Jump to content

Recommended Posts

Zależy od drożdży. Na tak postawione pytanie trudno odpowiedzieć. Ma zejść tyle ile zejdzie, jak kilka dni nie spada ekstrakt, to powinno być ok, jeśli nie było zakażenia lub błędów w fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Łachim napisał(a):

Zależy od drożdży. Na tak postawione pytanie trudno odpowiedzieć. Ma zejść tyle ile zejdzie, jak kilka dni nie spada ekstrakt, to powinno być ok, jeśli nie było zakażenia lub błędów w fermentacji.

Tak tylko fermentowało 2 dni pierwszy raz mi się zdążyło w domu temperatura 23 

drożdże to safale be  134 

Link to comment
Share on other sites

Te drożdże są zdaje się diastatyczne, więc mogą z czasem dojeść dekstryny, co zwłaszcza może wchodzić w grę przy niedokładnym zatarciu, wydaje mi się,  że także przy ekstraktach, które według obiegowej opinii są mniej fermentowalne. 3 blg z 13,5 blg (ok. 78%), zakładając prawidłowość pomiarów, to nie tak dużo na ten szczep (według specyfikacji można spodziewać się 89-93%),  a czas fermentacji jest bardzo krótki. Zabutelkowanie na takim etapie to proszenie się o przegazowanie lub gorzej. 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Andrzej kabaczynski napisał(a):

Tak tylko fermentowało 2 dni pierwszy raz mi się zdążyło w domu temperatura 23 

drożdże to safale be  134 

 

2 godziny temu, zasada napisał(a):

IPA na drożdżach do saisona i w saisonowych temperaturach to celowy zabieg?

Ja bym poczekał jeszcze.

Tak chciałem zmienić specjalnie a w sklepie niemiał dużego wyboru warzę 36 Warkę każda inna próbuje coś uwarzyć w stylu panipani ale nie wychodzi 

uwarzyłem 44lt na dwa fermentory po 22lt w jednym zadałem safale be 134 po 3 dniach zeszło 13,5blg na 6 blg ale wydaje się że już nie pracuje a drugie zadałem safale us 05 i zeszło na 7 blg ale jeszcze pracuje co 30 sekund 

Link to comment
Share on other sites

Absolutnie zostaw. Te drożdże zjedzą wszystko i jeszcze będą wkurwione, że muszą się zatrzymać na butelce. O ile nie zacierałeś na ultra słodko, to zejdą jeszcze sporo. Nawet poniżej 1 BLG. I to mówię z doświadczenia, bo mnie to spotkało. One teraz sobie śpią, bo mają pauzę. Podwyższyć trzeba temperaturę.

Edited by Rheged
Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, Tsmolinski napisał(a):

Można coś gdzieś poczytać o tych drożdżach, bo tutaj w szukajce wyskoczył tylko ten temat. Może być angielski, francuski, niemiecki choć z  trudem.

Na przykład na stronie Fermentis, czyli producenta.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 2.09.2024 o 21:25, Andrzej kabaczynski napisał(a):

zmienić specjalnie

Dostaniesz Belgian IPA, albo Farmhouse IPA.

6 minut temu, Tsmolinski napisał(a):

czytam o nich na homebrewtalk.

W zależności od wątku mogłeś trafić, ale na wszelki wypadek podrzucę: https://www.maltosefalcons.com/blogs/brewing-techniques-tips/a-guide-to-saisons-and-saison-yeasts

 

Link to comment
Share on other sites

Odpowiadasz szybciej niż ja czytam. Ale zainteresowały mnie te grzybki. Niestety jestem ograniczony do ekstraktów, ale o ile są takie diastatyczne to można poszaleć ze słodami karmelowymi. Są w homebeer a ja mam tam parę punktów do wydania. Na początek nie saison ale jakiś klasyczny Ale, w końcu Belgia była zawsze bramą do Brytanii.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.