Jump to content

Drożdże dzikie do Lambika/Flandersa gdzie kupić?


Undeath

Recommended Posts

Cześć,

Mam zamiar wstawić sobie kolejne dzikie piwa niestety mam kosmiczny problem - mianowicie skąd wziąć drożdże? Przeszukałem CP, TB, HB i BA, nawet Maltmilla i Whitelab Copenhagen i jest kosmiczna bieda - brak jakiegokolwiek blendu do dzikich piw... To co jest to albo czyste albo blendy samych Brettów. Ja chce blend do lambika typu Roeseale, Belgian Lambic, Melange, Flamish czy Sour Batch Kidz. Co się stało, że nigdzie nie idzie dorwać takich szczepów? 

Link to comment
Share on other sites

43 minuty temu, dziedzicpruski napisał(a):

Jakbyś się dowidział  czy można daj znać, tez bym flandra zrobił.

 

Napisałem chwilowo do TB XD odpowiedzieli, że biorą z Whitelabs Copenhagen i jak tam je znajdę to mogą mi zamówić... Jakbym sam nie potrafił tego zrobić. Problem w tym, że tam też nie mają bo pisałem. 

 

No nic to napiszę do @dori i do Browamatora. Ci drudzy niby sprowadzają na życzenie szczepy, a mają na stronie jakieś Belgian lambic  i roeseale za 100 zł z Wyeasta i WLP belgian Sour Mix za 76 zł. Trochę szaleją z cenami albo ja się zatrzymałem na 60 zł...

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, dziedzicpruski napisał(a):

A do CP będziesz pisał ? w BA nie ma Roeselare .

 

Som: https://browamator.pl/drozdze-wyeast-activator-3763-roeselare-ale-blend/3-77-1000

 

Napisałem do dori ale cisza. Do CP nie piszę - oni podejrzewam, że też zamawiają w WhiteLabs Copenhagen... Po prostu zamówię w BA i poczekam aż ściągną. Będę pisał o te szczepy:

https://browamator.pl/drozdze-white-labs-purepitch-wlp655-belgian-sour/3-76-546

https://browamator.pl/drozdze-wyeast-activator-3278-belgian-lambic-blend/3-77-302

 

Roeselare dla mnie wychodzą ciut za mocno octowe i kwasowe z czasem, więc przepróbowałbym coś innego. 

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, dziedzicpruski napisał(a):

A, na zamówienie to widziałem ;),

octowe to może ci wychodzą, bo za długo kisisz, ja robię 3 miesiące w wiadrze, jak kwaśne to i butelki i tam dochodzą, ocet zdarza się bardzo rzadko .A jak już złapią ocet to mieszam z risem i nie ma nic lepszego ;)

 

No nie do końca ale to po prostu już któreś piwo na nich i zawsze bardziej octowe wychodziły od np. szczepów takich jak Melange czy Flamish. Lambika robię zazwyczaj w 6-7 miechów z owocami. Flandersa około 3miechów i też octowy wyłaził. 

 

2 godziny temu, Łachim napisał(a):

Roeselare wychodzą octowe tylko o tyle,  o ile jest dostęp tlenu. Ja fermentuję w kegach kilka piw z tym blendem i octowości praktycznie brak, aż chyba specjalnie wpuszczę nieco powietrza.

 

Robię w szklanych balonach do wina gdzie są zaczopowane wyloty i jedynie rurka wystaje w której jest woda. Może delikatnie się utlenia choć mocno nie powinno. Mi się wydaje, że to też specyfika szczepu.

 

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, Undeath napisał(a):

No nie do końca ale to po prostu już któreś piwo na nich i zawsze bardziej octowe wychodziły od np. szczepów takich jak Melange czy Flamish. Lambika robię zazwyczaj w 6-7 miechów z owocami. Flandersa około 3miechów i też octowy wyłaził. 

Robiłem tylko na tych wiec nie mam porównania, zrobiłem pewnie z 100-15v flandrów i  pewnie 1/3 byłą w jakimś stopniu octowa, z tego  ze 2 wylałem, jeden wyszedł wzorcowym octem kulinarnym (też wylałem ,potem żałowałem),a reszta   wyszła ok .

 

 Ocet na pewno wyszedł jak pojechałem na ostro i na gęstwie z flandra robiłem,bez fermentacji  podstawowej,tyle pamiętam, i te chyba wylałem

Edited by dziedzicpruski
Link to comment
Share on other sites

Generalni Homebrewing nie odpowiedziało do tej pory. TB odpowiedziało, że dzwonili ale nie mają nic do lambików na stanie. Czekam na odpowiedź z BA ale też już 3 dni minęły i cisza... Jestem bardzo ale to bardzo niepocieszony.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.