Eselchen Posted July 30, 2024 Share Posted July 30, 2024 Cześć, Szukam receptury na typowego euro lagera. Czy robiliście coś podobnego? Obecnie mam dosyć pilsów, IPY i chce zrobić coś lekkiego dla typowych tyskożłopów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted July 30, 2024 Share Posted July 30, 2024 Raczej tu nie ma filozofii. Pilzneński 100%, koło 12-13 Plato, zacierane raczej na wytrawnie. Goryczka na jakieś 18-20 IBU, chmielenie generalnie tylko na goryczkę, ewentualnie homeopatycznie na aromat. Co do chmielu, dałbym Tettnang, ale może być większość szlachetnych niemieckich, czeskie, polskie klasyczne. Drożdże W34/70 lub podobne, można puścić w nieco wyższej temperaturze i pod ciśnieniem. Pić zimne Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted July 30, 2024 Share Posted July 30, 2024 Ten podły styl to jedyny styl, który koncernom wychodzi lepiej niż piwowarom domowym - taki swoisty paradoks w świecie wielkiego piwowarstwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now