Jump to content

4h zacieranie


bmalkow

Recommended Posts

Na odległość nie da się ocenić, ale obstawiałbym nieskuteczne mieszanie i prowadzenie pomiarów temperatury w niewłaściwym miejscu. Przy podgrzewaniu zacieru na dnie gara mocno wzrasta temperatura, jeżeli przy mieszaniu nie podrywamy dolnej warstwy do góry następuje stopniowe wybijanie enzymów. Podobne przegrzania występują, jeżeli dokonujemy pomiaru temperatury w górnej warstwie zacieru.

Link to comment
Share on other sites

A zmieliłes słod... ??? :P;):)

4 h to jest jakis żart...

Słód?

Kaszę jęczmienną w sklepie kupiłem i zacierałem. Słodziłem, owszem. Ale nie wiedziałem, że posłodzona kasza od razu się słodem zwie.

A co do mielenia, to do tej pory do obiadów też nie mieliłem.

 

A na poważnie, to robiłem ten zestaw: http://www.piwodziej.pl/India_Pale_Ale_17_Blg-243.html. Był ześrutowany.

Prawdopodobnie 7.4kg zasypu to ponad siły mojego gara. Ledwo co się to dawało mieszać.

Potem filtracja szła jak krew z nosa. Skończyło się na tym, że po uzyskaniu około 17 litrów dolałem 8litrów wody. Przed chmieleniem miałem 17.1°Blg.

Nic z tego nie rozumiem.

Link to comment
Share on other sites

A ja mam dwie substancje do próby jodowej i jedna praktycznie zawsze wskazuje pozytywnie. A a druga jest ok na początku wskazuje potem przestaje. Świeższa jest ta co źle działa.

Link to comment
Share on other sites

Pytanie, czy brałeś płynną część zacieru do próby jodowej czy z kawałkami śruty? Możliwe, że płynnej części nie ma skrobi a w śrucie są jeszcze pozostałości i zabarwiają KJ.

Link to comment
Share on other sites

zauważyłem, że przy gęstrzym zacierze skrobia scukrza się znacznie dłużej. Może jest tak, że roztwór się juz nasycił cukrem i więcej nie przyjmie ?

Można zgadywać, można się oprzeć na eksperymencie i dowodzie.

 

Właśnie dlatego zacieram na rzadko - 1:3.5 do nawet 1:4.5.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.