3mil Posted August 19, 2024 Share Posted August 19, 2024 (edited) Hej, jutro mam zamiar zaczac fermentacje mojego weizena z drozdzy fm41. Niestety panuja upały więc w mieszkaniu mam około 26C (zdecydowanie za duzo), w piwnicy troche lepiej - około 20-22C. No i teraz pytania: W jakiej temperaturze brzeczki najlepiej dodac do nich drozdze (bez startera, lubie banana :P)? Oraz czy moje okolice 20-22C będa odpowiednie, czy moze wypadałoby jakos dochladzac fermentor (i jak zeby tez nie przeholować)? Z góry dzięki za odpowiedzi i zyczcie mi powodzenia😄 Edited August 19, 2024 by 3mil Link to comment Share on other sites More sharing options...
monodem Posted August 19, 2024 Share Posted August 19, 2024 55 minut temu, 3mil napisał(a): Hej, jutro mam zamiar zaczac fermentacje mojego weizena z drozdzy fm41. Niestety panuja upały więc w mieszkaniu mam około 26C (zdecydowanie za duzo), w piwnicy troche lepiej - około 20-22C. No i teraz pytania: W jakiej temperaturze brzeczki najlepiej dodac do nich drozdze (bez startera, lubie banana :P)? Oraz czy moje okolice 20-22C będa odpowiednie, czy moze wypadałoby jakos dochladzac fermentor (i jak zeby tez nie przeholować)? Z góry dzięki za odpowiedzi i zyczcie mi powodzenia😄 Zazwyczaj startuje się w 16-17 stopniach i stopniowo podwyższa temp. W 20 °C to na sam koniec na dojedzenie ewentualnych resztek. W tym stylu piwa to zdecydowanie drożdże robią robotę. Chmielem tego nie przykryjesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Szatan Posted August 20, 2024 Share Posted August 20, 2024 Jak poczytasz wątki, to wyjdzie, że zwyczajów jest o wiele więcej i każdy stosuje różne temperatury i efekty też ma różne. Jedni fermentują w niskich temperaturach, drudzy w wysokich, bo estry, itd. Ja fermentowałem kiedyś na FM41 w temperaturach 15-22, stopniowo podnosząc i żadnego banana nie uświadczyłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted August 20, 2024 Share Posted August 20, 2024 Smialo pusc wolno w piwnicy i po kilku dniach jak fermentacja ustanie przenies do domu. Tylko uwazaj, zeby drozdze nie poszly na spacer. Upewnij sie ze masz odpowiednia ilosc drozdzy na swoja warke (nie za malo, ale tez nie za duzo, jezeli chcesz banana) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts