Txs Posted October 6, 2024 Share Posted October 6, 2024 Witam, mam pytanie odnośnie zakończenia fermemtacji i butelkowania. Piwo stoi już 14 dzień, przedwczoraj i dzisiaj zmierzyłem blg i pomiar wskazuje 5. Warka 15blg początkowe, zasyp 5kg pale ale. Fermentacja w 15 stopniach w pierwszych dniach, podnoszone do 18 z biegiem dni. Chciałem dziś już butelkować, ale zastanawia mnie piana na powierzchni (czy to oznacza, że fermentacja jeszcze trwa?) dać piwu jeszcze kilka dni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted October 6, 2024 Share Posted October 6, 2024 Nie napisałeś jakie drożdże i zacieranie. W ślepo napisze, żebyś podniósł temperaturę powyżej 20°C i poczekał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Txs Posted October 6, 2024 Author Share Posted October 6, 2024 Drożdże us05. Zacierałem w 65 stopniach, ale być może skoczyła trochę temperatura, stąd takie odfermentowanie. Tak to sobie tłumaczę Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted October 6, 2024 Share Posted October 6, 2024 Względnie niska temperatura fermentacji, a to jednak 15°blg i dopiero 14 dni. Poczekaj i upewnij się, że blg już nie spada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted October 6, 2024 Share Posted October 6, 2024 2 godziny temu, Txs napisał(a): stąd takie odfermentowanie Za słabo zeszło. Podnieś temperaturę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now