Jump to content

Oberschlesihe Porter Gozdawa

Recommended Posts

Cześć! Nastawiłem właśnie mój pierwszy brewkit Oberschlesihe Porter Gozdawy, do którego dodałem słód ciemny Gozdawa. Moje pytanie kieruję do tych, którzy robili już takie piwo i mają w tym doświadczenie. Ile BLG ma brzeczka na początku? Mi nie udało się dokładnie tego ustalić, gdyż miałem trochę za wysoką pianę w wiadrze fermentacyjnym, a nie miałem menzurki do balingometru aby dokładnie ustalić poziom cukru. Jakiej mogę się spodziewać mocy alkoholowej tego piwa, i co w ogóle sądzicie o tym piwie?

Rozumiem, ze zestaw z ekstraktu? https://sklep.nomart.pl/14674253-oberschlesische-brauerei-quotsilesian-porterquot-17kg--drozdze?srsltid=AfmBOoqhzNQeLH1iyJjWDGeFjIe5-2w9h4CPwkBlmOSjoqtrg1ynPYYd

A co dales dodatkowo do fermentacji zgodnie z instrukcja na stronie? Cukier? Glukoze? Ekstrakt niechmielony? I ile wyszlo Ci litrow finalnie? Mozna sprobowac obliczyc. A co bedzie na koncu - nie wiadomo, bo nie wiem jakie drozdze dales. Jak te z zestawu to zupelnie nie ma co przewidywac. Tylko po prostu zostawic to wiadro i nie zagladac min 3 tygodnie.

Na przyszlosc lepiej najpierw zmierzyc, a potem napowietrzac.

20 minut temu, Ununul napisał(a):

Rozumiem, ze zestaw z ekstraktu? https://sklep.nomart.pl/14674253-oberschlesische-brauerei-quotsilesian-porterquot-17kg--drozdze?srsltid=AfmBOoqhzNQeLH1iyJjWDGeFjIe5-2w9h4CPwkBlmOSjoqtrg1ynPYYd

A co dales dodatkowo do fermentacji zgodnie z instrukcja na stronie? Cukier? Glukoze? Ekstrakt niechmielony? I ile wyszlo Ci litrow finalnie? Mozna sprobowac obliczyc. A co bedzie na koncu - nie wiadomo, bo nie wiem jakie drozdze dales. Jak te z zestawu to zupelnie nie ma co przewidywac. Tylko po prostu zostawic to wiadro i nie zagladac min 3 tygodnie.

Na przyszlosc lepiej najpierw zmierzyc, a potem napowietrzac.

Dodałem ekstrakt niechmielony do piwa ciemnego m-ki Gozdawa 1,7 kg. Finalnie mam 23 litry.