bartes Posted October 30, 2024 Share Posted October 30, 2024 Cześć, jestem po swoim pierwszym warzeniu i obecnie przebiega fermentacja (nie przelewałem na cichą). Mineło już 20 dni od momentu zadania drożdzy a z rurki fermentacyjnej nadal co jakiś czas ulatuje gaz. Gdy wyrównam poziom wody w rurce fermentacyjnej (naciskając przykrywke aby wyrównać ciśnienie), wystarczy około 3-4h aby gaz osiągnął kolanko u dołu rurki ponownie. W około 14 dniu chciałem przelać na cichą, ale właśnie ze względu na to dość sporadyczne - ale nadal jednak - bulkanie oraz fakt że zmierzone blg było miedzy 4-5, zdecydowałem się zrezygnować z przelewania na cichą. Moje pytanie brzmi czy taka produkcja gazu jest normalna czy jednak ta fermentacja nadal przebiega i przelewanie do butelek na tym etapie może się skończyć niedofermentowanym piwem i "granatmi"? Z góry dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted October 30, 2024 Share Posted October 30, 2024 Drożdże produkują co2 i długo będzie bulkało po fermentacji.Ile blg początkowe było?Jakie drożdże i temperatura fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartes Posted October 31, 2024 Author Share Posted October 31, 2024 Niestety pomiar blg przed dodaniem drożdzy przegapiłem. Według przepisu powinno być 12blg Drożdze Fermentis S-04, temeratura miedzy 19-22. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted November 1, 2024 Share Posted November 1, 2024 To możesz już butelkować. Jednak najpierw schłodź do minimum 10C i zostaw na kilka dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now