Jump to content

Flądra

skybert

Recommended Posts

Wczoraj kolega przywiózł mi z wybrzeża trochę świeżych dorszy i fląder.

Dziś na tapetę idzie ona czyli flądra. :D

Czy zna ktoś może sprawdzony przepis jak przyrządzić ową rybkę?

znalazłem taki mało skomplikowany przepis:

Flądrę czyścimy, myjemy, posypujemy solą i pieprzem. Do środka wkładamy zioła i kawałki masła. Obtaczamy w mące i smażymy na dużej ilości oleju na złoty kolor. Podajemy z wiórkami masła i cytryną. Pasuje do frytek ale z chlebkiem też bardzo smakuje. Można też upiec na grillu ( w foli z masełkiem i warzywami i ziołami)

• 1 month later...

Temat już dość nieświeży, ale teraz go zauważyłem.

Kiedyś w jakimś artykule autor radził aby nie kupować fląder. One żyją cały czas na dnie, a jak wiadomo dno Bałtyku to jedno wielkie śmieciowisko (broń chemiczna po IIWŚ, dioksyny i furany w odpadach papierniczych zatapianych w zatoce Botnickiej itp.). Podobno często wyławiane z Bałtyku flądry są owrzodzone, poparzone. Nie znam się na rybołówstwie, znam się za to odrobinę na chemii i przez to od jakiegoś czasu unikam ryb z Bałtyku jak mogę.

Według mojej wędkarskiej wiedzy, dorsze też żerują głównie przy dnie, lub jego bliskim sąsiedztwie, o czym świadczy budowa ich ciała i metody połowu (przynajmniej wędkarskie, bo na rybołówstwie się nie znam). Mimo to jest to najpopularniejszy gatunek bałtyckiej ryby w konsumpcji i nikt nie kwestionuje stanu ich zdrowia czy zawartości szkodliwych substancji, że o broni chemicznej po IIWŚ nie wspomnę.