Jump to content

Flądra


skybert

Recommended Posts

Wczoraj kolega przywiózł mi z wybrzeża trochę świeżych dorszy i fląder.

Dziś na tapetę idzie ona czyli flądra. :D

Czy zna ktoś może sprawdzony przepis jak przyrządzić ową rybkę?

 

znalazłem taki mało skomplikowany przepis:

Flądrę czyścimy, myjemy, posypujemy solą i pieprzem. Do środka wkładamy zioła i kawałki masła. Obtaczamy w mące i smażymy na dużej ilości oleju na złoty kolor. Podajemy z wiórkami masła i cytryną. Pasuje do frytek ale z chlebkiem też bardzo smakuje. Można też upiec na grillu ( w foli z masełkiem i warzywami i ziołami)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Temat już dość nieświeży, ale teraz go zauważyłem.

Kiedyś w jakimś artykule autor radził aby nie kupować fląder. One żyją cały czas na dnie, a jak wiadomo dno Bałtyku to jedno wielkie śmieciowisko (broń chemiczna po IIWŚ, dioksyny i furany w odpadach papierniczych zatapianych w zatoce Botnickiej itp.). Podobno często wyławiane z Bałtyku flądry są owrzodzone, poparzone. Nie znam się na rybołówstwie, znam się za to odrobinę na chemii i przez to od jakiegoś czasu unikam ryb z Bałtyku jak mogę.

Link to comment
Share on other sites

Według mojej wędkarskiej wiedzy, dorsze też żerują głównie przy dnie, lub jego bliskim sąsiedztwie, o czym świadczy budowa ich ciała i metody połowu (przynajmniej wędkarskie, bo na rybołówstwie się nie znam). Mimo to jest to najpopularniejszy gatunek bałtyckiej ryby w konsumpcji i nikt nie kwestionuje stanu ich zdrowia czy zawartości szkodliwych substancji, że o broni chemicznej po IIWŚ nie wspomnę.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.