Jump to content

BLG wysłodzin i BLG brzeczki zacieranej w wysłodzinach

Recommended Posts

Witam i pytam czy istnieją jakieś kalkulatory/wzory/sposoby, by wyliczyć (z założeniem jakiejś tam przykładowej wydajności) z góry:
1. BLG wysłodzin, np. BLG 15stu litrów wysłodzin z RISa (który finalnie, już po gotowaniu ma mieć ok. 25blg/20l)?
2. Ilość kg potrzebnego zasypu do osiągnięcia zamierzonego blg, ALE przy uwzględnieniu wysładzania wysłodzinami (albo zacierania w wysłodzinach z poprzedniej warki), np. ile użyć kg zasypu do FESa, który będzie wysładzany nie wodą (0 blg), tylko wysłodzinami z RISa (powiedzmy 10 blg), by końcowo uzyskać 20l warkę 17blg, a nie 20 albo więcej?

Jeśli nie ma takich kalkulatorów/wzorów, to może ktoś przyjmuje pewne wartości z własnej praktyki?

Możesz sprawdzić blg wysłodzin z poprzedniej warki i w nich zacierać. W kalkulacji dałbym po prostu ilość ekstraktu, jaka wychodzi z ilości wysłodzin i blg. Pewnie będzie jakieś lekkie odchylenie, ale wynik powinien być bliski tego, co napisałem.

Zauważyłem też, że pisałeś o wysładzanie wysłodzinami. To zły pomysł. Zostanie dużo cukrów w młócie. Lepiej zacierać w wysłodzinach. Będzie trochę gorsza wydajność, więc sypnij tak z 10-20% więcej podstawowego niż normalnie byś użył.

Jak nie chcesz marnować wysłodzin z mocarza to rozważ użycie ich do startera.

10 godzin temu, INTseed napisał(a):

Celuj w pierwsze piwo. A drugie to i tak piwo do zapomnienia. Rób pomiar drugiego jak najszybciej podczas wysładzania.

Pytam, bo drugie piwo nie ma być do zapomnienia :) Nie lubie ciemnych cienkuszy, więc nie chce takich robić, ale że trochę szkoda użyć kilkunastu kg zasypu do tylko jednego piwa, a słód wywalić, to wymyśliłem by użyć wysłodzin, dorzucić nieco słodu, zatrzeć i zrobić FESa, którego bardzo lubię. Powstało więc pytanie ile dodać.

8 godzin temu, Łachim napisał(a):

W kalkulacji dałbym po prostu ilość ekstraktu, jaka wychodzi z ilości wysłodzin i blg.

Że jeśli chce finalnie mieć 22,5l brzeczki 17 blg, to do gotowania muszę mieć 25l brzeczki 15,4 blg (wyliczyłem to w kalkulatorze odparowania) złożonej z 10l wysłodzin 10 blg + 15l brzeczki 19 blg (wyliczyłem to w kalkulatorze łączenia cieczy)? Że pozostaje zatem wyliczyć zasyp dla uzyskania 15l 19 blg, a potem dodać do gotowania wspomniane 10l wysłodzin i już? Może ma to sens.

26 minut temu, wizi napisał(a):

Zauważyłem też, że pisałeś o wysładzanie wysłodzinami. To zły pomysł. Zostanie dużo cukrów w młócie. Lepiej zacierać w wysłodzinach. Będzie trochę gorsza wydajność, więc sypnij tak z 10-20% więcej podstawowego niż normalnie byś użył.

Jak nie chcesz marnować wysłodzin z mocarza to rozważ użycie ich do startera.

Dzięki, sporo mi rozjaśniłeś. Miałem podejrzenia, że wypłukiwanie cukru cukrem raczej nie da dobrego efektu. Co do gorszej wydajności przy zacieraniu w wysłodzinach to mnie zaskoczyłeś nieco - spodziewałem się właśnie większej wydajności i w związku z tym użycia mniejszej ilości słodu do zacierania, bo przecież już na starcie mamy więcej blg niż w czystej wodzie. Jeśli wydajność przy zacieraniu w "ulepku" jest mniejsza (co może mieć sens), to pomyślałbym, że obecność cukrów w wodzie do zacierania powinna zrównoważyć straty w wydajności, a zatem lepiej zostawić słody w niezmienionej ilości, ale może się mylę. Jeśli jest tak, jak piszesz, to używanie wysłodzin do zacierania w ogóle mija się z celem, bo oszczędności nie widać żadnych (poza wodą), a słodu trzeba jeszcze więcej. No cóż... 

Może inaczej to wyjaśnię. Z 4kg słodu uzyskasz 12 Blg. Z 8 kg słodu raczej nie uzyskasz 24 Blg.

Bazując na przykladzie. Masz 10L wysłodzin 16 Blg (1,6kg cukrów). Chcesz uzyskać 20L 20Blg. Potrzebujesz finalnie mieć więc 4kg cukrów. Brakujące 2,4kg w normalnej warce uzyskasz z 4kg słodu. Ale u Ciebie obecność cukru w brzeczce spowalnia proces zacierania, dlatego, że ta sama ilość enzymów obrabia i skrobię ze słodu i cukry z wysłodzin. To tego gęstsza brzeczka spowalnia cyrkulację enzymów. Dlatego sypnij trochę więcej słodu, aby skompensować powyższe.

Używanie wysłodzin do zacierania jak widać oszczędza słód, w porównaniu do zacierania w wodzie. Wtedy musiałbyś użyć go jeszcze więcej, aby uzyskać 20 Blg.

A co do kalkulatorów, to chyba najprościej wbić odpowiednią ilość cukru stołowego jako składnik zasypu, aby odzwierciedlić Blg wysłodzin, a część wody do zacierania zastąpić w głowie objętością wysłodzin. Plus obniżyć wydajność zacierania (pewnie tak o 5-10%).

Edited by wizi

Ano, teraz rozumiem, że pisząc

2 godziny temu, wizi napisał(a):

Lepiej zacierać w wysłodzinach. Będzie trochę gorsza wydajność, więc sypnij tak z 10-20% więcej podstawowego niż normalnie byś użył.

odliczyleś z zasypu cukier z wysłodzin.