Jump to content

Fermentacja ciśnieniowa i rozlewanie/transfer podciśnieniowy piwa - jaki sprzęt?


Raf78

Recommended Posts

Witam,

 

przyszedł czas, że rozważam zakup fermentora ciśnieniowego. Bardzo bym prosił doswiadczonych forowiczów o doradzenie, czy Fermzilla AllRounder jest wystarczający, czy lepiej już dołożyć i kupić fermentor stożkowy Fermzilla Starter kit 35 l. Rozważalem jeszcze fermentory ze stali nierdzewnej np. Royal, ale one chyba raczej nie nadaja się do fermentacji ciśnieniowej ?

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

  • Raf78 changed the title to Fermentor Stożkowy FermZilla starter kit 35L czy Fermzilla - All Rounder Kit 30l

Osobiście mam Snub Nose gen. 3 o pojemności 35l i sobie chwalę. Nie mam porównania do AllRounder'ów ale wg mnie stożek robi robotę.

Jak robisz warki 20-25l to spokojnie wystarczy 30l. Osobiście brałbym  Apollo 30L Snub Nose.

Link to comment
Share on other sites

Moim celem jest usprawnienie procesu fermentacji i rozlewania piwa. 

Jak na ten czas nie zamierzam zbierać gęstwy drożdżowej, myślę że wersja Allrounder byłaby dla mnie odpowiednia. 

Zamierzam nadal jednak butelkować piwo, przynajmniej częściowo. Widziałem przeciwciśnieniowe napełnianie butelek, jednak jest bardzo czasochłonne. 

Czy zasadne jest wykorzystanie Fermzilli do przeprowadzenia procesu fermentacji, a następnie butelkowanie przy użyciu rurki z zaworkiem grawitacyjnym. Piwo wypychał bym lekkim ciśnieniem gazu. Następnie w butelkach refermentacja.Czy to ma sens?

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Raf78 napisał(a):

Moim celem jest usprawnienie procesu fermentacji i rozlewania piwa. 

Jak na ten czas nie zamierzam zbierać gęstwy drożdżowej, myślę że wersja Allroander byłaby dla mnie odpowiednia. 

Zamierzam nadal jednak butelkować piwo, przynajmniej częściowo. Widziałem przeciwciśnieniowe napełnianie butelek, jednak jest bardzo czasochłonne. 

Czy zasadne jest wykorzystanie Fermzilli do przeprowadzenia procesu fermentacji, a następnie butelkowanie przy użyciu rurki z zaworkiem grawitacyjnym. Piwo wypychał bym lekkim ciśnieniem gazu. Następnie w butelkach refermentacja.Czy to ma sens?

Jak chcesz mieć spokojne życie tu bierz Allrunder, napełnianie trwa troche dłużej niż bez gazu ale eliminujesz natlenienie i czas na refermentacje. Refermeentacja przy nagazowanym piwie to problem, bo jak chcesz dać środka do refermantacji i jak określic stopień nagazowania?

1727375023864.jpg

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

@anteks masz rację, byłby problem z tą refermentacją. 

Ostatecznie myślę, że da się z czasem nabyć umiejętności sprawnego napełniania butelek przeciwcisnieniowo 🙂

Myślę, że dobrym pomysłem byłoby zaopatrzenie sie w keg cornelius: wykorzystał bym go po pierwsze do dezynfekcji układu przeciwcisnieniowego do napełniania butelek, a także do przechowywania piwa. Część bym zabutelkował, bo czasmi potrzebuję gdzieś zabrać lub komuś podarować. No chyba, że przechowywane piwo w kegu można w razie potrzeby przelać kranikiem do butelki i zakapslować (myślę tutaj o szybkiej kosnumpcji).

 

 

Planuję zatem skompletować sprzęt do fermentacji podciśnieniowej. Bardzo poroszę o pomoc w sporzdzeniu niezbędnego wykazu sprzętu (częściowo przygotowałem) . który na początek byłby mi potrzebny. Jeżeli ktoś ma sprawdzone produkty i miejsce zakupu, prosze o wsparcie.

 

 

1)     Fermzilla All rounder 30 l

2)     Regulowany zawór nadmiarowy ciśnienia z manometrem

3)      Butla z Co2 + reduktor i przewody

4)     Zestaw ciśnieniowy do rozlewu (przewód z kulką stalową i sitkiem)

5)     Nalewarka przeciwciśnieniowa

6)     Keg cornelius

7)     Kran do wyszynku piwa z kegów z kompensatorem

 

 

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

  • Raf78 changed the title to Fermentacja ciśnieniowa i rozlewanie/transfer podciśnieniowy piwa - jaki sprzęt?
W dniu 26.09.2024 o 20:28, anteks napisał(a):

 

Refermeentacja przy nagazowanym piwie to problem, bo jak chcesz dać środka do refermantacji i jak określic stopień nagazowania?

 

To proste. Jeśli w temperaturze 20C masz np 0,5bara, to zgodnie tą tabelą

Screenshot_2019-02-10-08-06-58.png

masz nasycenie 1,15vv

Sprawdzasz w kalkulatorze refermentacji ile potrzebujesz cukru, żeby piwo w 20C nagazować do 1.14%$  vv, a ile do np 2.5% vv.

Obejmujesz mniejszą wartość od większej i masz ilość cukru do refermentacji.

 

Oczywiście mam też całkiem wygodną nalewarkę przeciwciśnieniową z KegLandu i często butelkuję przeciwciśnieniowo niby bez dostępu tlenu, ale - no właśnie, niby.

Bo przecież tlen masz w butelkach i w 100% go nie wydmuchasz. Butelkując grawitacyjnie też przedmuchuję przecież butelki CO2

 

Ta "hybrydowa" metoda ma moim zdaniem taki plus, że ten tlen, który zawsze pozostanie w butelce zostanie wykorzystany przez drożdże.

Wg mnie takie piwa mają nawet lepszą trwałość...

 

Link to comment
Share on other sites

 

Mam pytanie odnośnie przewodu z kulką stalową do zlewania piwa, czy lepiej zastosować ten z filtrem przy kulce w środku fermentora, czy lepszym rozwiązaniem będzie nie dawać filtra wewnątrz, tylko umieścić na zewnątrz na wężu.IMG_20240928_115333.jpg.3058ac36e7620b45a9374623321c74a6.jpgIMG_20240928_115310.jpg.839989f6aacb212a709eb35c7e0982a4.jpg

IMG_20240928_115447.jpg

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, Raf78 napisał(a):

Mam pytanie odnośnie przewodu z kulką stalową do zlewania piwa, czy lepiej zastosować ten z filtrem przy kulce w środku fermentora, czy lepszym rozwiązaniem będzie nie dawać filtra wewnątrz, tylko umieścić na zewnątrz na wężu.

Mam z filtrem przy kulce i się sprawdza.

p.s. ta kulka nie jest stalowa :)

Link to comment
Share on other sites

Co do Fermzilli 30l, to znalazłem dobrą ofertę jednym ze sklepów na terenie Czech (Czech Brewery System). Co prawda płatność z góry, mam nadzieję jednak, że przesyłka dotrze. Co do butli i reduktora to dobrą ofertę przedstawił mi sklep z Bytomia. Butla 8 l myślę że w zupełności mi wystarczy. 

Część sprzętu zamierzam zamówić na AliExpress, co o tym sądzicie? 

 

 

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

15 godzin temu, Raf78 napisał(a):

Co do Fermzilli 30l, to znalazłem dobrą ofertę jednym ze sklepów na terenie Czech (Czech Brewery System). Co prawda płatność z góry, mam nadzieję jednak, że przesyłka dotrze. Co do butli i reduktora to dobrą ofertę przedstawił mi sklep z Bytomia. Butla 8 l myślę że w zupełności mi wystarczy. 

Część sprzętu zamierzam zamówić na AliExpress, co o tym sądzicie? 

 

 

Jeśli masz na myśli ten zestaw to ja bym sie w to nie ładował

https://eshop.czechminibreweries.com/product/pfz32-27sk/

 

Ile to jest dobra oferta za butlę 8l?

Ali to dobry kierunek dla drobnicy

Link to comment
Share on other sites

Tych konkretnie nie znam, ale kegi PET to popularne rozwiązanie do fermentacji ciśnieniowej. Ja osobiście od kilku lat fermentuję w zmodyfikowanych stalowych kegach corny (ucięta rurka albo podmieniona na pływak) i jestem zadowolony z rozwiązania. 

Link to comment
Share on other sites

@anteks też masz z odkręcanym fittingiem ?

Mam jeszcze pytanko, jak Ci się sprawuje ten zawór nadmiarowy ciśnienia ?

Jak z czyszczeniem tych PET, jaka krotność użytkowa jest tego kega. Jest dużo tańszy od all roundera. Czy twoim zdaniem lepiej jednak do fermentacji zakupić Fermzillę

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, Raf78 napisał(a):

@anteks też masz z odkręcanym fittingiem ?

Mam jeszcze pytanko, jak Ci się sprawuje ten zawór nadmiarowy ciśnienia ?

Tak, z odkręcanym. A zawór do najprecyzyjniejszych nie należy ;)

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

Co do reduktora, bo różne stanowiska na tym forum czytam, że jest różnica pomiędzy reduktorem do celów piwowarskich, a np. spawalniczych. Sprzedam to w sklepie zaś twierdzi, że do CO2 nie spotkał się z innym reduktorem jak, jak taki stosowany w spawalnictwie. 

Czy na przykład taki model będzie ok. 

https://allegro.pl/oferta/reduktor-cisnieniowy-co2-argon-butli-dwa-manometry-10114004451

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.