Jump to content

Piwo fermentowane 11 tygodni


Recommended Posts

Cześć,

11 tygodni temu uwarzyłem dry stouta, przeszedł fermentację burzliwa, zamknąłem już go na fermentację cichą, niestety podczas tej fermentacji poważne problemy ze zdrowiem uniemożliwiły mi zabutelkowanie tego piwa. Leży ono na tej fermentacji już 11 tygodni, myślałem że po takim czasie wda się jakieś zakażenie czy coś innego ale jak już miałem je wylewać to okazało się że jest krystalicznie czyste tak jakby minął dopiero tydzień. Więc moje pytanie jest takie czy bezpieczne będzie użycie go? Jakie konsekwencje może mieć taki czas fermentacji?

 

Z góry dzięki za odpowiedzi

Link to comment
Share on other sites

No raczej po tygodniu tak krystaliczne by nie było "_

Piwo jest jak najbardziej OK. Odleżakowane, wyklarowane.

Negatywne efekty ? Może refermantacja trochę dłużej potrwa

Link to comment
Share on other sites

Jeśli nie było zakażenia, skoków temperatury, dostępu tlenu to generalnie wszystko powinno być OK. Na forum znajdziesz wiele przykładów, gdzie piwa miesiącami stały w fermentorach, często z korzyścią dla nich. 

 

Czysto teoretycznie mogłyby się pojawić jakieś szkodliwe patogeny, ale pH przy prawidłowo odfermentowanym piwie w połączeniu z alkoholem i chmielem temu przeciwdziała. Bałbym się tylko przy jakimś bardzo niskoalkoholowym piwie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.