Jump to content

Odróżnienie kwasowości z owoców od infekcji


Recommended Posts

To mój pierwszy post, więc cześć wszystkim. 16 września popełniłem moją 4 warkę.

Zasyp:

3kg słodu pilzneńskiego

1kg pszenicy nie slodowanej

1kg płatków owsianych

50g chmiel lubelski

25g jałowiec

25g kolendra

20g curacao

20g skórka słodkiej pomarańczy

140g erytrytolu

Zacieranie

10 minut w 52°C

godzinę w zakresie 65-68°C

Uzyskałem pozytywną próbę jodową

W 72°C aż do negatywnej próby jodowej nieco ponad pół godziny

Gotowanie 60 minut

Na 15 minut chmiel lubelski

Na 10 minut przyprawy

Później już musiałem zacząć się spieszyć więc tu prawdopodobnie zaczynają się błędy. Uzyskałem 22l brzeczki o ekstrakcie 11,5 Blg. Drożdże safbrew S-33 uwodnione w połowie szklanki wody. Temp zadania ok. 26°C

Fermentor wstawiony do pomieszczenia ok 20°C

Drożdże ruszyły po ok. 3h

Jedyny niepokojący objaw to woń siarkowodoru z rurki fermetacyjnej

21.09

Pomiar Blg wynik 4.5

Żadnych niepokojących smaków, piwo o bardzo gładkiej konsystencji, mętne jedyny wyczuwalny smak to gorycz z chmielu. Siarkowodór prawie nie wyczuwalny. 

23.09

Blg 4,5 smak bez zmian

Dodałem 1800g ananasa mrożonego dodałem do niego 250g erytrytolu is pasteryzowałem go w 80°C przez 10 minut. 

1kg wiórków kokosowych - podprażyłem.

Dodatki wrzuciłem na dno fermentora z kranikiem na to przelałem piwo.

24.09 od nowa zaczął się ruch w rurce (nie zdziwiło mnie to ze względu na cukier z ananasa) upuściłem trochę piwa przez kranik piwo zrobiło się kwaskowate wyczuwalny kokos ananas o ile w ogóle to gdzieś w tle. 

27.09

Znowu upuściłem trochę piwa przez kranik ananas trochę lepiej wyczuwalny ale dalej ledwo, kwaśność o ile w ogóle wzrosła to nieznacznie. Smak kokosa wyczuwalny bardzo zadowalający. Pojedyncze bombelki w rurce. 

Jednak niepokoji mnie ta kwaśność czy może to być objaw początków infekcji czy to wina ananasa który zostawił po sobie głównie kwas. Jeżeli to wina ananasa czy dodanie kolejnej porcji słodzika pomoże go podbić czy tak już zostanie i nic nie można poradzić? 

Edited by Unmatched
Uzupełnienie
Link to comment
Share on other sites

W sumie to tego się spodziewałem, czyli prawdopodobnie nie mam powodu do zmartwień. Dodanie słodzika powinno poprawić odczuwanie ananasa? Jeśli tak to ile go dodać? Cukru w tym ananasie teoretycznie było w sumie ok 235g co przekłada się na nieco ponad 300g erytrolu, jednak kompletnie nie czuć słodyczy ananasa pomimo uzupełnienia zjedzonego przez drożdże cukru. Wpadł mi jeszcze do głowy pomysł by dalsze ewentualne dosladzanie zrealizować przy pomocy laktozy, jednak nie wiem czego dokładnie się po niej spodziewać, ale chyba w połączeniu z wiórkami kokosowymi powinna dać efekt prxywodzacy ma myśl śmietankę kokosową z oryginalnego przepisu na pinacoladę. 

Edited by Unmatched
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dodanie słodzika razem z surowcem do refermentacji przyniosło całkiem przyjemny rezultat. Ilość słodzika oceniłem metodą opisaną przez INTseed. Stanęło na dodatkowych 400g. Ulep straszny z tego wyszedł, ale ta warka nie mi miała smakować. Wiórki świetnie oddały aromat i co dziwne nie zabiły piany kompletnie, piana jest słabsza niż przeciętnie, ale jest. Zdecydowałem się zostawić śladowe ilości wiórków w piwie po rozlewie, jako swego rodzaju zabieg artystyczny. Okazało się to dużym błędem, rozlew przebiegał tragicznie, rurka non stop się zapychała, a wiórki pływające w kuflu budzą skojarzenia z pleśnią. Ananasa stanowczo za mało, ciężko go znaleźć. Nie wiedząc że trzeba go szukać, wyczucie go graniczy z cudem. Myślę, że dobrym punktem wyjścia byłaby co najmniej dwa razy taka ilość

Edited by Unmatched
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.