Raf78 Posted September 26 Share Posted September 26 (edited) Witam, przyszedł czas, że rozważam zakup fermentora ciśnieniowego. Bardzo bym prosił doswiadczonych forowiczów o doradzenie, czy Fermzilla AllRounder jest wystarczający, czy lepiej już dołożyć i kupić fermentor stożkowy Fermzilla Starter kit 35 l. Rozważalem jeszcze fermentory ze stali nierdzewnej np. Royal, ale one chyba raczej nie nadaja się do fermentacji ciśnieniowej ? Edited September 28 by Raf78 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted September 26 Share Posted September 26 Osobiście mam Snub Nose gen. 3 o pojemności 35l i sobie chwalę. Nie mam porównania do AllRounder'ów ale wg mnie stożek robi robotę. Jak robisz warki 20-25l to spokojnie wystarczy 30l. Osobiście brałbym Apollo 30L Snub Nose. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted September 26 Author Share Posted September 26 (edited) Moim celem jest usprawnienie procesu fermentacji i rozlewania piwa. Jak na ten czas nie zamierzam zbierać gęstwy drożdżowej, myślę że wersja Allrounder byłaby dla mnie odpowiednia. Zamierzam nadal jednak butelkować piwo, przynajmniej częściowo. Widziałem przeciwciśnieniowe napełnianie butelek, jednak jest bardzo czasochłonne. Czy zasadne jest wykorzystanie Fermzilli do przeprowadzenia procesu fermentacji, a następnie butelkowanie przy użyciu rurki z zaworkiem grawitacyjnym. Piwo wypychał bym lekkim ciśnieniem gazu. Następnie w butelkach refermentacja.Czy to ma sens? Edited September 26 by Raf78 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 26 Share Posted September 26 (edited) 2 godziny temu, Raf78 napisał(a): Moim celem jest usprawnienie procesu fermentacji i rozlewania piwa. Jak na ten czas nie zamierzam zbierać gęstwy drożdżowej, myślę że wersja Allroander byłaby dla mnie odpowiednia. Zamierzam nadal jednak butelkować piwo, przynajmniej częściowo. Widziałem przeciwciśnieniowe napełnianie butelek, jednak jest bardzo czasochłonne. Czy zasadne jest wykorzystanie Fermzilli do przeprowadzenia procesu fermentacji, a następnie butelkowanie przy użyciu rurki z zaworkiem grawitacyjnym. Piwo wypychał bym lekkim ciśnieniem gazu. Następnie w butelkach refermentacja.Czy to ma sens? Jak chcesz mieć spokojne życie tu bierz Allrunder, napełnianie trwa troche dłużej niż bez gazu ale eliminujesz natlenienie i czas na refermentacje. Refermeentacja przy nagazowanym piwie to problem, bo jak chcesz dać środka do refermantacji i jak określic stopień nagazowania? Edited September 26 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted September 26 Author Share Posted September 26 (edited) @anteks masz rację, byłby problem z tą refermentacją. Ostatecznie myślę, że da się z czasem nabyć umiejętności sprawnego napełniania butelek przeciwcisnieniowo 🙂 Myślę, że dobrym pomysłem byłoby zaopatrzenie sie w keg cornelius: wykorzystał bym go po pierwsze do dezynfekcji układu przeciwcisnieniowego do napełniania butelek, a także do przechowywania piwa. Część bym zabutelkował, bo czasmi potrzebuję gdzieś zabrać lub komuś podarować. No chyba, że przechowywane piwo w kegu można w razie potrzeby przelać kranikiem do butelki i zakapslować (myślę tutaj o szybkiej kosnumpcji). Planuję zatem skompletować sprzęt do fermentacji podciśnieniowej. Bardzo poroszę o pomoc w sporzdzeniu niezbędnego wykazu sprzętu (częściowo przygotowałem) . który na początek byłby mi potrzebny. Jeżeli ktoś ma sprawdzone produkty i miejsce zakupu, prosze o wsparcie. 1) Fermzilla All rounder 30 l 2) Regulowany zawór nadmiarowy ciśnienia z manometrem 3) Butla z Co2 + reduktor i przewody 4) Zestaw ciśnieniowy do rozlewu (przewód z kulką stalową i sitkiem) 5) Nalewarka przeciwciśnieniowa 6) Keg cornelius 7) Kran do wyszynku piwa z kegów z kompensatorem Edited September 26 by Raf78 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted September 28 Share Posted September 28 W dniu 26.09.2024 o 20:28, anteks napisał(a): Refermeentacja przy nagazowanym piwie to problem, bo jak chcesz dać środka do refermantacji i jak określic stopień nagazowania? To proste. Jeśli w temperaturze 20C masz np 0,5bara, to zgodnie tą tabelą masz nasycenie 1,15vv Sprawdzasz w kalkulatorze refermentacji ile potrzebujesz cukru, żeby piwo w 20C nagazować do 1.14%$ vv, a ile do np 2.5% vv. Obejmujesz mniejszą wartość od większej i masz ilość cukru do refermentacji. Oczywiście mam też całkiem wygodną nalewarkę przeciwciśnieniową z KegLandu i często butelkuję przeciwciśnieniowo niby bez dostępu tlenu, ale - no właśnie, niby. Bo przecież tlen masz w butelkach i w 100% go nie wydmuchasz. Butelkując grawitacyjnie też przedmuchuję przecież butelki CO2 Ta "hybrydowa" metoda ma moim zdaniem taki plus, że ten tlen, który zawsze pozostanie w butelce zostanie wykorzystany przez drożdże. Wg mnie takie piwa mają nawet lepszą trwałość... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted September 28 Author Share Posted September 28 Mam pytanie odnośnie przewodu z kulką stalową do zlewania piwa, czy lepiej zastosować ten z filtrem przy kulce w środku fermentora, czy lepszym rozwiązaniem będzie nie dawać filtra wewnątrz, tylko umieścić na zewnątrz na wężu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted September 28 Share Posted September 28 7 godzin temu, Raf78 napisał(a): Mam pytanie odnośnie przewodu z kulką stalową do zlewania piwa, czy lepiej zastosować ten z filtrem przy kulce w środku fermentora, czy lepszym rozwiązaniem będzie nie dawać filtra wewnątrz, tylko umieścić na zewnątrz na wężu. Mam z filtrem przy kulce i się sprawdza. p.s. ta kulka nie jest stalowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted September 28 Author Share Posted September 28 Gdzieś wyczytałem, że ze stali nierdzewnej 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted September 28 Author Share Posted September 28 (edited) Co do Fermzilli 30l, to znalazłem dobrą ofertę jednym ze sklepów na terenie Czech (Czech Brewery System). Co prawda płatność z góry, mam nadzieję jednak, że przesyłka dotrze. Co do butli i reduktora to dobrą ofertę przedstawił mi sklep z Bytomia. Butla 8 l myślę że w zupełności mi wystarczy. Część sprzętu zamierzam zamówić na AliExpress, co o tym sądzicie? Edited September 28 by Raf78 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 29 Share Posted September 29 15 godzin temu, Raf78 napisał(a): Co do Fermzilli 30l, to znalazłem dobrą ofertę jednym ze sklepów na terenie Czech (Czech Brewery System). Co prawda płatność z góry, mam nadzieję jednak, że przesyłka dotrze. Co do butli i reduktora to dobrą ofertę przedstawił mi sklep z Bytomia. Butla 8 l myślę że w zupełności mi wystarczy. Część sprzętu zamierzam zamówić na AliExpress, co o tym sądzicie? Jeśli masz na myśli ten zestaw to ja bym sie w to nie ładował https://eshop.czechminibreweries.com/product/pfz32-27sk/ Ile to jest dobra oferta za butlę 8l? Ali to dobry kierunek dla drobnicy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted September 29 Author Share Posted September 29 Brałem pod uwagę ten model: https://eshop.czechminibreweries.com/product/pfar-30sk/ Wycenili mi go z przesyłką na 71 euro. Co do tej butli, to nowa 8 l pełna CO2 230 zł plus 70 zł reduktor dwumanometrowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted September 29 Author Share Posted September 29 Co sądzicie o takich kręgach https://allegro.pl/oferta/keg-pet-plastikowy-corny-cornelius-glowica-kran-do-piwa-fermentator-20l-14459632612 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted September 30 Share Posted September 30 Tych konkretnie nie znam, ale kegi PET to popularne rozwiązanie do fermentacji ciśnieniowej. Ja osobiście od kilku lat fermentuję w zmodyfikowanych stalowych kegach corny (ucięta rurka albo podmieniona na pływak) i jestem zadowolony z rozwiązania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 30 Share Posted September 30 12 godzin temu, Raf78 napisał(a): Co sądzicie o takich kręgach https://allegro.pl/oferta/keg-pet-plastikowy-corny-cornelius-glowica-kran-do-piwa-fermentator-20l-14459632612 Podobny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted September 30 Author Share Posted September 30 (edited) @anteks też masz z odkręcanym fittingiem ? Mam jeszcze pytanko, jak Ci się sprawuje ten zawór nadmiarowy ciśnienia ? Jak z czyszczeniem tych PET, jaka krotność użytkowa jest tego kega. Jest dużo tańszy od all roundera. Czy twoim zdaniem lepiej jednak do fermentacji zakupić Fermzillę Edited September 30 by Raf78 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 30 Share Posted September 30 (edited) 3 minuty temu, Raf78 napisał(a): @anteks też masz z odkręcanym fittingiem ? Mam jeszcze pytanko, jak Ci się sprawuje ten zawór nadmiarowy ciśnienia ? Tak, z odkręcanym. A zawór do najprecyzyjniejszych nie należy Edited September 30 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted September 30 Author Share Posted September 30 Co do reduktora, bo różne stanowiska na tym forum czytam, że jest różnica pomiędzy reduktorem do celów piwowarskich, a np. spawalniczych. Sprzedam to w sklepie zaś twierdzi, że do CO2 nie spotkał się z innym reduktorem jak, jak taki stosowany w spawalnictwie. Czy na przykład taki model będzie ok. https://allegro.pl/oferta/reduktor-cisnieniowy-co2-argon-butli-dwa-manometry-10114004451 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted September 30 Share Posted September 30 Będzie ok. Warto zmienić tylko jeden manometr na taki ze skalą do 4bar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted September 30 Author Share Posted September 30 Jedynie co widzę teraz to ten reduktor nie na zaw. bezpieczeństwa jak np. ten https://damtry.pl/pl/p/Reduktor-do-piwa-CO2-8mm/142#galleryName=productGallery,imageNumber=1-copied Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted September 30 Author Share Posted September 30 Czy ktoś używa takiego regulowanego zaworu nadmiarowego: https://pl.aliexpress.com/item/32643925720.html?spm=a2g0o.productlist.main.39.3f889iOL9iOLba&algo_pvid=aa0f8014-8c09-4882-9a55-77a4e2394f0d&algo_exp_id=aa0f8014-8c09-4882-9a55-77a4e2394f0d-19&pdp_npi=4%40dis!PLN!76.45!61.21!!!19.46!15.58!%402103892f17277058446807188e5fe4!10000000042880401!sea!PL!6126496064!ABX&curPageLogUid=ISXzEPiMhkgs&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A Czy zakres 0-60 PSI jest ok? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted September 30 Share Posted September 30 Ja używam. Generalnie wskazania porównywalne z czym czerwonym plastikiem z KegLandu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted September 30 Author Share Posted September 30 Tylko z tego co zauważyłem to ten z KegLandu (z tym plastikiem czerwonym) jest w zakresie 15 psi, czyli nieco ponad 1bar. Czy to wystarczy czy lepiej wziąć ten w zakresie 0-60. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted September 30 Share Posted September 30 Najczęściej fermentuję w 0.6-0,8 bar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted October 1 Author Share Posted October 1 To zatem jaki lepszy będzie ten zawór nadmiarowy 0– 15, czy 0-60 psi, bo tam na Ali są dwa do wyboru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now