Jump to content

Sok z sokownika 3-garnkowego


Fall095

Recommended Posts

Problem tego sokownika to sposób ekstrakcji.  Jabłko musiałbyś zmielić, później albo mocno rozdrobnić. Do tego para rozwodni sok. Smak jabłka zmienia się znacznie w czasie obróbki termicznej, ale powiedzmy że lubisz szarlotkę w cydrze. Jabłka (deserowe) mają niezbyt dużą zawartość cukru. A tu jeszcze rozwadniasz go przecież. Trzeba dać cukier lub wygotować wodę (z aromatami) aby podbić alkohol w finalnym produkcie. Do tego masz pulpę, którą należy wycisnąć z resztek soku (ale tu wystarczy gaza i kawałek kija).

Podsumowując, da się taki sok przefermentować. Ale osobiście nie widzę sensu.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.