joshua Posted November 6, 2024 Share Posted November 6, 2024 Witam. Które drożdże byście polecili do brytyjskiego pale ale. Wybrać popularne S-04 lub Danstar Nottingham. Czy może fermentował ktoś WLP013 ? Gotowy zestaw surowców 13º BLG: Maris Otter, Amber, Crystal Light, Roast Barley. East Kent Goldings, Fuggles. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witia Posted November 6, 2024 Share Posted November 6, 2024 Robię na Danstar Windsor bittera i jestem zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted November 6, 2024 Share Posted November 6, 2024 Ja do brytyjczyków używam https://www.alepiwo.pl/?produkty/drozdze/suche/mangrove-jack-s-empire-ale-m15.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
joshua Posted November 7, 2024 Author Share Posted November 7, 2024 Windsorów miałem nie brać ze względu na bardzo niską fluktuację. Waszym zdaniem w przypadku Windsorów i Mangrove Jack's - Empire Ale M15 piwo nie wychodzi zbyt słodkie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted November 7, 2024 Share Posted November 7, 2024 Windsory do lżejszych piw (poniżej barley wine) są bardzo przyjemne, możesz zacierać w niższej temperaturze. Piwa wychodzą zdecydowanie pełniejsze niż choćby w przypadku Nottinghamów, ale nie jest to raczej jakiś nieprzyjemny poziom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted November 8, 2024 Share Posted November 8, 2024 Ja też raczej nie nie zauważyłam przesadnej pełni przy M15 Link to comment Share on other sites More sharing options...
joshua Posted December 4, 2024 Author Share Posted December 4, 2024 Jednak zastosowałem Windsory. Bedę chciał piwo sklarować karukiem w płynie. Macie jakieś doświadczenia czy dodać go bezpośrednio z butelki do fermentora i zamieszać (10ml/ 20l). Utrzymać temp. fermentacji czy jednak obniżyć ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
joshua Posted December 8, 2024 Author Share Posted December 8, 2024 Ekstrakt końcowy wyszedł mi 4,1-4,2 BLG (w zależności czy mierzone refraktometrem czy areometrem) z 13BLG i od tygodnia nie spada. Mogę tyle zostawić ? Według przepisu powinno zejść do 2,7-3,7BLG. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted December 8, 2024 Share Posted December 8, 2024 Możesz. Nie patrz na przepis bo drożdże czytać nie umieją i nie widziały do ilu muszą odfermentować 😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
joshua Posted December 8, 2024 Author Share Posted December 8, 2024 No tak racja 😜 Jednak miałem też obawę czy w takim wypadku dać trochę mniej glukozy do refermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted December 8, 2024 Share Posted December 8, 2024 Nie wiem jaką masz temperaturę, ale jeśli nie jesteś w dolnej granicy pracy drożdży, to raczej co miały zjeść to zjadły. Zatem od ilości glukozy zależy poziom nagazowania - jeśli dasz mniej to będzie mniej CO2 w gotowym piwie. joshua 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
joshua Posted December 8, 2024 Author Share Posted December 8, 2024 (edited) Na opakowaniu jak dobrze pamiętam, dolna to 18°C. W przepisie 21°C. U mnie fermentowały w 19. Na koniec podniosłem do 20-21°C. Więc faktycznie chyba się najadły. Edited December 8, 2024 by joshua Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted December 8, 2024 Share Posted December 8, 2024 Jeśli w takiej temperaturze przez tydzień blg nie spada to faktycznie wygląda, że już po wszystkim. Ja bym butelkował Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts