Fall095 Posted August 19, 2024 Share Posted August 19, 2024 Witam. Kupiłem sobie coś takiego https://www.mediaexpert.pl/agd-male/akcesoria-kuchenne/sokowniki/sokownik-florina-5s5841-5-l?gad_source=1 Myślicie, ze sok z niego nada się do robienia cydru? Link to comment Share on other sites More sharing options...
newrom Posted August 25, 2024 Share Posted August 25, 2024 Problem tego sokownika to sposób ekstrakcji. Jabłko musiałbyś zmielić, później albo mocno rozdrobnić. Do tego para rozwodni sok. Smak jabłka zmienia się znacznie w czasie obróbki termicznej, ale powiedzmy że lubisz szarlotkę w cydrze. Jabłka (deserowe) mają niezbyt dużą zawartość cukru. A tu jeszcze rozwadniasz go przecież. Trzeba dać cukier lub wygotować wodę (z aromatami) aby podbić alkohol w finalnym produkcie. Do tego masz pulpę, którą należy wycisnąć z resztek soku (ale tu wystarczy gaza i kawałek kija). Podsumowując, da się taki sok przefermentować. Ale osobiście nie widzę sensu. Fall095 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now