teoretycznie mogłyby się pojawić jakieś szkodliwe patogeny, ale pH przy prawidłowo odfermentowanym piwie w połączeniu z alkoholem i chmielem temu przeciwdziała. Bałbym się tylko przy jakimś bardzo niskoalkoholowym piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 8, 2024 Share Posted July 8, 2024 Musisz lufę walnąć bo może się okazać że jest lekki ocet.Jak smak okey to dodaj te same drożdże na refermentacje w butelkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted July 8, 2024 Share Posted July 8, 2024 Kolega tutaj Wizi trzyma czasami piwa ponad roku do rozlewu i nawet przy tak ekstremalnym czasie piwa ma super dobre:) Oczywiście podstawa właśnie sterylność. Koczokok 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 8, 2024 Share Posted July 8, 2024 Mam kilka wiader kilkuletnich, muszę zobaczyc co tam sie wylęgło Reters 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now