Bieluch Posted October 30, 2024 Share Posted October 30, 2024 (edited) Witam Jestem początkujący w temacie piwa (rok starzu) i mam następujący problem z drożdżami: podczas robienia dużej elsperymemtalnej warki 60 L na bazie słodu owsianego i pszenicznego uwadniałem drożdże tak jak zawsze i już coś mi śmierdziało - kompletnie nie buzowały i były bez piany a stały tak dobrą godzinę (dokarmione) po wlewie drożdży do brzeczki o temp 30° (wiem, zagalopowałem się bo najpierw wlałem potem sprawdziłem) czekałem 3 dni i nadal nic, bez bulkania a beczka szczelna, pojawiła się piana na powierzchni a BLG zeszło z 10 do 7 i coś mi tu nie pasuje. Czy jest możliwość że ugotowałem drożdże, i co w zwiąsku z tym zrobić, czy dodać nową partię ostrzej flokujących, czy takich samych, czy może zostawić Edited October 30, 2024 by Bieluch Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumidło Posted October 30, 2024 Share Posted October 30, 2024 (edited) BLG trochę niskie. Jakie drożdże? Edited October 30, 2024 by Szumidło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bieluch Posted October 30, 2024 Author Share Posted October 30, 2024 Macie jakieś sposoby przy takiej sytuacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bieluch Posted October 30, 2024 Author Share Posted October 30, 2024 36 minut temu, Szumidło napisał(a): BLG trochę niskie. Jakie drożdże? POMYŁKA 10 BLG PRZEPRASZAM Wiem, i tak niskie bo użyłem prawie 14 kg słodu owsianego który słabiej się słoduje (słód sam robiłem, nie tylko na piwo ale wcześniej także na whisky i chleb i wszystko było cacy) Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted October 30, 2024 Share Posted October 30, 2024 51 minut temu, Bieluch napisał(a): Macie jakieś sposoby przy takiej sytuacji? Jakie drożdże i ile ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bieluch Posted October 30, 2024 Author Share Posted October 30, 2024 27 minut temu, fotohobby napisał(a): Jakie drożdże i ile ? Safale US 05 33g Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bieluch Posted October 30, 2024 Author Share Posted October 30, 2024 2 godziny temu, Bieluch napisał(a): Witam Jestem początkujący w temacie piwa (rok starzu) i mam następujący problem z drożdżami: podczas robienia dużej elsperymemtalnej warki 60 L na bazie słodu owsianego i pszenicznego uwadniałem drożdże tak jak zawsze i już coś mi śmierdziało - kompletnie nie buzowały i były bez piany a stały tak dobrą godzinę (dokarmione) po wlewie drożdży do brzeczki o temp 30° (wiem, zagalopowałem się bo najpierw wlałem potem sprawdziłem) czekałem 3 dni i nadal nic, bez bulkania a beczka szczelna, pojawiła się piana na powierzchni a BLG zeszło z 10 do 7 i coś mi tu nie pasuje. Czy jest możliwość że ugotowałem drożdże, i co w zwiąsku z tym zrobić, czy dodać nową partię ostrzej flokujących, czy takich samych, czy może zostawić Przepraszam że pominąłem tyle aspektów ale pisałem w pośpiechu, zapomniałem dodać, iż obecna jest czapa fermentacyjna, gęsta aż za gęsta bo to normalnie pianka bez większych bąbelków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bieluch Posted October 30, 2024 Author Share Posted October 30, 2024 33 minuty temu, Bieluch napisał(a): Przepraszam że pominąłem tyle aspektów ale pisałem w pośpiechu, zapomniałem dodać, iż obecna jest czapa fermentacyjna, gęsta aż za gęsta bo to normalnie pianka bez większych bąbelków ⁸ Dołączam jeszcze fotę od góry Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted October 30, 2024 Share Posted October 30, 2024 Przecież fermencie jak głupie, przestań już zaglądać i daj pracować drożdżom Bieluch 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted October 30, 2024 Share Posted October 30, 2024 Jak temperatura brzeczki jest 30C to dodaj kveiki. Lepsze piwo wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumidło Posted October 31, 2024 Share Posted October 31, 2024 Dla tych drożdży w instrukcji podano zakres pracy temperatury: "12-25°C optymalnie 15-22°C". Najlepiej zacząć od jak jak najniższej, z czasem podnosić. Jak zaczynasz od 30C - coś wyjdzie, pytanie tylko czy będzie smaczne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted October 31, 2024 Share Posted October 31, 2024 Może niekoniecznie jak najniższej, dadzą radę w niższych, ale spokojnie można zacząć od jakichś 16-18 stopni, potrzymać tak z 2 dni i potem celować ostatecznie w 18-21 na koniec fermentacji. Szumidło 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now